Herkes bu meclise koşulsuz...

HERKES BU MECLİSE KOŞULSUZ ÜYE OLMALI
Samsun Çevre meclisinden arkadaşım Ayşe Saral, Çevre meclisi kurulduğu günden bu yana diğer arkadaşlarım,  Nuray Erçağan, Melek Gündoğdu, Muzaffer Karadeniz, Suna hanım ve Hüseyin arkadaşımız ile birlikte sık sık toplanarak meclisin yapacağı gündemleri konuşuyorduk. Ancak son günlerde arkadaşlarımdan uzakta olduğumdan sevgili arkadaşım Ayşe Saral geçtiğimiz Perşembe günü Tekkeköy"de olayın asıl mahallindeki  yöre halkıyla birlikte  aşağıda okuyacağınız metni gönderdi. Ayşe Saral bu metni okurken ıorada olmayı çok istedim ancak şehir dışında olduğum için izleme olanağım olmadı. Fakat daha sonra görüştüğüm arkadaşlarım bana gelişmeleri anlattıklarında tamda tahmin ettiğim gibi olduğunu düşünerek Ayşe Saral"ın açıklamasını ve köşemde yer kalırsa bir de fotoğrafı eklemeye çalışacağım. Yüreğine sağlık Ayşe Saral ve Samsun Çevre Meclisi üyeleri. Yazı aktardan önce şunu da aktarmak istiyorum sevgili okurlarım. Daha önceden de yazmıştım HERKES BU MECLİSİN ÜYESİ OLMALI  diyerek. Sanıyorum sesimiz gitgide yükselmekteki meclis üyelerimiz gün geçtikçe artmakta. Çevre Meclisimizde herkese yetecek kadar koltukta var yerde var. YENİDEN VURGULUYORUM HERKES AMA İSTİSNASIZ YEDİDEN YETMİŞE HERKES BU MECLİSE ÜYE OLMALI VE TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAM HAKKI MÜCADELESİ VERMELİ. 
Şimdi sevgili arkadaşım Ayşe Saral"ın, metnini okuyalım hep birlikte…
“Cengiz İnşaat Tekkeköy"de kurmayı düşündüğü 612 megavatlık termik santral için 22.11.2007 tarihinde ve Borasco Elektrik firması Terme"de kurmayı düşündüğü 890 megavatlık termik santral için 25.04.2008 tarihinde üretim lisansını almıştır.  Her iki firmanın ÇED raporu halkın onayına sunulup sanki halk onaylıyormuş gibi  malum çevreler tarafından ÇED raporları onaylanmıştır.
BİZLER BU ÇED RAPORLARINI ONAYLAMIYORUZ!
Halk deyimiyle azottan, bakır işletmesinden , mobil santrallerden beden ve ruh sağlığı olumsuz etkilenen Samsun , Tekkeköy, Çarşamba  ve çevre sakinlerine şimdi de termik santraller reva görülmeye çalışılıyor. Filtresiz , arıtmasız çalıştırılan bunca fabrikalar, mobil santraller yetmiyormuş gibi şimdi de termik santral belası başımıza sarılmaya çalışılıyor.
TERMİK SANTRALLERİ İSTEMİYORUZ!
Tüm ülke seçim atmosferine sokulmuşken Samsun"da tam da bu sıralarda termik santrallerin ÇED raporları onaylanıyor. Biz bu filmi  daha önce görmüştük. Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra geri kalan hayatımıza,  mobil santrallerin bacalarından tüten dumanlarla uyanmıştık.
MOBİL SANTRALLERİ DAVET EDENLERİ BİZ DEFEDECEĞİZ!
Mobil santralleri Samsun halkının başına şu anda idareci olarak bulunanlar  bela etmiştir. Bu kişiler şimdi de termik santralleri başımıza sarmanın iddiasıyla tekrar seçim yarışına girmiş ve kulaklarını halkın sorunlarına kapamış durumdadır.
AÇIKLAMA BEKLİYORUZ!
Samsun Valiliği"nden, Samsun Kalkınma Ajansı"ndan, İl Genel Meclisi"nden, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı"ndan, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü"nden, seçilmiş, seçilecek tüm adaylardan termik santraller konusunda derhal açıklama bekliyoruz..
SORUYORUZ?
Mobil santralin kapatılması için en önde yürüyen kişiler Samsun milletvekili olarak TBMM"de görev yapıyorlar. AKP milletvekili Binnur Şahin meclis çevre sorunları  araştırma komisyonu"nun katibidir.Samsun milletvekilleri termik santralleri Samsun"a getirme telaşındalar mı?Yoksa Samsun halkını termik santrallerden kurtarmak için ve  halkım kanser solumasın diyerek mücadele mi ediyorlar? Biz şimdiye kadar hiçbir Samsun milletvekilini mücadele ederken görmedik.
SUSMAK ONAYLAMAKTIR! BİZ DE ONLARI ONAYLAMIYORUZ!
Termik santrallerin zararları bilinirken, Yatağan, Afşin halkının “termik santralleri durdurun–kurtarın bizi “ feryatlarını biz buradan duyuyoruz. Her nedense Samsun"u yönetenler termik santraller konusunda derin bir sessizliğe gömülmüş durumdalar. Çevre Kanununa dayanarak; soluduğumuz bu kirli havadan ve oluşacak sağlık sorunlarımızdan, kendilerine verdiğimiz görevi layıkıyla yerine getirmemiş olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuş olan yerel yönetimlerin sorumluluğu değil midir? Bu durumda yeni dönemde sorumluluk alacak olan yerel yöneticilerin ve yönetici adaylarının çevre ve insan sağlığının korunması yönündeki politikalarının ne olacağını açıklamaya çağırıyoruz. Termik santraller konusunda susmayı tercih eden herkes termik santrallerin kurulmasına onay vermiş demektir. Bizde onları onaylamayacak ve gereken cevabı onlara vereceğiz.
Termik santrallere taraf  olanlar bertaraf olacaklardır.
KANSER KADERİMİZ DEĞİL!
Kamu yararı denilerek santraller kurulmak isteniyor.  Malum çevrelerce  rant kapısı olarak görülen termik santraller halk  için hastane ve onkoloji merkezlerinin kapısıdır. Kamu yararına bir şeyler yapılacaksa santraller  kurulmamalıdır!
ÇOCUKLARIMIZ ASTIMLI DOĞUYOR!
Mobil santrallerin zararlarını en iyi Tekkeköy ve civarında yaşayan halk bilir. Hastalıklar saçan o iki baca tüterken her iki günde bir hastalanan çocuklarımız bilir. Tekkeköy"de her iki evden birinde kanser vakası görülürken, bebekler astımlı doğarken yatırım yapıyoruz diyerek halkı kandıramazsınız!
BACALAR TÜTECEK , BİZ KANSER SOLUYACAĞIZ!
Termik santraller doğalgazla çalışacak denilerek sanki temiz bir yakıtmış gibi bizi kandıramazsınız. Termik santrallerin bacasından tüten zehirli dumanlar çevremizi, içecek suyumuzu, yiyeceklerimizi zehirleyecek, sağlığımızı kaybedeceğiz.
Ne mobil-ne termik santral,  kanser taraması yapılmalı derhal!
TERMİK SANTRALLERİ İSTEMİYORUZ! TEKKEKÖY, ÇARŞAMBA, TERME HALKI KARNINI TARIMLA DOYURUR. TERMİK SANTRALLER PARA BABALARINI DOYURUR. 
TALEPLERİMİZ:
-Tekkeköy ve çevresinde hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları ve kanser ile ilgili taramalar derhal yapılmalıdır.
-Toprak analizi yapıyoruz denilerek yalan yanlış bilgiler duymak istemiyoruz. Yeter ki siz toprağımızı kirletmeyin.Tarıma zarar veren her türlü kirletici etken derhal önlenmelidir.
-Samsun bir tarım kentidir. Samsun da iş imkanı yaratılmak isteniyorsa tarım ve tarıma dayalı sanayi teşvik edilmelidir. Tarıma zarar verecek her türlü kirli yatırım engellenmelidir.
-Toprak , su, hava kirliliği ölçümleri bağımsız kurumlarca düzenli şekilde yapılmalı ve halka en yaygın şekilde duyurulmalıdır.
-Samsun"da çalıştırılan tüm fabrikaların filtreleri yoksa filtre taktırılmalı-arıtma tesisleri kurdurulmalıdır.
Birileri para kazanacak diye HALKI KANSERE MAHKUM EDEMEYECEKSİNİZ!
Zaten bu kısa, yaşanası dünyada; Sevgili okurlarım yazıyı okudunuz şimdi sizler iki elinizin arasına kafanızı koyarak düşünün ve SAMSUN ÇEVRE MECLİSNİN içinde yer alacak mısınız almayacak mısınız kararınızı verin biz buradayız sizlerden yanıt bekliyoruz… adresimiz ise çok basit.. [email protected] , [email protected]  Aslında sevgili Samsunlular ve ilçelerinde yaşayanlar aslında biz Samsun Çevre Meclisi üyeleri ne kadar kanser oluyorsak beklide siz bizden daha da önce kanser olma riskine sahipsiniz o nedenle daha fazla geç kalmadan yukarıda ki adreste yerini alın isterseniz!...

 
      
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR