Emekliye kim yüzde elli zam verirse oylar ona!

Geçenlerde bir abimizle sohbet edip duruyorduk. Aslında iki emekli desek daha doğru olur. Abim bana dedi ki Mehmet, neden benim genel  başkanım (CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu) televizyonlara çıkıp, gazetecilerin karşısına geçip 13 Haziran'da emeklilerimizin maaşlarına % 50 zam vereceğiz demiyor. Bunu yaptığı takdirde biz bütün emeklilerin yüzlerinin nasıl güleceğini neden görmüyor? Emeklilere % 50 zam demesini son ana kadar bekleyeceğiz. En azından ben kendi adıma bekleyeceğim. Düşündüm durdum, yıllardır siyasetinde içinde olan emekli öğretmen abimiz çok haklıydı. Neden, böyle bir vaatte bulunmuyor? Emeklilerin  bütün haklarını yerine getirmek için açıklamalarda bulunuyorlar da neden emeklilerin maaşlarına % 50 zam  vaatleri yok? Bende bir emekli olarak   beklemeye başlayacağım. Tam da bu sohbetimizin ardından CHP Samsun Milletvekili Aday Adayı Uzm.Dr. Cem Şahan, bir açıklama da bulundu. Açıklamasında emeklilerin sağlık konusunda sıkıntı çekmemeleri için projelerini eni konu anlatıyor.

Emeklilerimize çağdaş yaşamın tüm olanaklarından faydalanabilecekleri onurlu kaliteli bir yaşam vaat ediyoruz diyerek sözlerine başlıyor Uzm.Dr. Cem Şahan:

„İlaç  ve  hastanelerde  alınan  katkı  paylarının  kaldırılması mücadelesini  vereceğim. Söz  veriyorum..“

Son yıllarda sosyal güvenlik alanında yapılan değişikliklerden en çok etkilenen kesimlerin başında emekliler geliyor. AKP  yarattığı  bu  sistem açısından emekliler artık fazladan bir yük olarak görülmektedir. Ve hem emeklilik hakkını ortadan kaldırmaya hem de mevcut emeklilerin haklarında kısıtlamalara yönelik bir dizi düzenleme yapılmaktadır. Ülkemizde SGK'dan maaş alan tüm emekli, dul ve yetimlerin sayısı son rakamlara göre 9 milyon 300 bin. 2025 yılında yaşlı nüfusun 12 milyona ulaşması bekleniyor. Emeklilerin önemli bir kısmı açlık sınırının, neredeyse tamamı ise yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Ülkemiz, genç nüfusu ile iyi bir emeklilik sistemi için en elverişli demografik yapıya sahip olduğu halde sosyal güvenlik sistemimizin bütçede daimi bir açık olarak yer alması ancak kötü yönetim ile açıklanabilir. Gençliğinde çalışan, üreten, alın teri döken, bu ülkeye vergi veren, emekliliği için prim veren, ve bunun karşılığını emekli olduğunda layıkıyla alması gereken vatandaşlarımıza onurlu bir yaşam sağlanması için akılcı, verimli ve etkin bir sistem ile emeklilerimizin maddi koşulları iyileştirilecek ve sosyal yardım ve hizmetler alanında destekleyici, yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemeler Koruyucu Sosyal Refah Devleti çatısı altında uygulamaya konulacaktır.

·                         Emeklilerimize, onurlarını koruyarak insanca yaşayacakları düzeyde bir gelir sağlanacak; maaşlar arasındaki uçurumu ortadan kaldırmak için en kısa zamanda intibak yasası çıkarılarak bütün emeklilerimizin maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkması sağlanacaktır.

·                         Muayene ve ilaç alımını da içeren tüm kamu kaynaklı sağlık hizmetleri, emeklilerimize katkı payı alınmaksızın, maaşlarından hiç bir kesinti yapılmayarak sunulacaktır.

·                         Emeklilerimizin maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kademeli olarak kaldırılacaktır.

·                         Bakıma muhtaç olan yaşlılarımıza, emeklilerimize, sahip çıkılacak, yaşam kaliteleri yükseltilecektir.

·                         Emeklilerimizin bakmakla yükümlü olduğu evlenmemiş kız çocukları, eskiden olduğu gibi, ölünceye kadar anne ve babasının sosyal güvencesi altında olacaktır.

·                         Emeklilerimizi şu anda düşürüldükleri ikinci sınıf vatandaş konumundan kurtaracağız.  Toplumun tüm kesimleri gibi emeklilerimizin de milli gelir artışından pay alması emekli maaşlarına doğrudan yapılacak yansıma ile sağlanacaktır.

·                         Emeklilerimizin içine girdikleri yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştırmak için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilecektir.

·                         Emeklilerimizin çokça vakit geçirdiği kıraathanelere, yerel yönetimler ile iş birliği içerisinde hazırlanacak projelerle, yeniden eski niteliği olan gazete, dergi, ve kitapların okunduğu kültür mekanları olma özelliği kazandırılacaktır.

·                         Dinlenmek, yıllarca çalışarak ülke ekonomisine ve sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan emeklilerimizin en önemli haklarından birisidir. Turizm bakanlığı bünyesinde ve TURSAB işbirliği ile gerçekleştirilecek kültür turizmi projeleri ile yüksek sezon dışında emekli vatandaşlarımıza uygun konaklama ve ulaşım seçenekleri sunularak, ülkemizin dört bir yanında tatil yapma imkanı sağlanacak.

·                         Toplumumuzun düşünsel birikimi en yüksek kesimi olan emeklilerimizin deneyimlerini genç kuşaklara aktarmasını sağlayacak projeler ile gençlerimizinin kültürel değerlerimizi yaşatması ve emeklilerimizin sosyal yaşantısının canlı kalması sağlanacaktır.

·                         Toplumumuzun güvenlik hizmetlerine en çok ihtiyaç duyan kesimlerinden olan emeklilerimizin korunma sorununa yerel yönetimler kademesinde uygulanacak insanı koruyucu mekanizmalar ile çözüm getirilecektir.

 Öğretmen emeklisi abim ile görüştükten sonra kahvehanede görüştüğüm ne kadar emekli varsa hepsinin de ortak söylemi; Kılıçdaroğlu, biz emeklilerin maaşlarına neden % 50 zam verip vermeyecekleri konusunda konuşmuyor? Eğer böyle bir vaatte bulunursa bizde gereğini yerine getiririz dediler. Bence de haklılar. Emeklilerin aslında yukarıda açıklanan sorunları dışında en büyük sorunları maaşlarının yıllardır insan gibi yaşanacak düzeyde artmamasıdır. Bunun için siyasetçilerden böyle bir beklenimleri olması çok doğaldır.  Hadi bakalım hangi baba yiğit çıkacak ve ben emeklilerimizin maaşına 13 Haziran'dan sonra   % 50 zam yapacağım diye söz verecek. Son olarak emeklilerimiz kahvede zam yoksa oy da yok dediler. Saygılarımla……

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR