Dişhekimimizi bırakında biz seçelim…

Hangi hastaneye giderseniz gidin kapısında yazıyor bu hastanede yada klinikte hekiminizi seçme hakkına sahipsiniz diye. O zaman sorun ne ben hekim seçme hakkına sahipsem eğer neden dişhekimimi de özelden hizmet alarak seçmeyeyim. Sağlık Bakanlığı bu konuda bir yaptırımı olmadığını işin asıl muhatabının SGK olduğunu vurguladığı halde bana sorarsanız eğer boşa kürek çekenler var. Sağlık Bakanlığı, kamunum özelden ağız ve diş sağlığı hizmeti alınmasıyla ilgili gıkını bile çıkarmaz iken yazılan yazılar aklımızı karıştırıp durmakta…

Samsunda yerelde yayın yapan bir gazetede H.Mustafa Genç adlı bir yazarın yazısını okudum. Okuduktan sonra gözlerim fal taşı gibi açıldılar. Vay canına dedim kendi kendime ülkemizde kamudan ağız ve diş sağlığı hizmeti almak bu kadar ucuz ve kaliteliydi de ben yada biz neden bunu göremedik. Bu güne kadar bunu fark eden ve gören yalnızca H.Mustafa Genç, arkadaş ise biz demek ki yalandan yere gidip özel polikliniklerde kazıklanıp duruyoruz.

Yazar arkadaşın bu kadar kesin rakamlarla konuşmasını da bir türlü anlayabilmiş değilim. İlk aklıma gelen ise Dişhekimleri AÜT (Asgari Ücret Tarifesi) belirleme komisyonunda görevlimi yoksa Sağlık Bakanlığı Ağız-Diş Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevli biri mi sorusu aklıma geldi.

Ağız ve Diş Sağlığı hizmetleri konusunda yıllarca mücadele eden ve belli kazanımlar sağlayan Türk Dişhekimleri Birliği ve ona bağlı Odalar'da görev yapan dişhekimleri kamunun özelden Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti almasına yalnızca kendileri değil kamunun nerdeyse tamamının da destekleri de olmuştu. Bunun en çarpıcı örneğini ben Ankara'da yapılan mitingde gördüm. Dişhekimlerinden fazla kamuoyu vardı eyleme katılan. Böylesine çarpıcı bir ayrıntıyı sayın yazar arkadaş atlamış olmalı. Atlamış olmalı ki, kamuoyunun nereden, nasıl Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti alacağını anlayamamış.

Ben diyorum ki Samsun'da çıkalım sokağa kamuoyunun yüzde kaçı KAMUNUN YÜZDE KAÇI ÖZELDEN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI almak istiyor bir araştıralım. Bunu anlatırken de ADSM'leri de yok saymak gibi lüksümüz olmaz olamazda. Çünkü orada da dişhekimleri ve diğer sağlık emekçileri kamuoyuna hizmet vermekteler.

Fiyat farklılıklarında neden yargısız infazda bulunduğunu da anlamak imkansız. Özelden hizmet veren dişhekiminde kullanılan malzeme ile diğer kullanılan malzeme aynı kalitedeler mi? Ayrıca genel sağlıkta da kamu özelden hizmet alıyor. Burada da ödenen farkla sayın yazarın cebini yakmıyor sanıyorum. Bence KAMUNUN ÖZELDEN AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ aldığında herkes kendi dişhekimini seçme hakkına da sahip olacaktır.

Aksi takdirde bu polemikler ve halkın aklını bulandırmalar devam ede gelecektir. Bu konuda asıl uzmanlara da danışmadan böyle bir yazı ile kamuoyunun karşısına çıkmak da ayrıca yargısız infazın ta kendisidir diye düşünüyorum. Sayın yazar arkadaşımız bence konuyla ilgili olarak Samsun-Sinop-Ordu ve Amasya Dişhekimleri Odası Başkanı Dt.Suat Semiz'den, yada piyasada görev yapan serbest dişhekimlerinden olmadı TDB Genel başkanı Prof.Dr.Taner Yücel'den konuyla ilgili bilgiler alarak yazısını daha donanımlı yazacaktı. Ben yazıyı okur okumaz hemen Samsun'da konuşlanan Samsun-Sinop-Ordu ve Amasya Dişhekimleri Odası başkanı Dt.Suat Semiz'i aradım ve yazıyla ilgili düşüncelerini sordum.


"Ben bunca yılın dişhekimiyim ben böyle bir ifadeyle ilk defa karşı karşıya kalıyorum. Yazarın kullandığı ifadeler verdiği örneklemeler zaten bizi oldukça üzmüştür. "Nasreddin Hoca'nı ifadesiyle, "iyi de Hakim Bey, hırsızın hiç mi kabahati yoktur?", "eşek dağda ölür fakat, zararı eve dayanır ", böyle ifadelerle, sağlık hizmeti veren bir serbest meslek grubu eleştirilmesi cidden çok üzücüdür. Sayın yazar yazısını yazmadan önce bir kaç tane dişhekimi ile konuyu görüşüp yazısını yazsa idi daha da şık olacaktı" dedi.

Sağlık Bakanlığının, üst düzey yetkilisi gibi yazısını yazan bu arkadaşımıza bende şunu söylemek istiyorum. Sağlık Bakanlığının sağlıkta yaptığı tek bir şey var Sağlıksızlıkta Dönüşümdür. Yılbaşından sonra siz sağlıkta neler yaşayacağımızı da yurttaşlarımıza bir bir anlatın. Ancak biz kamuoyuna vereceğiniz bilgiler teknik kişilerin destekledikleri bilgiler olsun. Diş konusunda Ağız ve Diş Sağlığı hekimleri olsun, Genel Sağlıkta hekimler olsunlar. En azından ben böyle düşünüyorum... Umarım ağzımızdaki dişler yerle bir olmadan SGK, genel sağlıkta olduğu gibi Ağız ve Diş Sağlığında kamunun özelden faydalanmasına karar verirde bizde istediğimiz dişhekiminde dişlerimize baktırırız. Sağlıklı gülüş dileklerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR