KARADENİZ EKONOMİSİ

Dağlık ve engebeli bir yeryüzü şekline sahip olması, iç kesimlerle ulaşımın yeterince gelişmemesi gibi etkenler, bölge ekonomisini olumsuz etkilemiştir.

Karadeniz Bölgesi, her mevsim yağış aldığından bol yağış isteyen ürünler yetiştirilir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Ormanların çokluğu, ağaçla ilgili ekonomik faaliyetlerin gelişmesini sağlamıştır.

Bölgede dağlar geniş yer kaplamaktadır. Bu yüzden Karadeniz Bölgesi'nde araziler engebelidir.
Bölgede dağlar denize çok yakın ve denize paralel uzanır. Bunların bir sonucu olarak kıyı ile iç kesimler arasında yetiştirilen tarım ürünleri arasında farklılıklar görülmektedir.
Taşkömürü, bakır ve linyit yatakları sayesinde madencilik gelişmiştir.

Bölgedeki halk çiftçilik, madencilik, balıkçılık yaparak geçimini sağlar. Orman ürünlerinin gelişmesiyle bu alana yönelik meslekler daha yoğundur.

Tarım, ormancılık, balıkçılık, madencilik, hayvancılık, arıcılık, sanayi ve turizm Karadeniz Bölgesi'ndeki başlıca ekonomik faaliyetlerdendir. Çay ve fındık Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünleridir. Ayrıca, bölgede tütün, mısır, keten, kenevir ve şeker pancarı da yetiştirilir.

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ormanlardan, yakacak odun, ahşap mobilya ve kağıt gibi ekonomik değere sahip ürünler elde edilir. Karadeniz Bölgesi’nde balıkçılık, en önemli gelir kaynaklarından biridir. Bol yağış alan Karadeniz Bölgesi’nde gür çayır ve otlaklar yer alır. Bu sebeple, bölgede büyükbaş hayvancılık yapılır.

 Bunun yanı sıra Bolu’da yapılan kümes hayvancılığı, Karadeniz Bölgesi’nin önemli ekonomik faaliyetlerindendir.Zonguldak çevresinde çıkarılan taş kömürü Karadeniz Bölgenin en önemli yer altı zenginliklerindendir. Ayrıca, Artvin Murgul’da ve Kastamonu Küre’de bakır çıkarılır. 
Karadeniz bölgesinde halkın gelir sağladığı ekonomik faaliyetlerden biri de Arıcılıktır. Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı, Amasya'daki Kral mezarları, Safranbolu Evleri, Yayla turizmine elverişli Ayder Yaylası, kış sporlarının yapıldığı Kartalkaya Dağı ve Ilgaz Dağı bölgede tarihi eser ve doğal güzelliklerden bazılarıdır.

Bölge turizm bakımından önemli bir gelir potansiyeline sahiptir.Bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikler turizme önemli katkısı vardır.Ancak her mevsim yağışlı olmasından dolayı deniz turizmi fazla gelişmemiştir. Önümüzdeki Yazılarımızda bu ekonomik faaliyetlerin ülkenin üretim ve istihdamına daha fazla nasıl katkı yapabileceği üzerine düşüncelerimizi beyan etmeye devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Osman Bayram Arşivi
SON YAZILAR