KUR'AN YARIŞMALARI

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl Kur'anı güzel okuma ve ezber yarışmaları yapmaktadır. Öğreticiler ve öğrenciler arasında yapılan bu yarışmalar; ilçe müftülüklerinden başlayarak, ülke birinciliğine kadar devam etmektedir. Ülke finalinde birinci, ikinci ve üçüncü belirlenmektedir. Bu yarışmalara her kademede önem verilmekte, Diyanet İşleri Başkanlığı da yarışmaları gözlemci göndererek yakından takip etmektedir. Yarışmalarda derece alan öğrenciler ve öğreticiler hem maddi hem de itibari olarak ödüllendirilmektedir. Derece alan öğrencilerin il müftülükleri de gündem olmakta, merkez teşkilatı tarafından bu başarılar; öğrenci, öğretici ve İl Müftüsünün hanesine yazılmaktadır. Ülke gündemini oluşturacak bir hizmet alanı olduğu için başarılı olan öğrencilerin il idarecileri haklı olarak merkezi idare tarafından dikkate alınmaktadır. İşin doğrusu da; dereceye giren öğrencilerin il müftülükleri ve özelde il müftüsünün bu hizmete çok özel önem verdiği görülmekte, başarının sırrı; öğrenci, öğretici ve İl müftüsü üçlüsünde olduğu anlaşılmaktadır.

2021 yılı Kur'an yarışmalarının geçen hafta tamamlandığını, ezber ve yüzüne derece alan öğrencilerin tespit edilerek, ödüllerinin verildiğini basından takip ettik. Güzel okumada dereceye giren öğrencilerin fenalinin İstanbul Ayasofya camiinde yapıldığını, dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin de Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hocamızdan aldığını yine görsel ve yazılı basından gördük. Ezber final yarışmasının ise Hatay'da yapıldığını, dereceye girenlerin tespit edilerek, Hatay İl Müftüsü tarafından ilân edildiğini öğrendik. Öğrenci, öğretici, kurs dernek yetkilileri, ilçe ve İl müftüleri tarafından heyecanla takibi yapılan söz konusu yarışmaların bu seneki süreci böylece tamamlanmış oldu. Dereceye giren öğrenciler haklı olarak sevinirken, derece yapamayan öğrenciler gelecek yılki yarışmalar için şimdiden çalışma plan ve programlarını hazırladılar. Samsun için, yazımıza konu ettiğimiz bu yarışmalar çok önem arz etmektedir ki, biz de bu nedenle; konuyu köşemize taşıyarak, gündem olmasını istedik. Zira Karadeniz Kur'anı güzel okumada ve ezberde iddialı bir bölge olduğu gibi, Samsun da bu iddianın ana merkezidir.

Samsundan her yıl bu yarışmalarda bir veya birden fazla derece çıkmaktadır. Bu yıl da bu başarı geleneği bozulmamış, hem ezber hem de güzel okumada ayrı ayrı iki derece alınmıştır. İlimiz için büyük bir iftihar vesilesi olan bu başarılarda; her kademedeki sorumlu ve görevlilerin, öğrenci ve öğreticilerin, müftü ve Valilerin emeği vardır. Bu gururu Samsun halkına yaşattıkları için ner birisini gönülden tebrik etmekteyiz. Güzel okumada bafra ilçemizden katılan öğrencimiz üçüncülüğü alırken, ezberde de Ladik Bolat Kız Kur'an Kursu öğrencisinin ikinciliği alması; Samsunumuza büyük bir sevinç yaşatmıştır. Küçük nühanslarla ayırt edilen birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencilerin aslında hepsi birincidir. Bir sıralama olacağı için çok küçük ayrıntılar dikkate alınarak bu sıralamalar yapılmaktadır. Elbette, zaman zaman tam isabetli bir sıralama yapılamadığı da söylenmektedir. Haklı olarak, sözel bir konunun sayısal değerlendirilmesinde küçük sapmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle; yapılan değerlendirmelerde dereceye giren her öğrencimiz birinciliği hak etmiştir, hepsini bu anlayışla tebrik ederiz.

Samsunumuza derece hediye eden, Bafra ve Ladikten yarışmalara katılan öğrencilerimizi ayrıca tebrik ederiz. Onları yetiştiren öğreticileri de kutluyoruz. Kurslarına emek sarf eden dernek yetkililerini gönülden takdir ediyoruz. Bıkmadan ve zaman mefhumunu dikkate almadan, kendi iş ve ailelerini ihmâl ederek kurs hizmetine sağladıkları mali ve idari katkı her türlü takdiri hak etmektedir. Gayretli diğer öğrenci ve öğreticilerimizin  eziklik hissetmemesi için isimlerini belirtmediğim dereceye giren evlatlarımız ve onların yetişmesinde emeği geçen herkes gönüllerin sultanı olmuştur. Tüm Samsun halkı onları kucaklamış, gıyaplarında  tebrik ve takdirlerini onlara sunmuş, konu Samsunumuzun gündemine oturmuştur. Cumhuriyetin ilkadımı olan Samsun; Kur'an yarışmalarının da ilkadımı olmuştur. Böylesi başarılı sonuçların elde edilmesi tesadüfi değildir. Özellikle, idarecilerin; rehberliği, koordinesi, sağladıkları idari ve mali imkanlar başarının temelini oluşturmaktadır.

Başarıda görünmeyen el olan; İl Müftümüz Seyfullah ÇAKIR hocamızı ve İl Valimiz sayın Doç. Dr. Zültifl Dağlı beyi de unutmuyoruz. Sayın Valimizin başta 4-6 yaş grubu olmak üzere eğitime olan; yakınlığı, katkısı, teşviki, gayreti, koordinesi ve takibi gözlerden kaçmamaktadır.  Bu koordine ve takipten büyük bir cesaret alan ve bu hizmetleri hasbi sorumluluk olarak gören İl Müftümüz Seyfullah ÇAKIR hocamızın Kur'an eğitimine verdiği önem ve bu bağlamda idaresi altındaki tüm kurslardaki eğitimi yönlendirme ve takibi her türlü takdirin üzerindedir. 17 ilçenin tamamında sayın Valimizin riyasetinde, il müftümüzün gayret ve takibiyle açılan 4-6 yaş sınıfları ülke geneline örnek ve model olmuştur. Kur'an kurslarındaki yatılı hafızlık eğitiminin de; sayın Vamimizin ve İl müftümüzün yakın takibinde olduğunu bizzat kendilerinden duyduğum için biliyorum. Bu vesileyle, Kur'an yarışmalarında Samsun başarısında emekleri olduğunu gönül rahatlığı ile ifade ediyorum.

1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle; İl Müftümüzün ve Sayın Valimizin  Kur'an yarışmalarında derece alan öğrenci ve öğreticilerinin bu başarılı sonuçlarını İlimize gündem yapacaklarına inanıyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR