Politika

İyi ve güzel politikalar insanların yaşamlarını ve geleceğini mutlu ettiği gibi kötü ve anlamsız politikaların sonucu da tam tersi olabileceğini görmemek için direnmek ne kadar anlamlı olur sizlerce de?

Yaşamımızın her safhasında olumlu, olumsuz etkileri olan daha çokta sonucu belirsizliğe varan bir kavramdır diye düşünüyorum.

Günümüzde de vatandaşlarımızın iyice politikanın içine saplandığını, insan varlığının ve değer yargılarının bir kenara itildiğini görmek insanlığı yaralamaz mı?

Politika, günü kurtarmak için bir an birçok kişinin uğrak yeri oluyor. Fakat belirtildiği gibi sadece ama sadece günü kurtarmak için uzun süreli insan mutluluğu ve geleceğine pekte katkısı ve kaygısı olmayacak olan bu soyut kavrama (politikanın) bataklılığında çırpınmaktan öte elden bir şey gelmiyor.

Oysaki insanların kişilik ve haklarıyla onurluca yaşamları zorlaştırılıyor adeta politika uğruna.

Bakalım mı şimdi kimilerine göre bu soyut anlamı olan politika ne anlam ifade ediyormuş.

1-      Devletin etkinliklerini amaç, yöntem ve içerik olarak düzenleme ve gerçekleştirme esaslarının bütünü, siyaset.
       "Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye
politikasının sosyal amacıdır."- Anayasa.

2-     Davranış biçimi, düşünce yapısı.

3-     Bir hedefe varmak için karşısındakilerin duygularını okşama, zayıf noktalarından veya aralarındaki uyuşmazlıklardan yararlanma vb. yollarla işini yürütme:

4-     Yunancada çok yüz anlamına gelir. Belirlenen bir hedefe gidilirken izlenmesi gereken davranışları sistemli bir sıraya sokan ve gereğince ileri ya da geri adim atma surecine verilen isimdir.

5-     Ne olduğu belirsiz, her şeyi kapsayan ama uygulamada çok kez başarısızlığı ispatlanmış, anlamsız, üzücü, hayatı güzelleştirmekten uzak kuramlar, teoriler ve uygulamalar bütünü.

 

Devlet ve maliye politikalarını içlerinden çıkartırsak geriye kalmış olan politikanın anlamı koskocaman bir HİÇ gibi görünüyor. Fakat ne yazık ki toplumumuzun birçok kesimi partizanlık veya günü kurtarma daha da vahim olanı şahsi kişisel egolarını tatmin etmek adına kelimeleri ve anlamlarını ve birçok uygulamaları eğerek bükerek polemik malzeme haline getirmekte bayağıca ustalaşmışız. Bu gerçekler beni ve benim gibi düşünenlerin yüreğini acıtıyor.

 

Bu acı reçeteyi gözlemlemek ve hatta yansılamalarının bedelini kendince dürüst ve onurluca yaşamak isteyenlerin ödediğini görmek veya gözlemlemek hiçte zor olmasa gerek. Bu toplumumuzda ve dünyada yaşanan gerçeklere bakıldığında da yanlış politikanın sonuçlarını da görmüyor muyuz?

 

Afrika' da açlıkla sınanan insanlara bakıldığında;

Orta Doğu'da ney düğü belirsizliğin kavga ve gözyaşını gördükçe politika denilen soyut kavramın içinde insanoğlunun ne kadar vahşileştiğini görmek veya anlamak hiçte zor olmaz. Çevremize baktığımızda da bu vurdumduymazlıkları, insan yaşamını ve sosyal dayanışmanın çürütüldüğünü görmek bana hakikaten de acı veriyor.

 

Mübarek 3 aylardan olan Recep, Şaban aylarını bu yılda geride bırakıp sosyal dayanışmanın huzurun ve bereketin bolca olduğu ve girmiş olduğumuz Ramazan ayının insanlığın ve insanların imanlarını güçlendirip temizlemesini Cenabı Hak Teâlâ'dan niyaz ederim.

 

Saygılar sevgiler benden yarınlarında umutlu ve onurlu yaşam da sizlerin olsun.

 

                                                                                              Sedat YILMAZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR