ÇANLAR KİMİN İÇiN ÇALIYOR?

Bir savaş romanı olarak dikkat çeken “Çanlar Kimin İçin Çalıyor”, Hemingway’in 1940 yılında yayımlanan acıyı ve aşkı güzel bir şekilde harmanlandığı en popüler eserlerinden biridir. Bir gazeteci ve yazar olarak katıldığı İspanya iç savaşında bizzat kendi gözlemlerini anlattığı bu roman, savaşın anlamsızlığını ve kaybettirdiklerini de gözler önüne seriyor. Savaşın ne kadar gereksiz olduğunu bize sorgulatan eser, idealleri uğruna ölmeyi göze alan insanların duygularını da bize başarılı bir şekilde yansıtıyor.

İspanya iç savaşını konu alan kitap Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasındaki savaşa sevgi, umut, korku, ölüm duyguları ışığında tanık olmamızı sağlıyor. Kısaca kitabın konusunu, patlayıcı uzmanı olan Robert Jordan’ın bir köprüyü havaya uçurma görevini üstlenmesi ve bu görevi gerçekleştirirken başından geçen olaylar oluşturuyor. Bu olayların ortasında gerçek aşkı bulması, aşkın zaman ve mekan fark etmeksizin en güç koşullarda bile ortaya çıkışı biz okuyucuların içini biraz olsun yeşertse de olaylar hiç beklenmedik bir şekilde son buluyor.

Hemingway’in bu kitabının adını şair John Donne’ın başrahip olduğu dönemde verdiği bir vaazından aldığı söyleniyor. O dönemde kiliselerde çanlar nikah, ölüm, vaftiz  gibi törenler için çalınırken, savaşta kazanılan zaferlerin de duyurulmasında kullanıldığından, bir savaş edebiyatı olan kitabına bu ismi vermiş olmasını da böylece açıklıyor.

Pek çok dile çevrilen, film uyarlaması bile bulunan “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” romanını henüz keşfetmediyseniz okuma listenizde bu muhteşem romana da yer açmaya ne dersiniz? Aşk, savaş ve ölüm ile ilgili algılarınızı farklı bir yerden görmenizi sağlayacak olan kitap, sürükleyici olay örgüsü ile de hayatın içinde bir yerden size dokunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Varıcı Arşivi
SON YAZILAR