RAMAZAN BAŞLARKEN

Bir ay sürecek olan ramazan ayı yarın (cuma) başlıyor. Bu akşam ilk teravih namazı kılınacak, gece de sahura kalkılacaktır. 24 mayıs cumartesi günü de bayram kutlanacaktır. Evlerde geçirilecek olan bu seneki ramazanda yaklaşık 15-16 saat oruç tutulacaktır. Teravihler evlerde kılınacak, iftarlar da Koronavirüs tedbirleri kapsamında izolazyona dikkat edilerek evlerde yapılacaktır.

Hüzünlü geçecek olan ramazan ayı, bir çok hikmetlere sahiptir. Bereket, mağfiret ve rahmet ayı olarak tarif edilen bu kutsal ayda, aile içi birlik ön plana çıkacak, herkes ailesiyle el ele, göz göze, diz dize bir ramazan geçirecektir. Bugün hayatta olan hiçbir müslümanın ve insanın, bugüne kadar karşılaşmadığı ve yaşamadığı duygular yaşayacaktır.

İlk teravih namazı bu akşam kılınacaktır. Evlerde münferit olarak kılınacağı gibi, bir çok evde aileler teravih namazını cemaatle kılacak, bunun feyzini tadacaklardır. Evde ailece cemaat olmanın rahmetinden istifade edeceklerdir. Böylece; cemaat olmak için resmi bir imama ihtiyaç olmadığı görülecek, ramazan sonu için cemaat alışkanlıgı oluşacaktır.

Bazılarının popilist yaklaşımlarla söylediğini düşündüğümüz, hamasi duyguların köpürmesine yönelik; "Orucu uykuya tutturmayınız" cümlesi, bu ramazan ayında, o cümleyi söyleyenler tarafından da gerçekleşecektir. İbadette asl olan niyet ve samimiyettir. Usül şartları yerine getirilmiş ve samimi duygularla ihya edilmiş bir ibadet hakkında beşerî bir yorum hakkı yoktur.

"Alimin ve abidin uykusu da ibadettir." Müslüman; inancının gereğini bilen ve bunun davranışa dönüşmesinde her hangi bir aksaklık düşünmeyendir. Oruçlu halindeyken uyuması gerkirse uyuyacak, çalışması gerektiğinde de çalışacaktır. Uykunun ihtiyaç süresi bellidir,  bunun şartlara göre de zamanı elbetteki değişecektir. Günün tamamı da uykuda geçse, samiyetle tutulan oruç ibadeti hakkında kimse yorum yapamayacaktır.

Dünya ölçeğinde, küresel bir müsibete dönüşen Koronavirüs'ün bir çok mesaj ve hikmetlerinin olabileceğini, konu hakkında yazdığımız yazılarda belirtmiştik. Neredeyse tüm temel ibadetleri ve ibadet mekanlarını yakından etkilemiş olan virüs; oruç ibadetini ve ramazan ayını da etkileyecektir. Teravih namazları içlerde kılınacak, toplu iftalar yapılamacak, ramazan umreleri olmayacaktır. Mali ibadet olan zakât da bu yıl farklı muhatapları bulacaktır. 

Belki uzun yıllardan beri ramazan ayı ilk defa ruhuna uygun samimiyetle geçecektir. Şovlar olmayacak, kahvelerde sabahlara kadar hiç de hoş olmayan alışkanlık olan kumar oynanmayacak ,çay ocaklarında maksadını aşan sohbetler yapılamayacak, ramazanda tavan yapan dedikodu ve gıybet konuşulamalacaktır. İhale takip  eden mütahitler belediyeler üzerinden geleceği teminat altına alma amaçlı iftarlar veremeyecektir.

Ramazana başlarken olması gereken tefekkür belki de ilk defa çoğu insanın hayatında karşılık bulacaktır. Müslümünlar kendileriyle yüzleşecek, gelecekleriyle ilgili kararlar verecektir. Anneye sarılmanın, babayı özlemenin, kardeşle muhabbettin anlamını kavrayacaklardır. Ramazan; önemini kavratacak, anlamını öğretecek, evleri ibadethaneye dönüştürecektir.

Belki böylesi bir ramazan daha yaşanmayacaktır. Öyleyse, bu ramazan ayı; anlamına uygun olarak eğitim-öğretim ve ibadet dönemi olarak sembolleştirilebilir. "Evlerde Kamp" dönemi uygulaması; Koronavirüs tedbirleri kapsamında  gerçekleştirilmeli,  ramazan başlarken startı verilecek bu uygulama bir ömre örnek oluşturulacak şekilde benimsenmelidir.

Sakın, ha ! Ramazan ayı; " ah.. vah.." çekerek ucuzlatılmamalı, Gayretullaha dokunacak bir günaha dönüştürülmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR