SEHER VAKTİNİ SAHURA DÖNÜŞTÜREBİLMEK

Duaların kabul olduğu vakitlerden ve önemli zaman dilimlerinden biridir "Seher" vakti. Herkesin uyuduğu bir vakitte Yaratana tecelli etmenin zamanıdır "Seher" vakti. Meleklerin görev değişiminin zamanıdır "Seher" vakti.

Sabah namazı şahitlidir buyuran Yüce Mevla, günlük görevli meleklerin seher vaktinde yer yüzünde indiklerini hatırlatır. Gece görevli olan meleklerle görev değişikliği yapılır seher vaktinde. Rad süresinde, insanların etrafında meleklerin bulunduğu ve insanı takip ettikleri belirtilir. 

Yeryüzünde gökyüzünde, kainatta ve tabiatta bir düzen vardır. Bu düzen ilahi bir program çerçevesinde yürür. Görevli meleklerin takibini yaptığı bu ilahi programda Cebrail a.s.ın sorumlu olduğuna inanılır. Söz konusu ilahi düzenin merkezinde seher vakti vardır. 

Gecenin bitişi, gündüzün de öncesi olan seher vakti; günün nasıl programlanacağının işlemlerine ev sahipliği yapar. Seher nasılsa, o gün de öyle geçecektir. Günün sonu, günün başındaki programdan belli olur. Seherde Rabbına tecelli edip, derdini Rabbına arz eden mutlaka bir karşılık bulur. Seher vakti; Yaratanın yaratılanı muhatap kabul edip, makama müsade ettiği bir zamandır. 

Gecenin ve gündüzün en bereketli vakti  olan "Seher"de Allah'ın rahmeti yer yüzüne tecelli eder. Günahlar affolur, ibadetler kabul olur seher vaktinde. O saatlerde görülen rüyalar da "Sadık" olarak dikkate alınır. Uykunun en yoğun ve ağır olduğu seher vaktinde Yaratana yönelmek Yaratıcı nezdinde en razı gelinen bir yöneliştir. O nedenle seher vaktinde kılınan ve adına teheccüd denilen namaz çok özel öneme sahiptir. 

Hac ve Umre Organizasyon firmamızla sık sık kutsal topraklara umreci götürüyor, her yıl da hac ibadeti yapmak üzere kutsal topraklara giden hacılarımıza hem dini hem lojistik hizmet sunarak, yılda 5-6 defa Mekke ve Medineye gider, yılda yaklaşık 4 ayımızı Allah'ın evim diye tarifini yaptığı Harem sınırları içinde geçirmekteyiz. Kutsal beldenin en anlamlısı elbetteki Kabe-i Şeriftir. Ravza'da ayrı bir öneme sahiptir. 

Önemine dikkat çektiğimiz  kutsal beldelerde en çok ruh ferahlığı veren zaman da sabah namazı öncesi olan, "Seher" vaktidir. Bu vakitte, Beytullah ve Resulullah misafirleri akın akır Harem-i Şerife koşmaktadır. Nerdeyse her bir hacı ve umreci seher vaktinde bir tavaf yapıp, teheccüd namazını kılarak sabah namazını bekler. Dini bir zorunluluk olmamakla birlikte bu durum oturmuş ve günlük bir format haline gelmiştir. 

Seheri, sahura dönüştürenler; yani bu övülmüş zamanı ibadet ve istiğfarla geçirenler, o saatte uyuyanlar gibi değildir. Onların gönülleri, zihinleri ve ruhları ap ayrı bir güzelliğin merkezine dönüşmüş olur. Sahuru önemli kılan oruç yemeğini yemek değil, o saatte kalkıp oruç ibadetinin işaretini verererek, ibadet moduna geçmiş olmaktır. 

Bu sabah umreci grubumuzla seher vakti Beytullahı tavaf edip, teheccüd namazı kılınca, tefekkür, tezekkür ve sohbet konumuz; "Seher" vaktinin insan/müslüman ruhuna  sağladığı gönül güzelliği ve zihin değişikliği oldu. Hem görsel, hem de ruhsal olarak yaşadığımız bu güzelliği yazımızın da konusu yaptık. Bu güzelliği yaşamak için Beytullah'da olmak gerekmez, ibadet düşüncesiyle kalkıp, Rabbin huzuruna durulduğu her yerde seher vaktindeki ibadet kişiye aynı güzelliği yaşatacak ve aynı sonucu oluşturacaktır. 

Seher vakti kıymetlidir, bu vakti değerlendirenler de Rableri katında kıymet elde edeceklerdir. Manevi kazanç için günlük ticaret vaktinin en uygun zamanıdır. Değerlerdirmeyenler çok şey kaybetmiş, değerlendirenler çok şey kazanmış olacaklardır. Seher vaktini sahura dönüştürmek Yaratanla yakınlaşmanın en kolay yoludur...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR