ASGARİ ÜCRET NEDİR?

2022 yılı için geçerli olacak asgari ücretin önceki yıllarda olduğu gibi Aralık ayında belirlenip duyurulacağı belirtilmişti.
2022 yılında geçerli olacak asgari ücretin yüzde 50.54 artışla net 4 bin 253 TL olacağını açıkladı.
Buna göre, 2022 asgari ücret brüt 5.004 TL, net 4.253 TL olarak belirlendi.
2021 yılı için geçerli olacak asgari ücretin aralık ayının son haftasında belirlenip duyurulacağı belirtildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin yüzde 21,56 artışla AGİ dahil 2 bin 825 TL olacağını açıkladı.
Buna göre, 2021 asgari ücret brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL olarak belirlendi.
Brüt maaş ile çalışanlar yıl sonu ve yılbaşı kesintileriyle net maaşını anlamakta zorlanıyor. Bu nedenle çokça brüt maaş üzerinden net maaş hesaplaması yapılıyor. Yılın başında daha az kesinti yapılırken yıl sonuna doğru daha çok kesinti yapılıyor. 
Yılın başında daha az kesinti yapılırken yıl sonuna doğru daha çok kesinti yapılıyor. Geçtiğimiz yılların aksine 2022 yılı brüt maaş hesaplamalarında artık Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kalemleri hesaba katılmıyor.
Asgari geçim indirimi 16 yaşından büyük tüm çalışanların medeni durumuna ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılarak vergi dışı bırakılmasıdır.
AGİ işçiye, devlet adına işveren tarafından ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.
Asgari geçim indirimi, yukarıdaki şekilde hesaplanan tutar ile % 15 oranının çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanmaktadır.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 16 Aralık 2021 tarihli toplantısında, 2022 yılında uygulanacak olan aylık brüt asgari ücret tutarını 5.004 TL olarak tespit etmiştir.
Buna göre aylık asgari geçim indirimi tutarı 2022 yılının tamamında; bekâr bir çalışan için 402 TL, evli, eşi çalışmayan 3 çocuklu bir çalışan için ise 684 TL olarak uygulanacaktır.
2022 AGİ (Asgari Geçim İndirim) tutarları 2021 yılındaki tutarlarına uygulanan %50’lik artış ile belirlenmiştir.
Asgari ücretin artmasıyla beraber muhasebe ve insan kaynakları çalışanları için zorlu bir süreç başlayacak. Zira birçok hesaplamadaki anahtar parametre asgari ücret miktarı. Çok sayıda ödemenin de çıkış noktasını oluşturuyor.
Komisyonun ne zaman toplanacağına dair net bir tarih bulunmamaktadır. Bakanlığın çağrısı ile, komisyon en az on üyenin katılımı ile toplanır. Oylamalar çoğunluk esasına göre yapılır. İki farklı seçeneğe eşit sayıda oy verilmesi halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.
Asgari ücretin en fazla 2 yılda bir güncellenmesi zorunludur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde ve Asgari Ücret Komisyonu’nca belirlenen yeni asgari ücret tutarı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girer. Yayınlandığı ayı takip eden aydan itibaren tüm işkolları ve işçiler için geçerli olur.
Asgari ücret bir işçiye verilebilecek en düşük ücreti ifade eder. Buna göre çalıştığı işkolu hangisi olursa olsun bir işçiye asgari ücretten daha düşük bir ücret ödenemez. İşçiyle yapılan iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmelerinde bu ifadenin aksine bir hüküm eklenemez. İşçilere yapılan ek ödemeler, sosyal yardımlar vb. sebebiyle asgari ücretten kesinti yapılamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Özdemir Arşivi

HAVF

26 Şubat 2024 Pazartesi 09:00
SON YAZILAR