Herkes bu meclisin üyesi olmalı!...

 

Evet sevgili okurlarımız  ve okurlarım altını çok kalın bir şekilde çizmek istiyorum ve çiziyorum Samsun"da ve ilçelerinde yaşayan herkes SAMSUN ÇEVRE MECLİSİNİN gönüllü üyesi olmalı olmak zorundalar. Çünkü sevgili okurlar kimse bize tertemiz ve sağlıklı bir nefes almamız için sunumda bulunmaz özelliklede Karadenizli isek hiç yapmazlar. Bir an önce zehirlenip ölmemiz için ellerinde ne kadar santraller varsa Karadeniz"de konuşlandırıp Karadenizlileri yok etmeye çalışırlar. Biz bunu hak etmiyoruz. Çocuklarımız bunu hak etmiyorlar. Torunlarımız bunları hak etmiyorlar. Onlar tertemiz bir çevrede  sağlıklı bir nefes alarak yaşamak istiyorlar. Bizde bunu istiyoruz. Sırf bu yüzden herkes SAMSUN ÇEVRE MECLİSİNE gönüllü üye olmak zorundadır. Yok eğer ben kendimi çoluk çocuğumu, torunumu torbamı düşünmüyorum ne halleri varsa görsünler diyorsanız o zaman sizlere diyecek tek kelime sözüm bile yok. Ama  sizler benim bildiğim Karadenizliler iseniz ve damarlarınızda Karadeniz kanı akıyorsa ki öyle sizi zehirlemek isteyenlere karşı duruşlarınızı gösterirsiniz. Geçtiğimiz Pazar günü Samsun"da Süleymaniye geçidinde Samsun Çevre Meclisi Sözcüsü Ayşe Saral arkadaşın okuduğu basın açıklaması yerel basınımızda geniş yer aldı. Hele de o küçücük minik elleriyle elindeki metni okuyan Nermin Ece Gündoğdu"nun okumasını görecektiniz sevgili okurlar. Belki de yerel televizyonlarımızdan izlediniz. Tek kelimeyle hakkını aramak diye buna derim. O minicik yüreğiyle öyle bir ateşli okuyordu ki duygulanmamak mümkün  değildi. Eğer gazeteleri ve televizyonları okuduysanız Ece"nin okuduklarını duymuşsunuzdur ve okumuşsunuzdur. Bu kadar minik bir kız kendisini ve yaşıtlarını bu kadar candan düşünerek hareket ediyorsa eğer onları korumak ve kollamakla ve her şeyden önemlisi SEVMEK, SAYMAK  ve bağrına basmakla görevli ebeveynler neden bu meclise üye olmayalım ki????      Şimdi sevgili okurlarım sizlere Ayşe Saral"ın ve minik Nermin Ece"nin açıklamasın aktarmak istiyorum...!

Öncelikle SAMSUN ÇEVRE MECLİSİ SÖZCÜSÜ  Ayşe Saral"ın açıklamasını aktaracağım. “Bizler Samsun"da temiz ve sağlıklı bir nefes almak, temiz çevre sağlıklı yaşam için yola çıktık. Samsun Merkez, Kutlukent, Kirazlık, Kerimbey, Tekkeköy"de yaşayan mobil santrallerin , Bakır ve Azot fabrikalarının zararlarını yakından görmüş, mobil santrallerin iki bacasının çalışırken çevreye yaydığı gürürltüden ve zehirli dumanlarının görüntüsünden her gün rahatsız olmuş insanlarız. Mobil Santraller yetmiyormuş gibi Samsun"da 6 tane daha santralin kurulacağı haberleri bizleri rahatsız etmektedir. Tüm ülkede seçimlerin konuşulduğu, bol vaatlerin verildiği günleri yaşıyoruz. Samsun Valiliğinden, Kalkınma Ofisinden, Büyükşehir Belediye Başkanından, Tekkeköy Belediye Başkanından, seçim yarışına girmiş adaylardan Termik Santraller konusundaki görüşlerini açıklamalarını istiyoruz. Bizler yöre sakinleri olarak; Tüm seçime girecek Samsun sever adayların  "Termik Santraller Meselesini Seçimler sonrasına   bırakalım" gibi bir yanlış yapacaklarını düşünmüyoruz. Santral belasını başımıza saran ve saracak olan politikacıların bizden oy isteme gibi bir yanlışa düşeceklerini de sanmıyoruz. Ancak bu politikaları güden, seçilmiş, atanmış, seçilecek, atanacak herkes karşılarında  Samsun Çevre Meclisini  göreceklerdir. Bizle ilk önce kendi sağlığımız için ve çocuklarımızın, yakınlarımızın, torunlarımızın emiz ve sağlıklı bir nefes alabilmesi için mücadele edeceğiz. Samsun"da her türlü kirli yatırımın ve kirli yatırımcıların karşısında olacağız. Temiz çevre sağlıklı yaşam hakkımızı sonuna kadar savunacağız, haklarımıza sahip çıkacağız. Elektriğe ihtiyacımız var yalanlarına, istihdam yaratacağız yalanlarına inanmıyoruz. Üç beş kişiye iş imkanı yaratacağız diyerek bütün bir Samsun"u zehirli hava solumaya mahkum edemezsiniz. Bu tür politikalar IMF ve Dünya Bankasının talimatlarıyla elektriği özelleştirerek santral kurmak, kurdurmak isteyen para babalarının düşüncesi olabilir ki kesin onların düşüncesi.Bu düşünceler Samsun"u ve ülkemizi çevre katliamlarıyla kirletmek isteyen emperyalist şirketlerin ve onların çıkarlarına hizmet eden üç beş kişinin başının altıdan çıkmaktadır. Maalesef HALKIMIZ SAMSUN ÇEVRE MECLİSİ sizler gibi düşünmüyor.  Bizler öyle kolay geçimleyiz yıkılmayız ,Samsun"da kurulması planlanan 6 adet santralin haberleri üzerine bir araya gelerek SAMSUN ÇEVRE MECLİSİNİ kurduk. Firmaların yaptığı Halkın katılımı toplantılarına en az 2 üyemiz aktif olarak katıldılar. Termik Santrallerin üzerine uzun süren bilgi süreci yaşadık. Santrallerin yapılması planlanan ilçelerden destekler aldık. Santrallerin ilk bacalarının tütmeye başlamasından beri mücadele eden işçisiyle, memuruyla işsiziyle, genç yaşlı, halkın ve şehrin her kesiminden, çevreye duyarlı insanların soluduğu havanın temiz kalmasını isteyen santralleri yaşadığı kentte ve Karadeniz"de istemeyen SAMSUN ÇEVRE MECLİSİYİZ..! O kadar güçlüyüz diyor ve Samsun Çevre Meclisinin taleplerini sıralıyor bir biri ardına:

*Öncelikle Mobil Santralleri, Termik Santralleri şehrimizde ve Karadeniz"in hiçbir yerinde  istemiyoruz.

*Enerji alt yapısının bakım ve onarımı derhal yapılmalıdır.

*Elektrik dağıtımında yaşanan kayıp kaçak oranları düşürülmelidir.

*Enerji kamu yararı gözetilerek kamu tarafından üretilmeli ve dağıtımı yapılmalıdır.

*Enerji üretimi her ilin enerji ihtiyacı tespit edilerek yerli ve yenilenebilir kaynaklara kamu tarafından kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır.

*Samsun"da hava kirliliği ve su kirliliği ölçümleri sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılmalı ve kamuya yaygın bir şekilde duyurulmalıdır. Bu ölçümler ismi şaibeli, bağımlı kurumlarca yapılmamalı, işin uzmanına bağımsız kurullarca yapılmalıdır. Samsun bozuk cihazların kaderine bırakılmamalı, bu cihazların bakım ve onarımı düzenli olarak yapılmalıdır.

*Samsun"da çalışan tüm fabrikaların bacalarının filtreleri kontrol edilmeli, filtresiz çalışan tüm fabrikalara taktırılmalıdır.

*İçtiğimiz suyun temiz ve güvenilir olmasını istiyoruz. Bu nedenle su dağıtım şebekelerinin, dağıtım hattındaki boruların yenilenmesi ve su depolanan alanların derhal temizlenmesini ve düzenli bir şekilde bakım ve onarımının yapılmasını istiyoruz.

*Samsun her iki tarafında ki ovalarıyla bir tarım kentidir. Tarım alanında ileri teknikler kullanılarak ve planlama yapılarak tarımsal üretim teşvik edilmelidir.

*Yoğun iş gücü çalıştırılmasına dayalı, Samsun"un işsizlik oranlarını düşürecek yatırımlar derhal yapılmalıdır.

*Seçim çalışması yapıyoruz diyerek her seçim döneminde göstermelik yol yapım çalışmalarınızdan, her yıl yenilenen kaldırım çalışmalarınızdan bıktık. Şehrimizi güzelleştirmek  mutlu insanların ve mutlu gençlerin yetiştiği yarınlara güvenle bakabildiği sokaklarında güvenle dolaşabileceği şehirlerin yaratılmasıyla gerçekleşebilir. Bu amaçla sosyal  aktivitelerin yapıldığı, Samsun halkının ücretsiz yararlanacağı kültür ve spor merkezlerinin her ilçede derhal yapılmasını istiyoruz.

*Tekkeköy ve civarındaki yaşayan vatandaşların yararlanacakları bir devlet hastanesini kurulmasını acilen istiyoruz.   

*Yaşadığımız bu kriz ortamında çitçilerin borç faizleri derhal silinmelidir.

*Ödediğimiz vergiler karşılığında gerçek hizmetler istiyoruz.

Biliyorum sevgili okurlarım yazım uzun oldu ama Bu SAMUN ÇEVRE MECLİSİNİN talepleri ve yayınlanması gerekli. Herkesi [email protected]  adresini ziyaret ederek gönüllü üye olmaya altını kalın çizgiyle bir kez daha çizerek davet ediyorum.

Şimdi sevgili okurlarım Nermin Ece"nin talepleri aynen şöyle:     

-Biz yeni nesiller olarak temiz çevre sağlıklı yaşam istiyoruz. Tekkeköy"e, Çarşamba"ya, Terme"ye Termik Santral kurulmasını istemiyoruz.

-Siz başkan olursanız termik santralleri kurdurmayacağınıza, mobil santralleri çalıştırmayacağınıza zararlı fabrikaları Tekkeköy"den kaldıracağınıza söz vermeni istiyorum.

-Şu temiz havamıza yeni gelmek istenen Termik Santralleri ve kurulu olan mobil santrallerin temiz havamızı kirletmelerine izin vermeyeceğiz ve sizden destek bekliyoruz” diyerek çevrede bulunan kalabalık kitle tarafından uzun uzun alkışlandı… Unutmayın sevigli okurlar adresimiz [email protected] dur. Saygılarımla….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR