Masalcı Dede Kavaklıgil

Masalcı Dede Kavaklıgil

Alkıştan Hoşlanan Sivrisinek

Bir varmış, bir yokmuş. Develer tellal iken, sinekler berber iken..
Anofel denen sivrisinek yavrusuna demiş ki: "Yavrucuğum, yuvadan bir yere ayrılma Ben yiyecek getirmeye gidiyorum. Söz dinlemez bataklık göle gidersen kurbağalar yutar seni. Kırmızı damlı evlere girersen insanların iki eli arasında ezilirsin.
Anne sivrisinek yavrusuna böyle öğüt verdikten sonra uçup gitmiş. Yavru sinek durur mu? Anne öğüdü dinlemeyip, biraz da merakından bataklık göle uçup gitmiş.
Göl üzerinde "vız vız" dolaşırken kurbağalar "vırak vırak" suda bağırışıyorlarmış. Yavru sineği görünce hoplayıp koca ağızlarıyla onu yutmak istemişler. Yavru sineğin korkudan az kalsın ödü kopacakmış. Zor kaçmış ıradan.
Uçarken, kaçarken kırmızı damlı evlerin üzerinde bulmuş kendini. Bir evin penceresi açıkmış. Yine merak edip açık pencereden içeri girmiş. İnsanların burunları üzerinde sinir bozucu vızıltıyla uçmaya başlamış. O uçuştukça eller havaya kalkıp "şap şap" sivrineği yakalamaya çalışıyorlarmış.
Yavru sivrisinek onları oyun oynuyor sanmış. Bir süre sonra açık pencereden çıkmış, yuvasına uçmuş.
Anne sivrisinek yiyecekle yuvaya dönünce yavrusunu bulamamış. Üzüntü içinde beklerken neşe içinde yavru dönüp gelmiş.
Annesi çıkışmış: "Nereye kayboldun? Ben sana yuvamızdan ayrılma demedim mi? Başına birşey gelmesinden korktum."
Yavru sivrisinek: "Özür dilerim anne" demiş. "Sen bana öyle deyince merakımdan önce bataklık gölşe uçtum. Az kalsın kurbağalar beni yutacaktı. Korkup oradan kaçtım. Kırmızı damlı eblerden birine girdim.
Anne sivrisinek korkunç bir çığlık atarak: "Ne yaptın, ne yaptın? İnsanlar biz sivrisineklerden hoşlanmazlar. Bunu sana söylemedim mi ben?"
Yavru sivrisinek "Yapma anne" demiş. "İnsanların bizden hoşlanmazlığı yok. Hatta hoşlanıyorlar bile. Beni vızıltıyla görünce hemen alkışlamaya başladılar."
Anne sivrisinek: "Vah yavrum vahhh! İyi ki o alkışlar arasında ezilmedin. Babn da çok meraklıydı alkışa.. Kendince iyi bir politikacı olduğuna inanmıştı. Sonunda ne oldu?.. İki el arasında ezilip gitti. İnsanların alkışına güven olmaz.."
Gayrı karardı köz, tükendi söz. Anlayana sivrisinek saz. Anlamayana davul zurna az..
Yeni bir masalda buluşmak üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Masalcı Dede Kavaklıgil Arşivi
SON YAZILAR