UYKUYU KAÇIRAN ŞEYLER

Diyet 3 gün önce Uykularınız kaçıyor, geceniz gündüze karışıyor ve sebebini bulamıyorsanız doğru yerdesiniz. Uykusuzluğunuzun sebebini öğrenip çözebilirsiniz!
Uyku, vücut sistemlerinin yavaşlaması sağlar ve vücudu rahatlatır. Bu da uyandığımızda fiziksel olarak daha iyi ve güçlü hissetmemizi sağlar. Düzenli ve kaliteli bir uyku kişiye canlılık verirken güne enerjik bir şekilde başlayarak verimliliği artırmaya yardımcı olur.   Yapılan araştırmalarda, yetersiz uykunun metabolizmanın daha yavaş çalışmasına neden olduğu, bunun da kişilerin yağ ve enerji içeriği yüksek yiyeceklere yönelmelerine ve   daha fazla kilo almalarına yol açtığı belirtilmiştir.
Bununla birlikte akşam yemeğinden sonra yüksek miktarda çikolata, kahve veya çay tüketimi kafein alımını artırabilir ve kişinin gece uykusuz kalmasına sebep olabilir. Buna ek olarak yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminin fazla olması ve yüksek miktarda alkol tüketilmesi de uyku kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Sonuç olarak, beslenmenin uyku üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle de uyumadan en az Yani beslenme uykuyu, uyku da beslenme düzeninizi etkileyebiliyor. Bu nedenle en geç 2 saat önce triptofan içeriği fazla süt veya yoğurt ile meyve ara öğünü tüketilerek kaliteli bir uyku için zemin hazırlanabilir.
2001 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre günde 5 saatten daha az uyuyan kişilerde daha fazla iç organ yağlanması ve hipertansiyon olduğu belirtilmektedir. Diğer bir çalışmada ise kronik uykusuzluğa sahip bireylerin, obezite, diyabet ve insülin direnci riskinde artış meydana geldiği gösterilmektedir. 
Yağda kızarmış tavuk ve yağlı etler gibi yağ açısından yüksek besinler uykuyu kaçırmaya sebep olabilir. Yapılan çalışmalar, yüksek yağ tüketiminin, özellikle de doymuş yağın uyku düzeni üzerinde olumsuz etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Gece geç saatlerde ağır ve yağlı bir yemek yemek uykuya dalmayı geciktirebilir. Bunun nedeni, uyku sırasında sindirim sisteminin yavaşlamasıdır. Yağlı bir yemek yemek sindirim sistemini zorlayabilir ve kişinin gece uyanık olmasına neden olacak şekilde rahatsızlığa yol açabilir. Aynı zamanda yüksek yağlı yiyeceklerin kişiyi geceleri uyanık tutabilecek reflü semptomlarını artırdığı belirtilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR