ZAR ADAM

Zar Adam kitabında kitabın da yazarı olarak geçen Luke Rhinehart’ın hayatından bir kesit anlatılıyor. Luke Rhinehart, New York’da yaşayan ve işinde oldukça başarılı bir psikiyatrıdır. Güzel bir evliliği, iki çocuğu ve maddi sorunu olmayan bir hayata sahiptir. Bir anlamda hayatındaki her şey kusursuzdur fakat bu zamanda Luke Rhinehart’ın hayatında bir şeylerin eksik olduğu hissi yaratmaya başlar.

Luke Rhinehart hastalarını tedavi ederken Sigmund Freud’un bulduğu kuram olan Psikanaliz’i kullanmaktadır ve bu zamanla ona ters gelme başlar. Psikanaliz’e göre insanlar id, ego ve süper ego’dan oluşmaktadırlar ve hayatlarına buna göre şekillendirmektedirler. Bunlardan bir tanesinde sorun olduğunda psikolojik sorunlar başlar ve psikologlarda bunları tespit edip çözüm üretmeye çalışırlar. İd dediğimiz tamamen içgüdülerimiz ve arzularımızdır. Bir anlamda öz bizi oluşturur. Burada herhangi bir mantık yoktur ve içgüdülerimizin istediklerini yapma eğilimi vardır. Sonuç önemli olmadan gerçekleşmesi durumunda rahatlama sağlar. Örnek olarak katiller sonucu düşünmeden öldürürler ve rahatlarlar. İkincisi olan ego ise mantığın işin içine girdiği kısımdır. İçgüdülerimizin ve arzularımızın farkında olduğumuz fakat onları tatmin etmek için ne yapmamız gerektiği ve sonucun ne olacağını analiz edip ona göre hareket etmemizi sağlayan kısımdır. Buna bir anlamda kendimizi tanıma dönemi de diyebiliriz. Son olan Süper ego ise içgüdülerimizi kendi analizimizin dışında toplumun getirdiği kurallara göre hareket etmemizdir.

Luke Rhinehart mükemmel bir psikiyatrı olmasına rağmen Freud’un bu kuramına karşı farklı bir kuram bulma takıntısı içine girer. Ona göre insan hayatında olacaklar kaçınılmazdır ve bu yüzden zamanlama önemli değildir. Bir anlamda kaderciliğe inanır ve Freud’un kuramından çıkarak yeni bir kuram oluşturur. Bunun içinde zarları kullanmaya karar verir. Zarların her yüzüne kötüden iyiye olasılıkları yazar ve zarları atar. Koşulsuz çıkan sonucu yapmak zorundadır. Çünkü kendisi zar sonuçlarının kaderden gelen bir sonuç olduğunu şimdi yapmasa bile ilerde mutlaka aynı sonucu doğuracak bir şeyler yapacağını düşünür. Hem böylece karar verme için id, ego ve süper ego kişiliklerini kullanmasına gerek kalmadan ve tüm suçu kendi üzerinden almaktadır.

Böylece Luke Rhinehart, Zar Adam olmaya karar verir ve bunu ilk olarak kendi hayatında kullanmaya başlar. Fakat bulduğu yeni kuramın haklılığını çıkartmak için fazla ileriye gider ve kendi üzerinde fazla kullanmanın yanında hastaları üzerinde de kullanmaya başlar. Sonuç olarak zarların getirdikleri Luke Rhinehart’ın hayatını tamamen alt üst eder. Evliliğini mahveder, tıbbi olmayan bir kuram kullandığı için işini kaybeder ve dahası anormal bir şekilde davrandığı içinde deli damgasını yer ve deli hastanesine kadar gider. Kendisi de bir zamanlar ki hastaları gibi olmuştur ve zar kuramı üzerine tedavi görmeye başlar.

Zar Adam romanı gerçekten çok etkileyici bir hikayeye sahip. Kitapta yaşananlar ve zarların hayat yolunu belirleme kolaylığı okuru oldukça etkiliyor ve bu kuramı denemeye itiyor. Stres yok, sorumluluk yok ama ne çıkarsa yapma zorunluluğu olan ve işi kader oyununu bırakan bir yöntem. Eğer bunu denemeye kararlı iseniz hayatınızı tamamen değiştirmeye de hazır olmanız gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Varıcı Arşivi
SON YAZILAR