Selamlaşmanın önemi

Dinimiz İslâm, müslümanları kardeş ilan etmiş, bu kardeşliğin güçlü olması için de bir takım görevlerle müslümanları sorumlu tutmuştur. Bu sorumluluklardan birisi de selamlaşmadır.

Selamlaşma, müslümanlar arasındaki sevginin artmasına, kardeşlik duygularının kuvvetlenmesine vesile olur. “Selam”; Allah’ın güzel isimlerinden bir isimdir. Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde selamlaşmadan bahsetmiştir.

Hutbemin başında okumuş olduğum Nisa suresi 86’ncı ayet-i kerimesinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Size bir selam verildiği zaman ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.”

Kıymetli Müslümanlar!
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)
Efendimize birisi gelerek; “Ya Resulallah!
İslâm’ın hangi ibadeti hayırlıdır?” diye sordu.
Bu soruya Peygamberimiz şöyle cevap verdi:
“Yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selam vermendir.”

Bir başka hadis-i şeriflerinde de şöyle buyurmuşlardır: “İnsanların Allah katında en makbul olanı, önce selam verenlerdir.”

Müslüman, selam vermekle din kardeşine değer vermiş ve sevgisini göstermiş olur. Zira selam vermek ve verilen selamı almak aynı zamanda bir duadır. Din kardeşine rahmet, bereket ve esenlik dilemektir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) Hz. Enes’e (r.a.) şöyle demiştir: “-Ya Enes! Ümmetimden rastladığın kimselere selam ver ki ömrün uzasın. Evine girdiğinde selam ver ki hayrın ve bereketin çok olsun.”

Değerli Kardeşlerim!

Her şeyin bir usulü olduğu gibi selam vermenin de bir usulü vardır: Genç olan yaşlı olana; aracında olan yaya olana; arkadan gelen ona kavuştuğunda önden gidene; az olan çok olan topluluğa selam verir. Namaz kılana, lavabo ihtiyacını gidermekte olana, haram işle meşgul olana selam verilmez. Hutbe okunurken, sesli olarak Kur’an okunurken, camide vaaz dinlenirken, ezan ve ikamet okunurken selam verilmesi de uygun değildir.

Öyle ise birbirimize sevgi ve saygıyla davranalım. İnsanların hak ve hukukuna riayet edelim. Allah’ın güzel ismi olan selamı birbirimizden esirgemeyelim. Din kardeşimizden tanıdık ve tanımadıklarımıza Allah selamını en güzel şekilde verelim. Verilen selamı yine en güzel şekilde alalım. Geliniz, bu bayram günlerini vesile kılarak ve aramızda selamı yayarak kardeşliğimizi pekiştirelim. Yaşadığımız salgın nedeniyle zayıflayan bağlarımızı yeniden inşa edelim. Tanışsak da tanışmasak da kardeş olduğumuzu ve birbirimize karşı sorumluluk taşıdığımızı bilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Özdemir Arşivi

HAVF

26 Şubat 2024 Pazartesi 09:00
SON YAZILAR