NASIL KUTUPLAŞIYORUZ ?

Adalet Ağaoğlu, (yazar)  gazetedeki bir  röportajı "Babamın bir hafız olduğunu öğrenmekte bile geç kaldım. Bunu öğrenince de itiraf etmekte çekindim. İlkokuldan aşılanmama bakın yani. Batılılaşma adı altında muhafazakârları küçük görme bende de vardı. Eli tespihli kimi görsem başımı çevirirdim, itiraf ediyorum size. İki kesim arasında karşılıklı inat var." Müjdat Gezen ,(sanatçı) kendi fikrinde olmayan toplumun bir kesimi için kullandığı kelime. "Yeni anket yapıldı bir tane. AK Parti yüzde 50 çıkmış. Aslında mesela Aziz Nesin kriterlerine göre yüzde 60 çıkması lazım, bence''.
" Aziz Nesin Türkiye'nin % 60'ı aptaldır demişti.Serra Yılmaz, (sanatçı) kapalı bir insan hakkındaki düşüncesi. ''Geçen gün hastaneye gittim. Bir rapor almam gerekiyordu. Girdim, simsiyah bir öcü geldi üstüme. Korktum gerçekten, korkutucu geliyor bana.  Kırklarelinde Add üyeleri 28 saat 13 dakikada nutuk indirdiler. Sosyal medyadaki  paylaşımlarda '' bütün dünya şahittir. Benim atam fatihtir.'' 

'' Fatihin cenaze namazını Şeyh Ebul Vefa kıldırdı, Mustafa Kemalinki bilinmiyor'' Değerlerimize saygılı olmayı ne zaman öğreneceğiz ? İnsanları ötekeleştirmekden ne zaman vazgeçeceğiz? Sorumluluk sahibi insanların başını ellerinin arasına alıp düşünmesi gerekir. Nerede yanlış yapıldı? Bu yanlışı nasıl düzeltiriz ?  Ülke kutuplara  ayırılıyor diyor herkes. Kim ayırıyor diye sorulduğunda muhalefete, iktidar diyor, iktidara sorulduğunda muhalefet diyor.Birilerinin dışında başka birileri var ama o başkaları kim, orası muamma. Üzerinden yüz yılda geçse bu düzelmeyecek. Görsel basında tartışma programlarını izliyoruz, program sonunda ikna olmuş bir katılımcıyı görüyormusunuz? Cumhuriyet bayramı kutlamalarında Cumhuriyet sanki birilerinin tekelinde doğal olarak tepki doğurmakta. Bunun farkına varamıyor mu organizasyonu düzenleyen,planlayan insanlar.  Yıllar önce Cumhuriyet mitingleri sonrasında nasıl tepki doğdu, farkedilemedimi? Sonra suçlu  bulundu, o halktı, oyunu makarnaya kömüre sattı edebiyatının arkasına saklanıldı. Dönülüp nerede hata yaptık denilmiyor hiçbir zaman, nasıl hata yaptık denilecek ama  bunun için birisinin çıkıp kral çıplak demesi gerekiyor. Bundan ders alınmamış gibi yine aynı senaryo. Bunun yanı sıra iktidarın tavrı ne, ben dedim,olacak. Bu anlayışa tepki doğmayacakmı? Milletin seçtiği vekiller var, anayasal kurumlar var. Tam olayın bir hafta öncesimi  tartışma başlatılır.O bir haftada karar alınıp ona itiraz edilemeyeceğini , edilse bile kararın yetişmeyeceğini bilmiyormu seçilmişler. Bir yıl içinde nasıl bir yol takip  edileceği hakkında çıkarttırın kararı, toplumu kendi değerleri konusunda kutuplaştırmayın.  28 Ekim açıklamalar havalarda uçuşuyor, 24 Nisan aynı tas aynı hamam. Bu bizim yaradılışımızda var sanırım.  Tam bir yıl beklenir 23 Nisan gecesi başlar, Abd 'de senato Ermeni soykırımını kabul etti, etmedi. Köşe yazıları, tartışma programları iki gün bunun üzerinden konuşulur, bir yıl boyunca unutulur. Yüz yılllar boyu Ermeni meselesi  böyle devam edecek, Hırant Dink'in ölüm yıl dönümünde '' Hepimiz Ermeniyiz'' pankartlarınla halk kutuplaştırılacak. Sosyal medyaya bakın, basına bakın, cumhuriyet bayramından sonraki  günlerde bu konunun  üzerinde duruldumu?  O günün ateşli savunucuları ertesi gün bir yıllığına askıya alır düşüncelerini, her şey halledilmişçesine üzeri kapatılır tüm tartışmaların. Bütün bunları bir tarafa bırakıp şöyle düşünelim olayı. Cumhuriyeti kutlayan ve çok seven yüz kişi var, aynı topraklarda yaşayan yüzde sevmeyeni. Bir sonraki seçimde yönetim el değiştirdi. Şimdi ne olacak ? karşılıklı iki grubumuz var daha ne olsun.  Amaç o grupları ortadan kaldırmak olsa, bu değerler üzerinden siyaset yapılmadan, bunların birleştirici yönleri kullanılsa. Güneydoğuda'da  cumhuriyet kutlanılsa aynı kriterler içinde, herkes bunun için seferber olsa.Sanatcısı ,siyasetçisi üzerine düşeni yapsa ,birlik görüntüsü verilse ve bunun kazanımlarından faydalanılsa nasıl olur ?

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR