ORGANİK NE DEMEK?

Organik gıdalar, çevrenin, hayvanların ve insanların sağlığını ve refahını ön planda tutan yöntemlerle yetiştirilir ve üretilir. Bu, organik çiftçilerin sentetik pestisitler ve gübreler yerine ürün rotasyonu ve doğal gübreler gibi teknikleri kullandıkları anlamına gelir. Organik hayvancılık, fabrika çiftlikleriyle sınırlı kalmak yerine, organik yemle yetiştirilmeli ve açık havaya erişebilmelidir.
Organik gıdaları tercih etmenin birçok nedeni vardır. Bazı insanlar organik gıdaların daha besleyici ve daha lezzetli olduğu için bazılarıysa toprak erozyonu ve su kirliliği gibi geleneksel tarım uygulamalarının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak organik gıdaları tercih eder. Organik olmayan gıdaların üretiminde antibiyotik ve büyüme hormonları gibi çeşitli kimyasallar kullanılabilmektedir. 
Organik gıdaları seçmek aynı zamanda küçük, yerel çiftlikleri destekleyebilir ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemine katkıda bulunabilir. Organik gıdalar, geleneksel olarak yetiştirilen seçeneklerden daha pahalı olabilse de, bu gıdaların çeşitli faydaları açısından tercih edilir. 

Organik Gıdalar Nelerdir?
Organik gıdalar, organik çiftçilerin sentetik pestisitler ve gübreler yerine ürün rotasyonu ve doğal gübreler gibi teknikleri kullandıkları anlamına gelir. Organik hayvancılık, fabrika çiftlikleriyle sınırlı kalmak yerine, organik yemle yetiştirilmeli ve açık havaya erişebilmelidir.
Organik gıdalar sentetik pestisitler, herbisitler ve gübreler kullanılmadan yetiştirilir. Ayrıca genetiği değiştirilemez. Gıdaların organik olarak etiketlenebilmesi için ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen belirli üretim standartlarını karşılaması gerekir.
Organik gıdalar genellikle daha küçük çiftliklerde yetiştirilir ve birçok kişi küçük, yerel çiftlikleri desteklemek ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemine katkıda bulunmak için organik ürünler satın almayı tercih eder.  
Meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, etler, süt ürünleri ve işlenmiş gıdalar dahil olmak üzere birçok farklı türde organik gıda mevcuttur. Bazı insanlar tüm organik ürünleri satın almayı seçerken, diğerleri organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen gıdaların bir karışımını tercih eder. Sonuç olarak, organik olanı seçme kararı kişiseldir ve bireysel önceliklere ve değerlere bağlıdır.
Organik gıdaları tüketmenin birçok potansiyel faydası vardır. Bazı insanlar, organik gıdaların geleneksel olarak yetiştirilen gıdalardan daha besleyici ve daha lezzetli olduğuna inanır. Organik ve geleneksel gıdalar arasındaki beslenme farklılıkları üzerine yapılan araştırmalar karışık sonuçlar verirken, bazı araştırmalar süt ve tavuk gibi bazı organik ürünlerin omega-3 yağ asitleri ve konjuge linoleik asit gibi belirli besin maddelerini daha yüksek seviyelerde içerdiğini bulmuştur. 
Organik gıdaların bir başka potansiyel faydası da sentetik pestisitler, herbisitler ve gübreler kullanılmadan yetiştirilmeleridir. Bu kimyasallar insan sağlığına ve çevreye zararlı olabilir ve organik ürünlerin seçilmesi bunlara maruz kalmanın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Organik tarım uygulamaları çevre için de daha iyi olabilir. Organik çiftçiler, toprak sağlığını iyileştirmek ve erozyonu azaltmak için genellikle ürün rotasyonu gibi teknikleri kullanırlar ve ayrıca geleneksel tarım yöntemlerine kıyasla su gibi daha az doğal kaynak kullanabilirler.
Ek olarak, organik çiftlik hayvanları organik yemle yetiştirilmeli ve fabrika çiftlikleriyle sınırlı kalmak yerine açık havaya erişebilmelidir.  Sonuç olarak, organik gıdaları seçme kararı kişiden kişiye göre değişebilir.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR