KORONAVİRÜS NE ZAMAN BİTER?

Dünyada yaklaşık 3-4 aydan beri, ülkemizde de 1-2 aydır Koronavirüs salgını varlığını sürdürmektedir. Herkes bir şekilde bu süreçten etkilenmiştir. Bazı insanların sağlığı bozulmuş, bazılarının ekonomik durumları büyük ölçüde sarsılmıştır. Ülkeler kadar, ülkelerin vatandaşları da aynı oranda sorun yaşamaktadır.

Herkes Koronavirüs'ün ne zaman ortadan kalkacağını konuşmakta, güzel günlere kavuşmanın planlarını yapmaktadır. Kamu otoritesinin bu nedenle ortaya koyduğu kurallara, hastalığın en kısa zamanda bitmesi için uyulması gerekir. Ancak, uyulması gereken bu kuralların neredeyse hepsi, alışılagelmiş hayatın şartlarını zorlamakta, insanların rutin yaşamını değiştirmelerine neden olmaktadır. Doğal olarak da, hayatın akışını zorlaştırmaktadır.

Koronavirüs ne zaman bitecektir  ? Sürecin nasıl gelişeceği ve ne zaman biteceği hususunda ancak tahmini beyanlarda bulunulabilir. Zira; virüsün çıkış nedeni ve yayılma şeklî neredeyse net olarak tespit edilememiştir. Henüz, bu hastalığın tanımı da yapılamamıştır. Bu nedenle de; hangi ilâç bu hastalığa iyi gelir diye net bir kanaat oluşmamış, aşısı da bulunmamıştır. O nedenle de, sürecin ne zaman sona ereceğini söylemek şimdilik zor görülmektedir.

İlahiyatçı bir yazar olarak; işin başından beri, bu sürecin arka planını, yani virüsün hikmetlerini ve alınacak ibretleri dikkatlere sunmaya çalışmaktayım. Sağlıkçıların, tıpçıların, biyologların ve kimyacıların görüşlerine itibar ederek ve söylediklerini dikkate alarak, ilâhiyat açısından süreci değerlendirmeye gayet etmekteyim. Her olayın görünen yanı olduğu gibi görünmeyen bir tarafının da olduğuna inanmaktayım. Her şeyin ruh ve beden ilişkisine sahip olduğunu düşünmekteyiz.

Koronavirüs; tıp açısından bir hastalıktır. Biyoloji açısından bir mikroptur. Kimya açısından aşısı bulunacak bir canlıdır. Sağlıkçılar açısından tedavisi için mesai gerektiren bir iştir. Herkes üzerine düşeni gerektiği şekliyle yapmakta, hayat devam etmektedir. İlâhiyat perspektifinden bakıldığında da, sürecin izahı yapılması gerekmektedir. Böylesi dünyanın her yanını ve her insanı hedef alan bir olayın mutlaka bir şekilde izahı vardır.

Bilginin kaynağı akıl mi, nakil mi(vahiy) diye ilim adamları ayrılmıştır. İlâhiyat anlayışına göre bilginin kaynağı vahiydir. Bir konuyu doğru değerlendirmek için Kur'an ve sünnetteki karşılıklarına ve izahına bakmak gerekir. Tek ilahi kitap olan Kur'an kendini tarif ederken, hidayet rehberi ve yol gösterici olduğunu bildirmektedir. Öyleyse; Koronavirüs'ü doğru değerlendirmek için ilahi mesajlara müracaat etmek gerekir.

Koronavirüs; bir müsibettir. Müsibetler; insanlara ve toplumlara ders vermek, ikaz etmek, bir kısım insan için de cezalandırmak amaçlıdır. Ümmet-i Muhammed için toplu helâk söz konusu değildir. Tüm insanlığı olumsuz etkileyen her süreç muhatapları silkelemek maksadını matuftur. Şu anda da, Koronavirüs tüm insanlığı silkelemiş, herkesi etkilemiş ve büyük ölçüde tüm insanların ev hapsine maruz kalmalarını sağlamıştır. Kanaatimiz odur ki; maksat hasıl olmuş, herkes kendine düşen pay kadar bu süreçten hissesini almıştır.

Musibetler; caydırıcı ve ikaz edici süreçlerdir. Koronavirüs süreci ile maksat hasıl olduğuna göre; artık Koronavirüs'ten kurtulma zamanı yaklaşmıştır. Yakın zaman içinde süreç; kırılma dönemine girecek, geldiği hızla ve geldiği gibi Covid-19 mikrobu fonksiyonunu sona erdirecektir. Bu konunun uzmanları da zirve oluştuğunu ve dönüşün başladığını söylemektedirler. Bunun izahını tıp açısından yapmak da zor değildir. Mutasyon geçirdiği söylenen Covid-19 virüsü, bir mutasyon daha geçirerek insana zararsız hale gelebilecektir. Hatta insan vücuduna faydalı hâle gelmesi de sürpriz olmayacaktır.

Koronavirüs; yakın zamanda bitecek ama etkileri bir süre elbetteki devam edecektir. Bunları söylemek bir kehânet değil, Kur'ani ve İslami bilgilerden süzerek yapılan bir değerlendirmedir. İnsanlık tarihindeki benzer olayların süreç ve sonuçları izahını yaptığımız gibi olmuştur. Bu arada ve bu nedenle vefat edenler "Ecel"iyle ölmüştür. İmanlı olanlar da şehit hükmündedir. Süreçten kaybeden olmamış, arka planı ve hikmetleri dikkate alındığında herkes bu süreçten kazançlı çıkacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR