Süleyman Soylu

Süleyman Soylu

Dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun!

  Onlar anamız,onlar bacımız,onlar yarimiz,onlar kız çocuklarımız!
Onlarsız gönüllere ulaşılmaz;ozanlarımız,şairlerimiz,emekçilirimiz ve toplumumuz onlarsız olmaz. Onlarsız söz dizeleri onlarsız birliktelik onlarsız dogurganlık,onlarsız dualar,onlarsız güzellik olmaz.
Hayatın dolu tarafı onlar..! Onlar Emekçi Kadınlarımız...
"8 mart dünya emekçi kadınlar günü'nü heryıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınların 1857 yılındaki kutsal direnişini saygıyla anarak kutluyoruz.
Bugün diğer popilist günler gibi; kapitalizmin kazanç hırsıyla yarattığı ve burjuva'nın kazanç sevinci ile ellerini oguşturdurduğu günlerden biri değildir!
Emeğin ve alın terinin, paylaşımının dünya üzerindeki savunucusu daima; Haklar üzerindeki mücadelenin yanında olan SOSYALİST DÜŞÜNCE'nin bir armağını olan EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ bir işçi direnişinden doğmuştur. Yukarıda belirttiğimiz gibi 1857 yılın da; ABD'nin New york kentinde'ki 40bin dokuma işçisinin hak arama yolundaki direnişi polis tarafından engellenmek istenmiş ve çıkan yangın'da fabrikada mahsur kalan 127 kadın işçi can vermiştir.Ve cenazelerine 100.000.'ne aşkın halk kitlesi katılmıştır.
Direnişde yanan emekçi kadınların aydınlığı diğer halk mücadelelerine yansımış ve kadınlar dünümüze deyin haklarını birgün talep etmeye başlamışlardır.
Fakat emekçi kadın mücadelesinin ülkemizdeki durumu pek iç açıcı değildir. Milli mücadelemizden sonra kurulan Mustafa Kemal'in önderliğindeki CUMHURİYET; Kadınlara nekadarda siyasal,sosyol-ekonomik kültürel ve bunun yanında seçme ve seçilme hakları verdiyse'de bu haklar zaman içerisinde gericiler tarafından engellenmiştir. Devrim kanunları işletilmemiştir. Demokrasi sözü dillerden düşmemiş fakat sadece seçimden seçime halk kitleleri sandığa yönlendirilmiş, adaletsiz seçim sistemleriyle oy kullanmaya mecbur bırakılmıştır. 
Günümüz, Akp iktidarında emekçi kadınlarımız; Gelişmiş kapitalist ülkelerin en gerisine düşmüştür. Ülkemizde büyük bir çoğunluk aş, iş, ekmek, bulamamakta ve aile huzursuzlukları baş göstermektedir. "Burjuva sömürgenler" servetine servet katarken yoksul kadınlar çocuklarını besleyemez bebelerine süt bulumaz durumdadırlar. Hergün kadınlarımız şiddetle karışı karşıya kalırken korunmadan uzak, sokak ortasında bıçaklanıyor, töre cinayetlerine kurban gidiyorlar.
İnanıyoruz'ki emekçi kadınlar tarihlerindeki gibi yine direnecekler dün olduğu gibi bugünde sömürüye karşı çıkıcaklardır.
Emek mücadelesinde can veren EMEKÇİ KADINLARI saygıyla anıyoruz! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Soylu Arşivi
SON YAZILAR