İslam’da tesettürün önemi

İslam’da tesettür, Müslüman kadın ve erkeklerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesidir. Sözlük anlamı “Kadınların İslam’a uygun ve kapalı bir biçimde giyinmesi” olarak ifade edilse de, İslam’da tesettür hem kadınları hem erkekleri kapsar. İslam’a göre örtünme, cinsiyetler için farklı kurallar çerçevesi içerisinde değerlendirilir. Dolayısıyla tesettüre girmek, kadınlar ve erkekler için farklı anlamlar ifade eder. Tesettürün önemi ayetlerle vurgulanmış ve tesettür hadisleri ile ayrıntıları belirlenmiştir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin, tüm Müslüman bireyler için eşit derecede önemli olan tesettür, dinimize en uygun örtünme biçimidir.
Dinimizin uygulamaya tabii olan en incelikli konularından biri olması sebebiyle tesettür giyim ve İslami giyim, Müslümanlar arasında çeşitli soru işaretleri yaratmaktadır. Tesettür nedir? Tesettüre nasıl girilir? Tesettür giyim nasıl olmalı? Hem Müslüman kadınların hem de Müslüman erkeklerin aklını kurcalayan bu soruların cevapları ve tesettürün önemi ayetlerden örnekler ve hadislerle açıklanabilir. İşte Avrupa’nın tesettür giyim ihtiyaçlarına karşılık vermeyi hedefleyen Minber’in kadın tesettür ve erkek tesettür giyim rehberi...
“Tesettür nedir?” sorusuna öncelikle kelimenin köküne inilerek cevap verilebilir. Tesettür kelimesinin kökeni, Arapçadaki “satr” kelimesine dayanmaktadır. Kelime olarak “örtünmek ve gizlenmek ya da bir şeyin içinde veya arkasında saklanmak” anlamlarını taşıyan tesettür, bir fıkıh terimi olarak “örtünme” anlamı taşır. İslam’da tesettür, fıkıh ilmi açısından Müslüman bir erkek ya da kadının örtünmesi gereken bölgelerini şeriata uygun bir şekilde örtmesi demektir. Burada kullanılan örtünme ifadesi, kadın ve erkeklerin “avret yeri” olarak ifade edilen bölgelerini kapsar. Tesettür giyim, kadın ve erkeklerin avret yerlerini kapatmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır.
Avret yeri, Müslüman kişinin vücudunda örtmesi gereken ve aynı şekilde başkasında da bakması haram olan bölgeleri ifade eder. Görüş birliği edinilen konulardan bir tanesi, başka insanların yanında tesettür giyime özen gösterilmesi gerektiğidir. Ayrıca bir kısım fıkıh alimleri, kişinin yalnız olduğunda dahi örtünmeye dikkat etmesi gerektiğini söyler. Üzerinde fikir birliği olan bir alan da, Müslüman bir kişinin temiz kıyafetlere sahip olduğu halde, yalnız olduğu ve karanlık bir odada bulunduğu durumlarda bile, çıplak olarak ibadet etmemesi gerektiğidir.
İslam’da tesettürün önemi ayetler ile ve çeşitli tesettür hadisleri ile vurgulanmıştır. Örneğin, Araf suresinin 31. ayetinde Allahu Teâlâ "Ey Ademoğulları! Her mescide gelişinizde güzel elbiselerinizi giyerek gelin" buyurmuştur. İslamiyet’te insanlığın örtünme gereksiniminin ilk insanlar olan Âdem ve Havva ile ortaya çıktığı belirtilir. Çıplaklığın istenmeyen ve kabul edilmeyen bir durum olduğu, yine Araf suresindeki ayetlerde ve Nahl suresinde şu şekillerde aktarılmıştır:
“Ey Ademoğulları! Şeytan ana ve babanızı kötü yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak nasıl cennetten çıkardıysa, sakın size de bir kötülük yapmasın.”
"Ey Ademoğulları! size çirkin yerlerinizi örtecek bir giysi, bir de giyip süsleneceğiniz bir giysi indirdik. Takva örtüsü ise daha hayırlıdır."
"Davarları da O Yaratmıştır ki, bunlarda sizin için ısıtıcı ve koruyucu maddeler ve nice nice yararlar vardır."
Kur’an-ı Kerim’in Nur suresinde de erkekler ve kadınlar için tesettür giyimin önemi şu şekillerde betimlenmiştir:
"Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir."
“Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olasınız."
Hz. Ayşe’den aktarılan tesettür hadisleri de, peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) görüşlerini açıkça ortaya koymaktadır:
"Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti."
"Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Özdemir Arşivi

HAVF

26 Şubat 2024 Pazartesi 09:00
SON YAZILAR