TARİFİNDE ŞİFA VAR

Kış geldi, havalar soğudu boğaz ağrısı derdi başladı. Böyle zamanlarda en büyük yardımcı bitki çayları. Meyve çayı boğazınızı yumuşatacak lezzet olabilir!
Meyve çayı çeşitli meyve ve yapraklarının demlenmesi ile elde edilir. Elma çayı, armutlu yasemin çayı, şeftali çayı, nar çayı ve ayva çayı gibi çeşitli bitki çayları bulunmaktadır.  Karışık meyve çayı ise bu meyve çaylarının karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Karışık meyve çayı, evinizde bulunan diğer meyve çayı çeşitlerini karıştırarak kolaylıkla hazırlanabilir. Karışık meyve çaylarının hücre yenileme etkisi vardır. Bu çay, aynı zamanda vücudun direncini ve gücünü de arttırır. 
Meyve çayı doğal olarak tatlı ve meyvemsi lezzete sahiptir. Meyve çayı taze ve kuru meyvelerin suda haşlanmasıyla elde edilir. Karışık meyve çayı ferahlatıcı ve enerji verici etkiye olabilir. Aynı zamanda vitaminler ve antioksidanlar açısından zengindir ve toksinlerin vücuttan atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında rol oynar. 
Meyve çayının faydaları içerdiği meyveye göre değişir, ancak çoğu, genel sağlığı iyileştirebilecek iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Karışık meyve çayının faydaları aşağıda listelenmiştir.
Bağışıklığı Güçlendirir: Karışık meyve çaylarının çoğu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitamini açısından yüksektir. Bununla birlikte antioksidanlar sağlayarak vücudu korurlar.  
Cilt Sağlığını Destekler: Karışık meyve çayları cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu meyvelerdeki vitaminler sivilce ile savaşmaya, cildi nemli tutmaya veya doğal cilt bariyerini korumaya yardımcı olabilir. Örnek olarak, kiraz çayı cildi ve vücudu temizlemeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. İçerdiği C vitamini aynı zamanda yaşlanma karşıtı özellikleri olan kolejini destekler. 
Kalp Sağlığını İyileştirir: Antioksidanlar kuru meyvelerde, portakal kabuğunda ve ahudududa yüksek miktarda bulunur. Yapılan araştırmalar, antioksidanların kolesterolü düşürmede etkili olabileceğini göstermektedir. Pektin,  kötü kolesterolü düşüren bir lif türüdür. Bu lif türü elma, çilek ve limon gibi meyvelerde bulunur.  
Sindirime Yardımcı Olur: Karışık meyve çayı  mide sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir. Çilek yaprağı çayı mide ağrısına yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Böğürtlen çayı da sindirim sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Mide problemlerinin giderilmesinde bağırsak için iyi olan karışık bitki çayları tercih edilebilir. 
Enflamasyonu Azaltır: Karışık meyve çayının iltihaplanma karşıtı etkileri vardır. Kiraz, şeftali ve kayısı gibi çekirdekli meyveler, iltihabı ve buna bağlı olarak oluşan ağrıyı veya şişmeyi azaltan fenolik bileşikler içerir.
Karışık meyve çayı, doğru meyve karışımı kullanılarak hazırlandığında vücuda faydalı olan bir çaydır. Ancak yanlış meyvelerin birlikte kullanımı karışık meyve çayının zararları etkilerine sebep olabilir. Bunun nedeni, farklı gruplardan bazı meyvelerin vücut için istenmeyen reaksiyonlara yol açmasıdır. Bu sebeple de bu bitki çayını yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Diğer yandan karışık meyve çayı çok fazla içilirse birtakım yan etkiler meydana gelebilir.  
Karışık bitki çayının yan etkileri arasında kusma, mide bulantısı, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde alerjik reaksiyon, kaşıntı veya cilt kızarıklığı bulunur. Bu gibi durumlarda bir doktora danışılması gerekmektedir.
Karışık meyve çayı hazırlamak için bir tencerenin içerisine yarım ayva, bir adet portakal ve kabukları soyulmuş iki adet limonu sıkılır. Mandalinalar dilimlenerek tencereye eklenir. Elma kaynatıldığında yapısal özelliklerini bozduğu için eklenmez. Dilimlenerek tencereye alınan meyveler kaynamaya bırakılır. İçerisinde bir tane kabuk tarçın ve isteğe bağlı olarak aroma vermesi için 4 veya 6 tane karanfil ilave edilebilir. Suyu önceden kaynatılmış olması gerekir. Ardından meyveleri atıp 10 ila 15 dakika daha kaynatılır ve kenara alınarak demlemeye bırakılır. Meyvelerin yapısal özellikleri bozulmaması için kaynatılmış suyun içerisine meyveleri atıp 15 dakika demlenerek de hazırlanabilir. Karışık meyve çayı hazırlamak için demleme süresinin  15 dakikadan fazla olmaması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR