ÇYDD’den Burs Alan Öğrencilerin Fişlenmesi Kabul Edilemez Bir Durumdur!

Uzun zamandır ÇYDD"den burs alan kız öğrenciler araştırılıyor. Hiç zahmet etmesinler öğrenci genç kızlarımız kendileri giderler bütün şecerelerini bütün makamlara bildirirler. ÇYDD derneğinden burs alanlardan biriside benim kızım onunda bütün şeceresi araştırılmıştır kesinlikle. Ne istiyorlar anlayabilmiy değilim. ÇYDD"den burs alan üniversite, lise hatta ilköğretim öğrencileri yalnızca topluma  kazandırılmak adına burslandırıldılar. Biz ÇYDD"den burs aldık hadi gidelim   dağlara çıkalım hiçbir zaman demediler. Demezler de. Konuyla ilgili olarak önceki gün Samsun Eğitim-Sen Samsun şubesi başkanı Kenan Gülçiçek"ten, bir e mail aldım. Kenan arkadaşımızın anlatımları aynen şöyle: “Geçtiğimiz günlerde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği"nden (ÇYDD) burs alan 15 bin öğrencinin "terör örgütü bağlantısı” ile emniyet tarafından araştırmaya tabi tutulduğu gazetelere yansımıştır. Tek amaçları iyi bir eğitim almak olan bu çocukların gizli raporlarla adlarının adli makamların dosyalarına girmesi, onların yaşamları boyunca karşılarına çıkacak bir fişlenmeden başka bir şey değildir.

Gerek iç hukukta gerekse de uluslar arası belgelerde çocuk olarak kabul edilen ve başta eğitim olmak üzere yaşamlarının her sürecinde özel bir ihtimam gösterilmesi gereken bu öğrencilerin fişlenme sonucunda yaşayacakları mağduriyet önemli bir çocuk hakkı ve insan hakkı ihlalidir.

Bugün değişik cezaevlerinde yatan binlerce TMK mağduru çocuğun yaşadıkları göz önündeyken ve bu soruna dair acil bir çözüm üretilmesi gerekirken aynı mağduriyeti yaşatacak değişik uygulamalar yapılması anlaşılır değildir.

Ayrıca hükümet tarafından “Demokratik Açılım” adı altında yürütülen çalışmaların gündemde olduğu ve toplumda umut yarattığı bir süreçte bu çocuklarımızın etnik kimlikleri dayanak alınarak bir fişlenmeye tabi tutulmaları derin bir çelişki yaratmaktadır.

Bir yandan çocuklarımızın kafalarında derin psikolojik tahribatlar yaratacak olan bu uygulamanın diğer yandan ÇYDD gibi ülkemizde özellikle kız çocuklarının okutulması konusunda önemli katkıları olan bir kurumu yıpratma sonucu yaratığı ortadadır.

Çocuklarımızın böylesine çağdışı bir uygulamayla karşı karşıya getirilmesi kabul edilemez bir durumdur. ÇYDD"den burs alan çocuklara yönelik olarak açık bir şekilde yürütülen bu fişleme uygulamasından derhal vazgeçilmeli, çocuklardan ve ÇYDD"den özür dilenmelidir.” Kenan arkadaşımızın söylemleri tabi ki bunlarla sınırlı değildir. Bu konuda burs alan kız çocuklarımızın ada söyleyecekleri çok şey vardır.  Fakat ÇYDD"nin, verdiği burs nedeniyle insanların nasıl ekonomik olarak rahatladığın bir yırtık bir  sökük diktiğini burs alınmasını isteyenler bizlerden iyi bilirler. Zamanında onlarda üniversite öğrencisiydiler ve bir yerlerden burs alabilmek adına köşe bucak gezmişlerdir. Benim kızıma 3 yıl boyunca verilen burstan dolayı  hem kızım hem de biz ailece ekonomimiz adına rahat bir nefes almıştık. Bunun karşılığında ÇYDD bizden yani kızımdan ne istemişti, Yalnızca iyi bir eğitim alarak Türkiye Cumhuriyetinde başarılı bir iş kadını olarak Atatürk İlke ve İnkılaplarına sahip çıkmalarını istedi. Eğer bu ilkeler doğrultusunda kızımın burs alması suç ise bizde yandık burs alan bütün kız çocukları fişleneceklerse  ilerleyen zamanlarda bu kızlarımız ne yapacaklar? Acaba evlerinde oturup kocalarına bol bol çocuk mu yapacaklar? Yoksa okudukları bölümleriyle ilgili yurttaşlarına hizmet mi edecekler? Ne yapacaklar? Bu fişlemelerin ardında acaba kız çocuklarını eve kapatmak gibi bir  plan veya projemi var? Saygılarımla….!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR