SİYASETİN NABZINI ÖLÇMEK

 Halka hizmet etmek, ibadettir. Hizmeti duaya dönüştürmek, rahmeti davettir. İnsanlara iş ve aş temin etmek için çalışıp koşturmak, bereketi hak etmektir. Bunları çıkar ve menfaat hesabı yapmadan gerçekleştirmek, cenneti hak etmektir. 
      Siyaset, topluma hizmet etme yarışıdır. Demokratik sistemlerde bu hizmetleri yapmak için, önce hizmet makamına talip olmak sonra da seçilmek gerekir. Belediye başkanlıkları bunun için en uygun makamlardır. 
        Seçmenler, seçtikleri belediye başkanını kendilerinden görürler. Çocuklarının okul sorunlarını okul müdürüyle konuşması gereken öğrenci velileri, bu dertlerini belediye başkanı üzerinden anlatma gayretine girerler. Bunun için ya kendileri bizzat belediye başkanına ulaşırlar ya da mahalle muhtarlarını elçi veya refarans yaparlar.
      Siyasetin nabzı, belediye seçimlerinde daha da iyi ölçülür ve okunur.  Seçmen, birebir seçeceği adayı tanır ve tanıdığı aday üzerinden görüşünü sandığa yansıtır. Bu nedenle de, belediye seçimlerinde partiler kadar adayların profili de önem arz eder. 
       Mahalli seçimlerde aday profilinin önemini bilen siyasi partiler, genel seçimlerden daha farklı yöntemlerle seçmenin nabzını ölçmeye çalışırlar. Parti gücünü ölçerlerken adayın da karşılığını tespit etmeye gayret ederler. Saha çalışmalarıyla nabzı doğru ölçen ve gereğini de cesurca yerine getiren siyasi partiler başarılı olurlar. 
      Milletin nabzını ölçmek ve gereğini yapmak, siyasi başarının sırrıdır. Buna risk almayı da eklersek, bunları yapan sahayı iyi okumuş ve başarıya da ulaşmış olur. Son yılların bu konudaki en başarılı siyasi örgütü tartışmayız Ak Partidir. Hem toplum nabzını okumak, hem adayın yanında değil toplumun yanında olmak,  hem de cesurca risk alarak tasarruflarda bulunmak suretiyle her seçimden başarıyla çıkmayı beceren örgüt Ak Partidir. 
      Adaylar belli olmasına rağmen Ak Partinin saha araştırmaları yaptırarak, durum tespitini okumaya çalıştığına şahit olmaktayız. Derslerine iyi çalışmış, samsunu tanımayan, telefon numaralarını kendi belirledikleri yöntemle elde eden bir çalışma grubu, çok objektif yaklaşımlarla bu günlerde samsunda hem adaylar hem de parti üzerinden saha araştırması yapmaktadır. Bize de ulaşıp, görüşlerimizi alan araştırma ekibinin sorduğu sorulardan hem derslerine çalıştıkları hem de sahayı bize gelene kadar okuduklarını gördük. 
       Ak Partinin genel politikalarından, adaylar hakkındaki değerlendirmelere kadar, tüm şikâyet konularının yaptıkları araştırmalarla  tutmuş oldukları notlar arasına girdiğini müşahade ettik. Biz de görüşlerimizi paylaştık. 1 Nisan sabahı Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanının sayın bakan Mustafa Demir'in, ilkadım belediye başkanının da sayın Erdoğan Tok olacağını en kalbi duygu ve zihni düşüncelerle ifade ettik. 
       Ak Parti Genel Başkanı sayın Cumhurbaşkanımızın 3 Mart Pazar günü Samsunda yapacağı mitingden önce böylesi bir saha araştırmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Siyasetin nabzının, saha araştırmalarıyla ölçüldüğünü, sahanın sesine kulak veren siyasi örgütlerin başarılı olacağını son yılların siyasi tecrübelerinden biliyoruz. 
       Sahada olan siyasiler, kendileriyle ilgili yapılan saha araştırmalarına kulak vermeli, siyasi nabzın sahada ölçüldüğünü unutmamalıdırlar. Eğitim seviyesi yükselmiş, her gün en üst perdeden ve ünvandan yapılan siyasi konuşmaları dinlemiş olan seçmenin, kendisiyle direk temas halinde olan mahalli siyasetçiyi iyi okuduğunu bilmelidirler. Yapmacık yaklaşanla, hasbi kucaklayan siyasetçiyi seçmenler tanıyor ve kalplerini okuyorlar artık. Esas siyasi nabız, seçmen tarafından tutulmaktadır. Mahalli siyasetçiler adımlarını ona göre atmalı, yaklaşım şeklini buna göre belirlemelidirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR