Mehmet Büyükalbayrak

Mehmet Büyükalbayrak

Çözüm Bekleyen Sorunlar...

 

 Dünkü Denge gazetesinden bir başlık: “Çözüm bekleyen sorunlar çözülecek.” Açıklama, İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş tarafından yapılmış. İç sayfalarda, haberin detayları verilirken bir kaç fotoğraf eklenmiş: Fotoğraflardan birinde, kaldırımda yerinden oynamış karo taşları sökülerek onarım için hazırlık yapılmış, diğerinde onarım yapan bir belediye çalışanı görülüyor.
 Eğer, yapılacak düzenlemeler, kırıp yeniden yapma hastalığına yakalanmadan gereken yerlerde yapılır, sağlam ve düzgün olan sokakların sökülüp yeniden yapılması gibi saçma uygulamalara kalkışılmazsa, başkanı şimdiden kutlamak isterim. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, kalite detaylarda gizlidir. Belediyelerin görevlerinin başında “çamur, çukur ve çöp” sorunlarını çözmek vardır. Kaldırımda yürürken, oynayan karo taşlarının arasından sıçrayan çamurlu suyun paçamızdan yukarılara doğru her tarafımızı berbat etmesi halinde, belediyenin görevini yaptığından bahsedilemez. İsterse, o belediye onlarca sosyal tesis açmış olsun...
 Kaynaklarımız kısıtlıdır ve belediyelerimizin borcu vardır. Ancak, çözüm üretmek istiyenler için bunlar mazeret olmamalıdır. İktisat bilimi “sınırlı kaynağın, azami faydayı sağlayacak şekilde kullanılması” olarak tanımlanır. Bu nedenle ekonomistlerce, ihtiyaçlar bir hiyerarşı düzeni içinde sınıflandırılır. Özetlemek gerekirse, karnı aç olan insanın, cebindeki son para ile pahalı bir elbise alıp aç olarak dolaşması, akıllı bir kişinin yapacağı iş olamaz.. Akıllı insan, önce karnını doyurur, sonra da, kalan parası ile giyinme ihtiyacını giderir.
 Sokaklarımızda cambazlık yaparak yürümek zorunda kaldığımız bir ortamda, belediyelerimizin makyajla uğraşması, sağlam yerleri söküp yeniden yapması kaynakların israf edilmesi demektir. Önce israf edip, sonra da kaynak yokluğundan şikâyet edilmesi kimseye inandırıcı gelmeyecektir. Çamura bulaşmadan ve çukura düşmeden dolaşabileceğimiz sokaklara kavuştuktan sonra, elbette, sıra diğer ihtiyaçlarımızın karşılanmasına da gelir. Önemli olan, tercihleri doğru yapmak, öncelikleri doğru belirlemek ve kaynakları israf etmemektir.
 Bu nedenle Sayın Demirtaş'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladım. Kaynaklarımız kıt ise onları daha dikkatli ve verimli şekilde kullanmamız gerekir. Haber ve fotoğrafta bunu gördüm. Uygulamaların da, buna uygun olarak devam etmesini dilemek ve beklemek durumundayız. İkinci, hatta, üçüncü öncelikte olması gereken işleri öncelikle yapıp, asli görevlerini unutan belediyecilerimizden de benzer planlama ve uygulamalar yapmalarını beklediğimizi belirteyim. Kaynakları kullanmak ve yönetmek bu gün için onların yetki ve sorumluluğunda ise de, kaynakların sahibi halktır. Sonuçta verimli kullanılan ya da boşa giden bizim malımız olacaktır.
 Başkanlarımızdan, kamu parasını harcarken “başkasının parasını başkası adına harcıyor” gibi davranmamalarını, kendi paralarını harcarken gösterdikleri özeni kamu malı için de göstermelerini bekliyoruz. Yoksa, kanundan kurtulsalar da vebalden kurtulamayacaklardır...
***
 Haberin devamında, Sayın Demirtaş'ın, sokak köpekleri için barınaklar oluşturulmasına yönelik çalışma içinde olduklarına dair açıklaması yer alıyor. Memnuniyetle okudum. Sokak köpekleri, her şehrin olduğu gibi, İlkadım'ın da çözülmesi gereken sorunlarından biri. Hayvanları itlaf etmeden, rahatça yaşayabilecekleri barınaklarda toplamak hayırlı bir iş olacaktır. Kısa sürede çözüme kavuşturulmasını diliyor ve bekliyoruz.
***
 Bu vesile ile, bütün belediye başkanlarımıza “hayırlı olsun” diyor, önümüzdeki dönemde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Büyükalbayrak Arşivi
SON YAZILAR