Metin Burma’nın hedefleri.....!


Geçtiğimiz günlerde Atakum Belediye başkanıyla uzun uzun sohbet ettim.  Şu anda Atakum'da oturan biri   ve gazeteci olarak Metin Burma'dan, hedeflerini ve projelerini sordum. Bana vaktimin olup olmadığını sordu. Soruyorum çünkü hedefim o kadar çok ki gazete sayfaları ve kitaplara sığmaz. Atakum'a ve Atakumlulara ne hizmet yapsak,  ne kadar hizmet yapsak yetmez. O nedenle vaktinizin olup olmadığını soruyorum dedi. Bende kendisini sabırla dinleyeceğimi ve konuştuklarımızı özetle yazacağımı ifade ettim. Ben Atakum'a ilk geldiğimde yıl 1988'di, her taraf çamur deryası idi. Atakum'u adam eden çamur çökekten kurtaran bana göre rahmetli Muzaffe Önder'di.  Yıllar ilerledikçe Samsun Büyükşehir olduğunda Atakum'un kurucu belediye başkanı Metin Burma'da, Atakum'a, benim kaldığım süreç içinde canla başla hizmet vermişti.  Geçtiğimiz 2010 yılının Temmuz ayının 9.na kadar 11 yıl gibi süreçte, Samsun merkezde ikamet ettiğimden Atakum'da ki çalışmaları pek yakından takip edemedim. Sadece basından izlediklerimle Atakum hakkında bilgi sahibi oldum. Adem Bektaş döneminde yazılanları çizilenleri okuduğumda pek de bir gelişme sağlanamadığı yazılıp çizilmişti. Neyse bunlar geçmişte kalan süreçler. Ben  yazımızın bundan sonraki kısmını Atakum Belediye başkanı Metin Burma'nın önümüzdeki döneme ait hedeflerini anlatmasına bırakıyorum.
Atakum Belediyesi olarak bizim hazırladığımız, 2011–2015 yıllarını kapsayan stratejik planlarımızı özet olarak Samsunlulara ve Atakumlulara aktarayım diyor Atakum Belediye Başkanı Metin Burma...
“ Atakum halkının gelecekte ilçemizde ne tür değişiklikler olacağını önceden bilerek bizleri değerlendirmesi katılımcı anlayışın, yönetimin vazgeçilmez bir unsurudur. Bu kapsamda 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu mali yönetiminde mali disiplin, hesap verilebilirlik ve mali saydamlık hedeflenerek kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak üzere Türkiye'de stratejik planlama anlayışına geçilmesi öngörülmüştür. Bilindiği gibi stratejik plan, kurum bütçesinin stratejik planda ortaya konulan amaç ve hedefleri gerçekleştirecek şekilde hazırlanmasına, kaynak tahsisinin belirlenmiş önceliklere dayandırılmasına hesap verme sorumluluğuna rehberlik eden bir dokümandır. Bu çerçevede Atakum Belediyesinin Stratejik Planını hazırladık. Ancak güncel gelişmeler  ve iyi yönetişim ilkeleri kapsamında tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Planımızda 6 amaç ve 21 hedefle özet fakat daha kapsamlı bir şekilde katılımcı yöntemler ile hazırlandık. Bu kapsamda programın hazırlanmasında emeği geçen başta Mali Hizmetler Müdürlüğü olmak üzere özverili çalışmalarından dolayı tüm çalışanlarımıza ve katkısı geçen herkese bir kere de sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim. Stratejik plan 2011-2015 yılları arasını kapsayacak önemli bir çalışma olarak bizim ve tüm katılımcıların yol haritasını oluşturmaktadır. Yönetimimiz de yenilenmiş olan planımıza uyulması konusunda önemli hassasiyet göstereceğimizi  tüm halkımıza duyurmak isteriz. Bu açıdan önemli bir çalışma olan planlarımızın Atakum halkına şimdiden hayırlı olmasını da dilerim.  Misyonumuz, Vizyonumuz ve Temel Değerlerimiz!..
Yerel yönetimlerin görevleri, beşikten mezara kadar insan odaklıdır. Gelişmiş ülkelerde, özellikle de AB ülkelerindeki yerel yönetimler güçlendirilmiş ve oturmuş yapıları ile yerel hizmetlerinin çok büyük bir kısmını üstlenmişlerdir. Planlı ve sürdürülebilir gelişmenin sihirli formülünü, 1980'li yıllarda çoktan uygulamaya başlamışlardı bile. 1985 yılında Yerel Yönetimler özerklik şartı,  Avrupa kentsel şartı, kentli hakları gibi yasal düzenlemeler bu önemli gelişmenin temelini oluşturmuştur.  Bugün ülke bütçelerinin % 60'dan fazlasını kullanan yerel yönetimler vardır. Yerelleşmek halkla bütünleşme yolunda önemli adımlardır. Halkı dışlayarak huzura, refaha, güvene ve demokrasiye giden yol yoktur. Kentler kendi özgürlüklerine dayanarak planlı kalkınmanın itici gücüyle birbirleri ile yarışmaktadırlar. Dünya ve insanlık gittikçe daha  çok güç kazanan tekellerin egemenliğine girmektedir. Bu gidiş insan hakları ve demokrasi alanlarındaki kazanımları zayıflatmaktadır. Bu bakımdan da yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi önemlidir. Güçlü yerel yönetim; halkla bütünleşmeyi, şeffaf olmayı hesap verilebilirliği, planlı ve performans kriterlerine dayalı gelişmeyi gerektirir. Güçlü ve eğitimli kadroların iletişim kurmadaki başarısı, rasyonel işleyişin kolaylaştırıcılığı, ilkelerimiz olacaktır.  Kentsel planlamalarda gelecek projeksiyonları dikkate alınacaktır. Kent yenilemeleri, yapboz çıkmazları, alt yapılardaki yatırım karmaşaları, yetki çatışmaları artık çözülmelidir. Bu konuda merkezi yönetimlere yasal düzenlemeler için iş düşmektedir.  Bu günün yasal düzenlemeleri ile çağdaş kentler   oluşturmak zordur.  Kentsel kaynakların bugünkü kısır döngüden kurtulması, yarınların güzelliğine altlık oluşturması için bilimin yol göstericiliğine uymak gerekmektedir. O nedenle bugünün koşullarında en iyiyi yakalamaya çalışırken yarınları kolaylaştıracak politikaları da oluşturmaya çalışmalıyız. Atakum'u turizmin çekim merkezi, hastaların şifa yeri, öğrencilerin cenneti, çağdaş kentleşmenin öncüsü, Karadeniz'in parlayan yıldızı yapmak hedefimizdir. Bu yolda başta halkımız, Meclisimiz, çalışanlarımız gönül birliği, el birliği edeceğiz ve başaracağız. Hep birlikte güzel günler göreceğiz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR