SÜT TOZU NEDİR?

Yağlı ve yağsız sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması ile elde edilen süt tozu, bir süt ürünüdür. Süt tozu, basitçe suyu alınmış bir süt şekli olduğu için, süt aromasından hiçbir şey kaybetmez. Bununla birlikte, birçok kişi, süt tozunun taze süte kıyasla yumuşak bir tada sahip olduğunu iddia eder. Bu sebeple süt tozu da en az süt kadar yaygın bir kullanım ağına Süt tozu bir süt ürünü olduğu için sütün kullanıldığı yerlerde kullanılabilir. Özellikle standart sütlerden daha uzun ömürlü olduğu için taze süte çok az erişimin olduğu bölgelerde popüler bir temel gıda haline gelmiştir. Aynı zamanda temel vitamin ve besin maddelerini almanıza yardımcı olabilir. Bu toz, sütün içindeki sıvının hemen hemen tamamını, içindeki proteinleri ve içerdiği yararlı öğeleri yok etmeden, uygun ısıda ve basınçta buharlaştırılması ile elde edilir. Yağlı veya yağsız sütten yapılacağı tercihe bağlıdır. Her iki süt çeşidinden de yapılabilir. Pastörize süt, buharlaştırma makinelerinde %  50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılır. Koyulaşmış olan süt, sprey kurutucular kullanılarak süt tozuna çevrilir. Bir diğer süt kurutma yöntemi ise dondurmaktır. Bu işlemde sütteki besin oranı kendini daha çok muhafaza eder; ancak bu sistem diğer kurutma yöntemlerine göre daha pahalı olduğu için tercih edilmez.
Süt tozları oldukça geniş bir kullanım ağına sahiptir; ancak gerek gerçek sütten daha az faydaya sahip olduğunun düşünülmesi gerekse güvensiz olduğunun düşünülmesi nedeniyle gerçek sütlerden daha az yaygındır. En çok gıda endüstrisinde kullanılır. 
Süte ulaşabilmenin ve depolamanın zor olduğu yerlerde süt tozu kullanılır. çözünen toz süt yerine kullanılabilir. Pastacılık, fırın ve restoranlarda maliyetinin de avantajlı olması nedeniyle sıklıkla süt tozu tercih edilir. Bebek mamalarında, çikolata yapımlarında, pasta ve hamur işi ürünleri yaparken kıvamın tutturabilmesi ve görüntünün istenilen şekilde olması için süt tozu kullanılır. Kahve beyazlatıcıları ve kremaları da süt tozundan elde edilir.
Süt tozunu bir bardağa koyarak suyla çözebilirsiniz. İlla sıcak su kullanmanıza gerek yoktur. Toz, ılık su ve soğuk suda da çözünebilir. Dilediğiniz miktarda süt tozunu suya ekleyerek süt elde edebilirsiniz. Süt tozunu sulandırmak için genel oran, bir ölçü süt tozuna iki ölçü su koymaktır.
Süt tozu gerçek bir sütten alınabilecek her türlü içeriğin alınmasına yardımcı olur. Özellikle gıda yardımlarında, yardım paketlerine ilk konan besin maddesidir. Kişisel kullanımlar için uygun olduğu gibi gıda endüstrisinde de kullanılır. Gıda endüstrisinde kullanılmasının nedeni hem kolay depolama koşullarına sahip olması hem de gerçek süte oranla daha uygun maliyete sahip olmasıdır. Sıvı sütün çok fazla inceltilmesinin istenmediği alanlarda da süt tozu kullanılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR