KORONAVİRÜS DUYARLILIĞI

Ülkemizde, yaklaşık dört aydan beri Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir takım idari ve toplumsal kurallar uygulanmış, vatandaşlarımız bu tedbirler sayesinde büyük ölçüde Covid-19 virüsüne karşı korunmuştur.

Son haftalarda; maske, mesafe aralığı, hijyen gibi temel kurallara uyulması şartıyla, Koronavirüs tedbirleri biraz esnetilmiştir. Eve çekilme, evde kalma, sokağa çıkmama gibi tedbirler tamamen kaldırılmıştır.

Uygulanan tedbirler nedeniyle ülkemizde Koronavirüs'ün etkileri, diğer ülkelere göre daha az olmuştur. Ülkemizde; hem ölü sayısı, hem de vaka sayısı dünya ortalamalarına göre daha düşüktür.

Kamuotoritesinin aldığı kuralların uygulanabilir olması, toplumun bu konuda ikna edilmesi, sağlık kurulunun ayrıntılı ve titiz çalışması, sağlık bakanının gayretleri, tedbirlerin en üst perdeden toplumla paylaşılması; kurallara riayet etmede etkili olmuştur.

Halkımızın %99'nun Müslüman olması da sonuçların başarılı olmasına etki etmiştir. İslâm itikadına göre, ululemre itaat esastır. Kamuotoritesinin koyduğu kurallar ululemre itaat kapsamında görülmüş, bu nedenle; tartışılmadan uygulanmıştır.

Ayrıca; Koronavirüs tedbirlerinin neredeyse herbiri,  müslümanın günlük hayatında titizlikle yerine getirdiği hususlardır. Bunun için; bu kuralların hem uygulanışı kolay olmuş, hem de daha önceden beri söz konusu tedbir kuralları zaten yaşam biçiminin bir parçası olduğu için de virüsten korunma otomatik olarak sağlanmıştır.

Söz konusu, dört aylık tedbirler dönemi; insanımızda büyük ölçüde Koronavirüs duyarlılığı oluşturmuştur. Yasakların kalktığı son günlerde; insanımızın  dikkatli davranmalarından ne kadar duyarlı olduklarını görmekteyiz.

Her vatandaşımızın maske, mesafe ve hijyen kurallarını hayat biçimi haline getirdiğini müşahede ediyoruz. Yasaklar kalkmasına rağmen  çocuk ve yaşlıların alıştıkları kurallara riayet ettiklerine şahit oluyoruz.

Normalleşme sürecinde olduğumuz bu günlerde, kurallara riayet ettiğine şahit olduğumuz vatandaşlarımızın; hayat normal döndüğünde de alışkanlıklarını devam ettirecekleri anlaşılmaktadır. Böylece de; bundan sonra benzer virüs sorunlarından etkilenme oranımız çok düşük olacaktır.

Her ne kadar son bir kaç gün, bazı illerde  vak'a sayısında hafif yükselme varsa da, bunun lokal bir durum olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde süreç normalleşmeye doğru gitmektedir. Gelecek aylarda çok daha düşecek ve hayat normalleşecektir.

Vatandaşlarımızın büyük bölümü kurallara uymaktadır. Hatta bazı vatandaşlarımızda bu durum, duyarlılığı aşan bir şekilde abartıya dönüşmektedir. Çok az sayıda insanımızın kuralları ihlâl ettiği görünüyorsa da, onlar hem yetkili ve ilgililer  hem de vatandaşlar tarafından uyarılmaktadır.

Halkımız arasında, büyük bir Koronavirüs duyarlılığı oluşmuştur. İstisnaları varsa da onlar uyarılmaktadır. Ülkemize dışardan gelenlerin dikkate alınması uygun olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR