20 bin engelliye istihdam müjdesi

Bildiğiniz üzerine 2012 yılı Haziran ayına kadar 20 bin engelli memur alımı yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir çok engellilerin açık kadrolara istihdam edileceğini söyledi.

Bununla ilgili olarak “Nisan ayında sınav yapacağız ve Haziran ayında bütün engelli kadrolarını doldurmak istiyoruz” dedi. Engellilerin sağlık eğitim ve istihdam ihtiyaçlarını karşılamak genel bir gerekliliktir ve kalkınma konusudur”

“Sorun analizlerini iyi yerine koyup ve doğru çözümleri yakalayabilmek ülkemizin bu konudaki geldiği zihinsel dönüşümü gösteriyor. sürdürülebilir büyümeyi sağlamamız gerektiğine toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir büyümeden geçtiğine, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmemiz için de kalkınmanın özü birey olduğunu 74 milyonun herkesin bütün kapasitesini kullanarak kalkınabilme hamlemizi ve stratejilerimizi koymamız gerektiğine inanmalıyız..

74 milyon herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu, herkesin bütün kapasitesini kullandığı bir modelin gerçek bir kalkınma modelinin gerekliliğine öncelikle kendimiz inanmalıyız.

Hukuki ve zihinsel devrimin çok önemli olduğunun bilincine varmalıyız . engellinin topluma kazandırılması, engelsizlerin zihinsel dönüşümüdür. Toplumsal dönüşümün bireyin hak ve özgürlüğünün barışın ve kalkınmanın yolu 74 milyonun bu sorunu kucaklayarak empati ile bu sorunu görmesi gerekir. Devletin bakışı en önemli faktördür. Hukuki ve zihinsel devrim, bu konuda çok önemli. Engellinin evinden çıkamadığı istihdama ve sosyal aktivitelere katılamadığı bir toplumda sosyal adaletten ve barıştan ve hatta toplumsal kalkınmadan söz edilmesi bence mümkün değildir diye düşünüyorum .

Eğitimde fırsat eşitliğine önem vermeliyiz . Engellilerimiz sistemin içinde çalışmak istiyor. İstihdamın içinde olmak isteyenlere fırsat tanınmalı. İşçilerde 3 kat, kamuda 4 kat katılım sağlanmasının yerinde ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Fakat kadroların hala boş olduğu da görülmüştür. Engellilerin eğitim sağlık ve istihdam konusunda bütün engellerin aşılması için bir çok düzenleme ve çalışmaların yapıldığını biliyorum. Ama bütün bu çalışmaların hedefine ulaşması için değişiklik yapılan düzenlemelerin Sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışılıp uygulamaya geçilmesinde engelli sivil toplum örgütlerinin de sorumluluğununun göz ardı edilmemesi gerektiğine de inanıyorum .

“Engellilerin istihdama katılmasında daha önce bedensel engelliler işitme engelliler ve daha birçok engelli aynı sınava giriyor. Aynı zaman diliminde sınavı bitirmek zorundaydı. Bu yüzden de bedensel engelli arkadaşlarımız daha hızlı sınavı yapıyordu. Artık her engelli kendi içerisinde sınava girecek.

Bir çok engelli kadrolarının boş olduğunu biliyoruz bununla ilgili olarak nisan ayında sınav yapılacak ve haziran ayında bütün engelli kadroları doldurulmak isteniliyor. Kura çekilerek de diğer eğitim kurumlarından mezun olanlara da sınavla istihdam sağlanacak. Türkiye engellisini, kadınını, yaşlısını görmeli. Devlet insan merkezi olacak ki ileri demokrasinin yolu buradan geçsin.

Yasanın gereğini yapmalarını uygulayıcılardan takip etmeliyiz.

Şu anda 20 bine yakın boş kadro var. Hem özel de hem kamu da hepsini dolduracak bir planlama yapılmış. Haziran ayında 20 bin engelli istihdam edileceğinin kararlılığı sürdürülmek isteniyor.

Yapılan bu düzenlemelere bir nebze de olsa köşemde katkı sağlayabilmekte bizlerin de görevidir diye düşündüm. Bugünkü köşemi de engelli ve istihdam üzerine ayırmış oldum.

Tabi ki 26 Şubat denildiğinde Karabağ ve Hocalı da yapılan katliam için de bir çift söz söylemeden geçilemezdi.

Bu vahşetini tarihin neresine koyacağız?
Türkiye 1915'teki Ermeni Tehciri sırasında pek çok Ermeni'nin ölmesinin dünyada “soykırım” olarak algılanmasının yarattığı sorunla boğuşuyor. Ama 100 yıl önce değil, tam 20 yıl önce Hocalı 'da ve Karabağ da yaşanan bir vahşetten söz edilmemesi de beni ayrıca düşündürüyor.

Önce sağlık sonra eğitim, başarı kendiliğinden gelir diyorum ben.

Ayrıca Sn başbakanımıza da sağlık durumundan ötürü geçmiş olsun dileklerimi iletir acil şifalar dilerim. Saygılar sevgiler benden güzel yarınlar da siz değerli okuyucularımızın olsun.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR