GELECEĞİN GARANTİSİ ÇOCUKLARA EĞİTİM…

        En değerli yatırım eğitimdir. Eğitimin hiçbir karesi boşa gitmez. Çocuklara verilecek en güzel hediye, bırakılacak en kıymetli miras da eğitimdir. Gerek Kur’an, gerekse Peygamberi mesajların hiç birisinde, çocuklara bırakılacak miraslar belirtilirken, eğitimin dışında başka bir husustan söz edilmemiştir. Eğitim; ilim, ahlak ve terbiyenin disiplinle verildiği bir süreç ve de metottur. Terbiye; başta çocuklar olmak üzere, insanları değerlerle buluşturmak, ahlakla tanıştırmaktır. Bilgi, beceri, ve tecrübe kazandırmak anlamına gelen eğitimin; ete, kemiğe bürünmüş hali de terbiyedir. İyi verilmiş bir eğitim, terbiye ve ahlaklı bir toplumun oluşmasını sağlamaktadır. Eğitimi verenlerin; terbiye ve ahlaki anlayış, kavrayış ve yaşayışlarına göre de terbiyeli bireyler ve toplumlar oluşacaktır. Sonucu terbiyeye dönüşecek bir eğitimin; hem muhtevası, hem usulü, hem de aktörleri iyi olmalıdır ki; ortaya çıkan ürün, yani nesiller terbiyeli bir donanıma sahip olabilsinler.
        Her şeyi mübah gören bir eğitim; terbiye ve ahlaklı bireylerin yetişmesine uygun değildir. Eğitimde özgürlük değil, diğer insanların özgürlüğü esastır. Yaratanın sınırlarını belirlediği bir anlayışın dışındaki eğitim, kişileri zamanla intihara götürecek süreçlere sürüklemektedir. İman ve imanın davranışa dönüşmüş şekli olan amellerin toplamından oluşan ahlak ve terbiye; bir takım zor soruların ve zihni zorlayan hususların kolayca kabullenilmesine sağlamaktadır. Eğitim sürecinin içinde, iman ve ameller olursa, sonuç ahlak ve terbiyeye dönüşecektir. Evrensel değerler, örf/adetler, kültür ve din eğitimi; terbiyenin merkezini ve kaynağını oluşturmaktadır. Tüm ilimlerin kaynağı ilahi mesajdır. Hiçbir ilmi konu yoktan var edilmemektedir. Yaratanın takdir ettiği ilmi bilgi, kulların çalışmasıyla elde edilmektedir. Sınırları vahiyle şekillenmiş ve belirlenmiş ilim ve bilgi de, bireyleri ahlaklı ve terbiyeli yapmaktadır.
        Terbiye ve ahlak; vahyin şekillendirdiği insanın kendisidir. Peygamberi model bunun örneğini ortaya koymaktadır. Peygamberler de bu nedenle gönderilmiştir. Peygamberimiz; “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurarak, kendisinin misyonunu tarif etmiş, Yüce Allah Peygamberimizi tanıtırken; “Onda sizin için güzel bir ahlak vardır” buyurmak suretiyle elçisinin misyonunu tarif etmiştir. Çocukların ahlaklı ve terbiyeli yetişmesi için; onları iyi tanımak ve anlayış seviyeleriyle, algı durumlarını iyi tespit etmek gerekir. Ana-babanın en zor ve en sorumlu görevleri; çocukları yetiştirmektir. Onları ahlakla ve terbiye ile şekillendirmek; ailenin/ebeveynin olmazsa olmaz tek ve en önemli sorumluluklarıdır. Ebeveyn, çocukların maddi ihtiyaçlarından daha öncelikli olarak eğitimini, dolayısıyla terbiye ve ahlakla şekillenmelerini sağlamak zorundadırlar.
        Çocuklar için ahlak ve terbiye eğitimi; anne babaların birbirlerini tercih etmeleriyle başlar, helal lokma ile beslenmeleri ve çocuklara dini ve ilmi bütün bilgileri öğretip, inanç ve amelle şekillenmelerini sağlayana kadar devam etmektedir. Ahlak ve terbiye eğitiminden mahrum çocuklar; anne babaları başta olmak üzere topluma yük olacak, dünya ve ahirette de kendileri sorun yaşayacaktır. Terbiye eğitimi; ahlaklı insanların yetişme garantisidir. Bu anlamda 4-6 yaş grubu eğitim çok önemlidir. Yaz kurslarında ve yaygın eğitim kapsamında yürütülen bu eğitim; ahlak ve terbiye eğitiminin şimdilik en güzel metodudur. Mutlaka bundan istifade edilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda, 4-6 yaş kurslarıyla. toplumun geleceği olan çocukların okul öncesi eğitimine katkıda bulunmakta, terbiyeli ve ahlaklı neslin yetişmesi için gayret göstermektedir.
        Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkifl DAĞLI”nın riyasetinde, İl Müftümüz sayın Seyfullah ÇAKIR hocamızın koordinesi ve bu konuda yetişmiş hocalarımızın gayretleriyle; İlimizde 4-6 yaş eğitiminde büyük mesafeler alınmış, ülke geneline örnek teşkil edecek başarılara imza atılmıştır. Sayın Valimize şükranlarımızı sunarken, başta il müftümüz olmak üzere emeği geçen tüm personeli de kutluyoruz. Müftülükler bünyesinde, Samsunumuzun tüm ilçelerinde ve neredeyse her mahallesinde açılan 4-6 yaş grubu kurslar; toplumumuz ve medyamız tarafından takdirle yakından takip edilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR