Sıradışı Söyleşi

Sıradışı Söyleşi

FOTOĞRAF VAR YATIRIM YOK

CHP Samsun Milletvekili Adayı İhsan Kalkavan, "AKP, Seçim Koordinasyon Merkezi'ne astığı fotoğraflarla Samsun'a kazandırdığı yatırımları sergiliyor. Ama fotoğraflardaki yatırımlar yok. Ortada olmayan bu yatırımlarla halkımızı kandırıyorlar" dedi

"Sıradışı Söyleşi" isimli köşemizde bu hafta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Adayı İhsan Kalkavan'ı ağırlıyoruz. Oldukça önemli açıklamalarda bulunan Kalkavan, AK Parti'nin yapmadığı yatırımları yapmış gibi göstererek halkın gözünü boyadığını söyledi. Kalkavan, "Seçim Koordinasyon Merkezi'nin etrafına konulan resimlere halkımız kanmıyor. Geçtiğimiz günlerde sporu seven bir arkadaşım Samsun'da 7500 kişilik spor salonu nerede dedi ben de şaşırdım. AKP'nin SKM'sin de böyle bir fotoğraf var çünkü. Samsun'da bin 500 yataklı hastane yapıldı deniliyor da peki nerede bu hastane? Bunun yerine büyük bir hastaneyi kapatıp yerine daha küçük bir hastane yaptılar" diye konuştu.

Berat Doğan ÖZKABADAYI: Sohbetimize sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?

İhsan KALKAVAN: 1953 yılında Samsun'da doğdum. Samsun'da sırayla Bozkurt İ.Ö.O, Namık Kemal Orta Okulu, 19 Mayıs Lisesi olmak üzere liseyi 1969-1970 yılında bitirdim. 70-71 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi'ne girdim. 76 yılında Jeoloji Mühendisi olarak buradan mezun oldum. 1978 Nisan ayında yedek subaylık yapmak üzere askere gittim. Daha sonra diğer mesleğimiz olan gemi acenteliği işine girdim. 1982 yılında ise babam işi bana devretti. Daha sonra 1999 yıllarında oğlum Mete Kalkavan'ı ortak ettim. O günden buraya deniz işiyle uğraşıyorum. 1970 yılında CHP'ye üye oldum. Yaklaşık 41 yıldır CHP'nin üyesiyim. Partiye girdiğimde gençlik kollarında üye olarak çalıştım. Daha sonra 80 yılında kapatılan CHP, 1992 yılında kurulduğunda Sezai Önder başkanlığında yönetim kurulu üyeliği yaptım. 2002 yılında CHP Milletvekili Aday Adayı oldum. 3. sıra adayı olarak takdir gördüm fakat o yıl 2 milletvekili çıkardığımız için milletvekili olamadım. Bu yıl CHP'ye müracaat ettim ve 2. sıra adayıyım. 17 yıl amatör futbola 2 yıl da Samsunspor'a yönetici olarak hizmet verdim. Bunun yanında bazı derneklerde de çalıştım. Evliyim 2 çocuğum var. Orta derecede İngilizce ve Rusça bilmekteyim

ÖZKABADAYI: CHP'den milletvekili olma fikri nasıl doğdu?

KALKAVAN: CHP'den milletvekili olma fikri 2002 yılındaydı. Değişik siyasi düşünceli arkadaşlarla bir gün oturuyorduk onlarla bizim jenerasyonun seçimlere girmesi gerektiğini Samsun'u temsil etmek için görev almaları gerektiğini söyledim. Bu arkadaşlarımın içinde Köksal Piyade ve Neşat Murzioğlu vardı. Daha sonra ben CHP'ye milletvekili aday adayı olarak başvurdum ama o sene seçilemedik. Kendi birikimlerimi bazı tecrübelerimi ve Samsun'a hizmet aşkımı fiiliyata döndürmek istiyordum. Geçtiğimiz dönemde olmadı ancak bu sene başarırsak ve adaylığımız vekilliğe dönüşürse Samsun'a hizmet etmek için uğraşacağız.

ÖZKABADAYI: Gelecek ile ilgili planınız nedir?

KALKAVAN: Yıllardır Samsun'da istihdam sorunu var. 2011 yılı Ocak ayında İşkur müdürünün yaptığı açıklama ile Samsun'daki işsiz sayısı 25 bin 703 olarak kaydedilmiştir. Ocak ayından bu yana yeniden bir yayın yapılmadı. Yani bugün Terme nüfusu kadar Samsun'da işsiz var. İşsizliği azaltıp istihdamı artırmak için Samsun'a teşvik gelmesi gerektiğine inanıyorum. Teşvik için çalışıyorum. Zamanı geldiğinde kamuda yatırımlar olacaksa bunu Samsun'a çevirmek için uğraşacağız.  Öncelikle işsizliğin kaldırılması için bir uğraş vereceğiz. Kendi branşım olarak bir türlü AKP'nin sadece oy toplamak için yaptığı politika olan tersanenin hayata geçirilmesi için belli bir istihdam sağlanması için öncelikle alt yapı gerekiyor. Yani tersaneye hizmet verecek sanayi kuruluşlarını hizmete geçirmek gerekir. Bunun için uğraşacağım. Öncelikle yine Samsun'da çevre yolu adı altında bir yol açıldı ama şehrin içinden geçen eski Sinop-Trabzon karayolundan hiçbir farkı kalmadı. Bu yolun şehri dışarıdan kapsayacak şekilde alınması için gerekli bakanlıklarla temasa geçeceğiz. Genellikle eğitim ve sağlıkta Samsun'da rant zihniyetini kaldırmak için uğraşacağız. TOKİ'nin inşaatlarının daha sağlam ve sağlıklı olması için mücadele vereceğiz.

ÖZKABADAYI: CHP'nin Samsun'da sadece belli kesimlerden oy aldığı söyleniyor. Buna katılıyor musunuz?

KALKAVAN: Onlar kendi görüşleri olabilir. Bize göre kesinlikle böyle değil. Halkın arasına girseler aslında gerçeği daha iyi görürler. Bizim şansımız AKP'den daha yüksek. Ve bizim onlardan fazla oy alacağımıza inanıyorum. Herkesin görüşü kendinedir ama bizim potansiyelimiz 4 milletvekili çıkarabilecek konumdadır.

ÖZKABADAYI: CHP'nin 4 milletvekili çıkaracağını söylüyorsunuz. Peki diğer dağılım nasıl olur?

KALKAVAN: Sürekli çalışma içerisinde olduğumuz için diğer dağılımla ilgili henüz bir şey söyleyemeyeceğim. Ama AKP ne kadar uğraşırsa uğraşsın MHP'nin milletvekili çıkarmasına engel olamayacaktır. 1977 yılından beri CHP'nin biraz olsun kırsaldan ve işçilerden koptuğu bir gerçek. Ama bugün böyle bir durum yok. Ben ilçemizin köylerinde geziyorum. Buralarda AKP'ye bir tepki var. Hatta kendilerinin köylerine bile gelemediklerini söylüyorlar. Geçmişte AKP çok büyük vaatlerde bulundu. En basiti tersane için yaptıkları 15-20 bin kişilik listelerle halkımızın karşısına geçtiler. Samsun'da işsiz sayısı 27 bin AKP'nin o gün 20 bin kişilik iş alım listesi vardı. Samsun'da kurulacak 5 tane parsel yeri verilmiş tersane de böyle bir rakamın altında işçi alacağız deyip halkımızı kandırdılar. Hatta gittikleri yerlerde ellerinde listeler yaptılar çocukları listelerin başına yazdılar. İşte halkımız bu şekilde kandırıldı. Ama bugün artık tersanenin etrafındaki ilçelerimizde insanlar 9 yıldır nasıl kandırıldığını anladılar ve şu an bunun hesabı içindiler. Biz bugün köylere alnımız ak bir şekilde gidiyoruz ve her yerde güler yüzle karşılanıyoruz. AKP'nin köylümüzden eskisi gibi destek alacağını sanmıyorum.

ÖZKABADAYI: AK Parti'nin Samsun'da yaptığı çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

KALKAVAN: Yaklaşık bir aydır geziyoruz. 1 ayımız daha var ve gezeceğiz. Ben rantiyer olan kişilerin ve dini inançları biraz fazla olan büyüklerimizin haricinde AK Parti'ye sempatisi olan insan görmüyorum. Çünkü halkımız AKP'nin Samsun'a hiçbir şey vermediğini biliyor. Seçim Koordinasyon Merkezi'nin etrafına konulan resimlere halkımız kanmıyor. Geçtiğimiz günlerde sporu seven bir arkadaşım Samsun'da 7500 kişilik spor salonu nerede dedi ben de şaşırdım. AKP'nin SKM'sin de böyle bir fotoğraf var çünkü. Samsun'da bin 500 yataklı hastane yapıldı deniliyor da peki nerede bu hastane? Bunun yerine büyük bir hastaneyi kapatıp yerine daha küçük bir hastane yaptılar. Ve öyle bir yer seçtiler ki dünyada eşi görülmemiştir. Dünyada hiçbir faal havaalanının üstüne kurulmuş bir hastane görülmemiştir ama maalesef bizde var. Burayı OMÜ istiyordu ama verilmedi. Bu hastane yapılarak hastanın ve hasta yakınlarının hastaneye gitmesi zorlaştırıldı. Zaten şehir içine 2-3 vasıtayla geliyorlar. Birde oraya çıkmaları 2 vasıta daha tutuyor. Yani kandıracakları bir konu olmadığı için resimlerle insanları kandırabildiklerini sanıyorlar. Böylece de daha fazla milletvekili çıkaracağız sanıyorlar. Çünkü AKP Samsun'da kendi üyelerinin iradesine saygı duymadı.

AKP KENDİ YAPMADIĞI YATIRIMLARI SAHİPLENİYOR

AKP fazla milletvekili çıkaracak deniliyor ama 9 yılda yapmışlar ona bir bakmak gerekiyor. Dikkat edersiniz Sayın Başbakan gibi AKP'nin milletvekili adayları arkadaşlarımız da hırçın davranıyorlar. Bunun sebebi de 9 yılda yaptıkları hiçbir şeyi anlatamamalarıdır. Birkaç tane afişle bir şeyler ortaya koyuyorlar. Diyorlar ki Samsun'da 3 tane liman yaptık. Samsun'a liman yapıldığında AKP daha kurulmamıştı, daha ortada yoktu. Yani yapmadıkları şeyleri üstlenerek halkımızı kandırdık sanıyorlar. Canik Başarı Üniversitesi'ni yaptık diyorlar ama bizim halkımız uyanık. Artık halkımız biliyor ki partiler üniversite yapamaz. Partilerin üniversite kurma yetkisi yoktur. Halkımızın artık kandırılmaya tahammülü kalmadı. İşsizlik hat safhaya geldi ve bu yüzden ben AKP'ye hiç şans vermiyorum. AKP kendilerinin değil özel teşebbüssün yaptığı şeylerle veyahut geçmiş dönemlerdeki iktidarların yaptıklarıyla övünüyor. İşin acı tarafı bunları yapan bunları Samsunumuza kazandıran kişileri de kötülüyorlar. Bakır fabrikaları, azot fabrikaları Sayın Süleyman Demirel tarafından yapılmıştır ama bugün Sayın Süleyman Demirel'in aleyhinde konuşuyorlar. Bunları doğru bulmuyorum.

ÖZKABADAYI: Sohbetimize son verirken eklemek istediğiniz bir şey var mı?

KALKAVAN: AKP geçmişten beri yani 9 yıllık dönemde halkın iradesiyle sadece oy almıştır. Artık onda da bazı şüpheler var. AKP diğer türlü tamamen halkın iradesine karşı olan bir partidir. Halkımız Tekel'in satılmasını istemiyordu ama AKP sattı. Yıllarca sulama yatırımları yapan Terme ve Çarşamba'daki halkımız termik santraller istemiyordu ama AKP santral kurdu. AKP işsiz bırakalım, aşsız bırakalım ama aşla ve taşeron işlerle bunları iki dudağımızın arasında idare edelim istiyor. Ama halkımızın bu tür oyunlara gelmeyeceğini biliyorum. 12 Haziran'daki seçimler çok farklı olacaktır.

 

Fotoğraflar: Minel KARAKUL

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sıradışı Söyleşi Arşivi
SON YAZILAR