HAMİLELİK ve AĞIZ SAĞLIĞI

Hamilelik esnasında anneler bebeklerinin sağlıklı olarak doğması için genel vücut sağlıklarına yeterince dikkat etmeye çalışırlar.Ancak ağız ve diş sağlığına gereken önemi gösteremeyebilirler. Sağlıklı bir ağız hem rahat ve ağrısız bir hamilelik geçirilmesini hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirilmesini sağlar.Hamilelik düşünülüyor ise öncesinde mutlaka bir diş hekimine muayene olmak karşılaşılacak kötü ve ağrılı durumların önlenmesini sağlar.Hamilelik sırasında vücut östrogen ve progesteron hormonlarını fazla miktarda üretir.Bu yüksek hormon düzeyleri vücutta pek çok dokuyu etkiler.Ve diş etleri de bu hormonlardan aşırı dercede etkilenir ve hassaslaşırlar.Hamileliğin ağız sağlığına en belirgin etkisi hamilelik gingivitisi denilen ve dişetlerinde aşırı büyüme ve kanama ile kendini gösteren klinik durumdur. Tedavi edilmezse periodontitis denilen diş etlerinin ve çevre dokularının aşırı harabiyeti ve kemik kaybını da içeren ciddi bir hastalığa dönüşür.İlk üç aydaki kusmalar nedeniyle de ağızdaki asitlik oranı artınca, dişetinde şiddetli gingivitis ve dişeti büyümeleri görülebilir. Periodontal sorunlar genellikle hamileliğin 2. – 7. ayları arasında meydana gelir.Ciddi dişeti rahatsızlıkları olan hamilelerde ise erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski vardır.hamilelik sırasında diş etlerinde büyümeler görülebilir.Hamilelik tümörü denilen bu iyi huylu büyümeler tedavi edilmeseler bile hamilelik sonrasında kendiliğinden geçer.

Hamilelik döneminde diş etleri haricinde dişlerde de problemler oluşabilir.En birincil sorun hamilelik kusmalarına bağlı olarak ağızdaki asitlik miktarı artacağı için dişlerde aşınmalar olabilir ve hassasiyetler olabilir.Anne karnındaki bebeğin kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve mineralleri bebek otomatik olarak anne kanı aracılığı ile alır.Ancak hamilelikte anne adayının dişlerinde kalsiyum kaybı ile ilgili kesin bilimsel sonuç yoktur.. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum alınamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.Ancak kusmalara bağlı olarak ta hassaslaşan dişlerde çürük miktarında artış olabilir.

Eğer hamilelik planlanıyor ise ağız sağlığı iyi olsun olmasın anne adayları mutlaka bir dişhekimi kontrolünden geçmeli, hamilelik öncesinde varsa diş ve dişeti problemleri giderilmelidir.Dişetleri ile uyumsuz protezler mutlaka yenilenmelidir,çürük dişler tedavi ettirilmelidir.Hamilelikte iyi beslenme annenin de bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Anne adayları hamileliğin ilk ayından itibaren ağız sağlığını olumsuz etkileyecek yiyeceklerden kaçınmalıdırlar.Ağız bakımını ihmal etmemeli ve dişlerini düzenli olarak fırçalamalıdırlar.Kusmalardan bol su ile ağız çalkalanmalı mide asitlerinin diş üzerinde birikimi önlenmelidir.Hamilelik öncesinde diş hekimi tarafından fluorür uygulaması diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olacaktır.Ağız çalkalama solusyonları kullanılmalıdırHamilelikte kontrol amacı ile düzenli olarak dişhekime gitmek gerekir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır.Ama aciliyet olmadığı durumlarda hamileliğin 4.5.6. aylarında diş tedavileri ve çekimleri yapılabilir. Tetrasiklin içeren antibiyotik kullanılmamalıdır.Tetrasiklin oluşum aşamasındaki süt ve daimi dişleri lekelendirir ve sürdüklerinde renklerinin bozuk olmasına sebep olur.

Diş hekiminize danışın:

[email protected]

twitter.com/dishekimimurat

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR