HAYRA MOTOR ŞERRE FİREN OLMAK

Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde; “Kim olumlu bir çığır açarsa Allah onu mükâfatlandırır. Açtığı çığır nedeniyle kazanılan sevapların aynısı ona da verilir, iyiliği yapandan her hangi bir şey eksilmez. Kim de kötü bir çığır açarsa, açtığı çığır nedeniyle kazanılan günahlar kadar ona da verilir. Kötülüğü yapandan her hangi bir günah eksilmez” buyurmuştur.

“Hak ve Batıl mücadelesi” Kur’anın konu yaptığı ve insanlığa bilgisini verdiği önemli bir realitedir. Hak ve Batıl mücadelesi devam ederken mutlaka tarafları da olacaktır. Bu mücadele insanların imtihanı için söz konusudur. Böylece, mücadelede taraf olanların taraf oldukları yere ve mücadelelerinin dozuna göre ahirete dönük karşılıkları olacaktır.

Batıl tarafında yer alıp yaptıkları olumsuzlukların ve inkarların dozuna, insanlığa ve insanlara verdikleri zarara, akıttıkları göz yaşı ve emdikleri kana göre ahirette karşılık bulacaklardır. Yerleri de Cehennem olacaktır. Belki Cehennemin dereceleri dikkate alındığında kendi içinde ağır ya da biraz hafif karşılık bulacaklardır. Bu sonuç onların elleri ile dünyada yaptıkları ve bulundukları taraf nedeniyledir. Onlar şer cephesinde yer almıştır. İlahi fıtrata muhalefet etmiş, Gayretullaha dokunan işler yapmış, Sünnetullaha uygun hareket etmemişlerdir.

Hak ve Batıl mücadelesinde “Hak” tarafında olanlar da yine bulundukları tarafta yaptıklarına göre ahirete dönük mükafat alacaklardır. Yerleri de Cennet olacaktır. Ne zaman Cennete girecekleri ve Cennetin hangi bölümünde yer alacakları, ne gibi iltifatlarla karşılaşacakları dünyada elleri ile yaptıklarının dozuna, insanlığa sundukları hürmet ve hizmete, Allaha karşı yerine getirdikleri sorumluluklara göre değişecektir. Yüce Allahın “İnsanları imtihan etmek için yarattım” buyuruşunun karşılığı bunlardır. Mülk suresinin ilk ayetlerinde Yüce Allah, ölümü ve hayatı insanları denemek için yarattığını beyan buyurmuştur. Dünya hayatının oyun ve eğlenceden ibaret olduğu tarifi kainatı ve insanları yaratan Yüce Allah’a aittir. Esas olan ebedi alemdir, ahiret hayatıdır. Dünya yaşamı ahiret için sermaye oluşturma yeridir. Ebedi olan ahiret hayatı dünyada kazanılacaktır. Yapılan her iş ve işlem ebedileşecek, kişinin ahiretteki yerinin belirlenmesine neden olacaktır.

O halde ! Akıllı, hikmetli ve ibretli olmak, imanı imkanlara kurban etmemek, hayatın şekillenmesinde imanı esas almak, hayırlı işlere motor şer işlere ise firen görevi yapmak gerekir. Sevgili Peygamberimiz; “Hayra anahtar şerre kilit olunuz. Ne mutlu o kimselere ki hayra anahtar, şerre kilit olurlar. Yazıklar olsun o kimselere ki şerre anahtar hayra kilit olurlar” buyurmuştur. Hayırda yarışmak Allah’ın emridir. Hayırlı işlerle toplumun karşısına çıkmak “Hak” tarafında yer almaktır. Vakıf insanı olmak ve kendini Rabbına ve yarattığı insanların hizmetine vakfetmek Cenneti kazanmaktır. Hayra motor olmak kadar şerre firen olmak da önemlidir. Ahireti kazanmak için hayırlı hizmetlerin motoru ve anahtarı olmak lazımdır.

Hayra motor şerre firen olmak mı, şerre motor hayra firen olmak mı istiyoruz. Hayra anahtar şerre kilit olmak mı, şerre anahtar hayra kilit olmak mı tercihimizdir. İmanımız mı imkanlarımızı yönlendirecek yoksa imkanlarımız mı imanımızın şekillenmesini sağlayacaktır. Kendimizi mi hayri hizmetler için vakfedeceğiz, yoksa hayri hizmetleri hesaplarımızın sermayesi mi yapacağız. Bulunduğumuz makamlara değer mi katacağız, yoksa pozisyonlarımızdan mı nemalanacağız. Yaptığımız işlerde niyetlerimizin izini mi görmek isteyeceğiz, yoksa işlerimiz niyetlerimizin kurbanı mı olacak. Tercih bizimdir. Yer aldığımız tarafa göre Rabbımız katında değer bulacağız. Bu tercihler, elde edeceğimiz sonucun da belirleyicisi olacaktır. En isabetli tercih; hayra anahtar şerre kilit olmaktır. Peygamber müjdesi de bu tercihi yapanlaradır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR