KAS ERİMESİ NEDİR?

Sarkopeni, yani kas erimesi, farklı nedenlere bağlı olarak kas gücünün ve dayanıklılığın azalması olarak tanımlanır. Kas erimesi özellikle yaş ilerledikçe kendini çok daha fazla belli eder. Bu sebeple kas erimesinin önüne geçilmesi, düşme riskinin önüne geçilmesi ve bağımsız yaşama yetisinin artırılması için çok önemlidir. Kas erimesi ile kaslarınız normalden daha küçük görünür. 
Kas erimesi, yetersiz beslenme, yaş, genetik, fiziksel aktivite eksikliği veya bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Kasları yeteri kadar kullanmamak en önemli nedenlerinden biridir. Nörojenik kas erimesi ise sinir problemleri veya hastalıkları nedeniyle oluşur. Kadınlarda daha erken yaşlardan ortaya çıkan kas erimesi, protein alımının yeterli olmamasından kaynaklı da olabilir. 
İlerlemiş kanserler çok fazla enerji kullanır ve vücut yakıtı kaynağı olarak kasları parçalayabilir. Aynı zamanda bazı ilaçlar da kas kütlesi kaybına neden olabilir.
Kas erimesi tanısı konabilmesi için detaylı bir muayeneden geçmeniz gerekir. Bu muayene, işinde uzman bir doktor tarafından fiziksel olarak yapılır. Muayene sırasında Kollarınıza ve bacaklarınızdaki kas kütlesinin ölçümü yapılır.
Kas erimesi tedavisi tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Fizyolojik olan kas erimesi, düzenli egzersiz ve daha iyi beslenme ile tedavi edilebilir. Vücudunuzdaki belirli eklemleri aktif olarak hareket ettiremeseniz bile, atel gibi tıbbi aletlerle egzersiz yapmanıza yardımcı olunur. Sağlıklı bir beslenme için bir diyetisyenden yardım almanız istenebilir. Diyetisyeniniz uygun görürse besin takviyeleri ile beslenmenizi geliştirebilirler. 
Nörojenik kas erimesi sorununda elektrik stimülasyonu adı verilen özel bir tür fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Fizyoterapistiniz cildinize ve kaslarınızın üzerine elektrotlar yerleştirecektir. Elektrotlar, sinirlerinize ve kaslarınıza küçük elektriksel darbeler gönderilmesine yardımcı olur. Elektriksel dürtüler kaslarınızı yapay olarak çalıştırmaya veya kasılmaya çalışır. Bu, kas kütlenizi ve gücünüzü korumanıza yardımcı olabilir. Fizyoterapistiniz ayrıca ultrason tedavisi önerebilir. Ultrason tedavisi, kas iyileşmesini desteklemek için ses dalgalarını kullanır. 
Kas erimesi nedeniyle bir kontraktür geliştirirseniz, doktorunuz bunu düzeltmek için ameliyat yapabilir. Kas dokularınız lifli hale geldiğinde bir kontraktür meydana gelir. Bu doku kası esnetmenizi zorlaştırır ve hareket etmenizi engeller.
Kas erimesini önlemek için yapılabilecek şeylerin başında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gelir. Bu yöntemlerin hayata geçirilmesiyle hem fiziksel kapasite arttırılır, hem de kas erimesinin önüne geçilebilir. 
Kas erimesi genellikle yaşlı insanlarda görülür; ancak yaşa bağlı olmayan nedenlerle de oluşabileceği unutulmamalıdır. Özellikle kemik, kas ve hormonel rahatsızlıkları bulunan insanlarda yaş farkı olmaksızın kas erimesi görülebilir. Yaşa bağlı görülen kas erimeleri oranlarında ise kadınlar erkeklere göre daha öndedir.
Makul miktarlarda yağsız et tüketmek, kas sağlığınız için oldukça fayda sağlamanıza yardımcı olur. Yağsız etlere verilebilecek örnekler arasında; tavuk göğsü, tavşan eti, geyik eti ve hindi eti gelir. Bu etler derisiz olurlar ve çok az yağ içerirler. Yağsız etin en önemli özelliği içerdiği protein oranıdır. Protein, kas gelişimi için en önemli parçadır. Yağsız eti dilediğiniz baharatla tatlandırabilir, salatanızın içinde ve farklı tariflerde kullanılabilir. Aynı zamanda yağsız beyaz etlerin birçoğunun tadı, kırmızı ete benzemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR