GENÇLİĞİN SORUNLARI

 

İçinde bulunduğumuz dönemde, önemli sorunlardan bir tanesi, “Gençlik” ve “Gençlerin Problemleri”dir. Geleceğin büyükleri olan, ülke idaresinin iradelerine teslim edileceği gençlerin; kendilerinin sorunlu olmaları halinde, ülke sorunlarının üzerinden gelmeleri mümkün olamayacaktır. Gençlerin sorunlarını ve bu sorunların ortadan kıldırılması yollarını bilmek, belki de ortamı rahatlatacak, geleceğin korkularını ortadan kaldıracaktır. İnanan insanlar için sorunların tespiti de, söz konusu sorunların ortadan kaldırılması yöntemleri de, Peygamberimizin dönemine bakılarak gerçekleşebilir. Bir davranışın veya sözün, bir fiilin veya söylemin sorun olup olmadığı ancak inanç değerleriyle izah edilebilir. İnanç değerlerine göre sorun olan bir durumun ortadan kaldırılması, hatta önceden fark edilip önlenmesi de, yine inanç değerlerinin şekillenmesini gösteren Peygamberi metotlarla sağlanır ancak.

Günümüzde neredeyse herkes gençlikten ve gençlerden şikayet etmektedir. Başta aileler olmak üzere, mahalle sakinleri ve toplumun diğer katmanları, gençleri sorun olarak görmektedir. İttifakla bir konu dile getiriliyorsa, o konuya bakmak ve dile getirilen o konuyu Peygamberi teste tabi tutmak gerekir. Bugünün gençlerinde şikayete konu olan en başta gelen problem, gençlerin piskopatik davranışlar sergilemeleri, başta aileleri olmak üzere toplumu rahatsız etmeleridir. Hırsızlık, yaralama, gasp, tecavüz ve fuhuş gibi yüz kızartıcı suçların işlendiği günümüzde, bu suçların işlenmesine sebep olan eksikliğe bakmak gerekecektir. Yoksulluk, garibanlık ve gariplik nedeniyle bu suçların işlendiği söylenemez. İşsizlik nedeniyle aç kalan, aç kaldığı için de ölen kimse yok gibidir. Eğer böyle kimseler bir toplumda varsa, bu sonuç onların eksikliği değil, onların içinde yaşadığı toplumun vebali ve kusurudur.

Suç işleyen ve şikayete konu olan problemleri gerçekleştiren geçlerin temel sorunu, değer eksikliği ve yozlaşmış kişilik sahibi olmalarıdır. Ruhları eğitilmemiş ve doyurulmamış gençler, bedenlerinin ve zihinlerinin nelere ihtiyacı olduğunu bilemediklerinden dolayı, gerçek ihtiyacın dünyevi ve bedensel unsurlar olduğunu düşünerek, toplumun şikayetçi olduğu ve insanları rahatsız eden fiilleri işlemektedirler. Suç işleme noktasına gelen bir kimsenin önünde en önemli engel inanç değerleri ve zihni kodlarıdır. Eğer bu kişinin; zihninde, kalbinde ve fikrinde, yaptığı fiilin yanlış olduğunu anlatacak hiçbir değersel anlam yoksa ve geçmişten beri bu durumu anlatacak bir yükleme yapılmamışsa kendisine, önüne gelen fiili işlemekte sorun görmeyecek, bu fiilin gerçekleşmesi halinde insanların bundan zarar görmesi onu rahatsız etmeyecektir.

Gençlerden ve gençlerin ortaya çıkardığı sorunlardan şikayetçi olan toplumun, gençler için; çocukluktan itibaren gelen süreçte, üzerlerine düşeni yapıp yapmadığına bakmak lazımdır. Problemlerin ortaya çıkması bir sonuçtur. Bu sonuçla ilgili sürecin nasıl geliştiği, nereden ve neden başladığı iyi incelenmesi gerekir. Şikayetçi olanların da, şikayet edilen konularda vebalinin olup olmadığına bakılmalıdır. Gençlerin; toplum için sorun olmaması, onları doğurup, büyütüp, yetiştiren ellerin ve gönüllerin sorumluluğundadır.

Din eğitimi ve inanç değerlerinin çocukluktan başlayarak gençlere verilmesi, şikayetçi olunun bütün konulara engel olacak, gençleri de şikayet konusu olmaktan kurtaracaktır. Marifet; gençlerin sorunlarını tespit etmek değil, sorunsuz bir gençlik yetiştirmektir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR