RAMAZANA VEDA..!

Çoğu kere büyüklerimizden “…hey gidi geçmiş günler…, geçmiş ramazanlar..” diye serzenişte bulunduklarını duyarız. Bu serzenişlerin mutlaka bir nedeni vardır ama üzerinde durmayız. Her halde laf olsun diye ittifakla çoğu  kimse bu cümleleri kullanmaz. Bu cümleden sonra da dizilir gerekçeler ve “..insanlar birbirlerine saygı duyar, yardım ederdi, hal hatır sorar, sırtını okşardı, bir araya gelir dertlenir, birbirlerine yardım ederdi, başka zamanlarda sağlanamayan muhabbet ramazan dolayısıyla sağlanır ve gönül dilleri konuşurdu..” gibi bir çok toplumsal ilişkiyi anlatan gerekçe söylenir. Ramazan ayının hikmetlerinden birkaç tanesi, tam da büyüklerimizin ifade ettiği gibidir.

Ramazan geçmişteki kötü alışkanlıkları unutturup yeni alışkanlıkları kazandırır. Günahlardan tövbe ettirip, yeni bir kararlılıkla  doğu hareket için start verdidir. Almayı değil vermeyi gelenekleştirir. Yaptığın iyiliği unutturur, kendine yapılanı hatırlatır. Sana yapılan kötülüğü unutturur, senin yaptığın kötülüğü hatırlatır. Cimriliği terk ettirip cömertliğe alıştırır. Öfkeyi kaldırıp şefkati yerleştirir. Kini silip sevgiyi gerçekleştirir. Asalaklığı bıraktırıp çalışmayı öğretir. Uykunun yerine uyanıklığı yerleştirir. Kendini bırakıp karşıdakini düşündürür. Sesini ve nefesini imanına göre ayarlar. Nefsinin peşini bıraktırıp kitabının peşine koşturur. Gözlerini evine, sevgini ehline, zamanını emeğine yönlendirir.

Bunlar gibi sayılabilecek bir çok iyi ve güzel davranışın kazanılmasını sağlar ramazan. Ne güzeldi ramazanlar deme yerine, ne güzellikler getirdi  ramazan diyebilmeliyiz. Dedemizin ramazanıyla övünme yerine ramazanın bize yaptığı güzel dönüşümle övünmeliyiz. Bir daha ramazana çıkabilir miyiz bilinmez, bu nedenle bu ramazanı hatta ramazanın  yaşadığımız bu son gününü olabilecek en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Peygamberimiz, ramazan bayram sabahına çıktığı halde cenneti hak edemeyenlerin kendilerine yazık etmiş olacağını hatırlatırken, biz ümmeti olarak bu hatırlatmanın gereğinden uzak kalamayız.

Gecesiyle gündüzüyle ihya edilen bir ramazan cennetin müjdecisidir, dedelerimizin övündüğü ve “…hey gidi ramazanlar..” dediği ramazanlar bunlardı işte. Böyle ramazanlar, rızıkları bereketlendirecek, iyilikleri çoğaltacak, nefisleri dizginleyecek, nesilleri eğitecek, topluma huzur getirecek. Ramazan moduna girerek yaşanacak bir ramazan bu ibadeti gerçekleştirene bu sonuçları sağlayacaktır. Ramazan modundaki bir oruç, haramı ve yalanı önleyecek, açları hatırlatacak, gıybeti ve iftirayı kaldıracaktır. Böyle ramazanlar torunlar tarafından anlatılacak, sahibini cennetine taşıyacak, hesap gününde kişiyi rahatlatacaktır.

Bugün 30.gününü yaşadığımız ramazan günlerini en iyi şekilde değerlendirdiğimiz kanaatini taşıyoruz. Özlemle beklediğimiz ramazan ayını, içeresindeki zengin ibadet yoğunluğunu değerlendirmiş olarak bu gün hüzünle uğurluyoruz. Tekrar kavuşmak ümidiyle ramazanla vedalaşıyoruz. Büyük bir silkinişten geçtiğimizin farkındayız ve bir dönüşüm yaşadığımıza inanıyoruz. Biz de ramazan boyunca, her gece sahurname programıyla saat 01.00 de haberaks ekranlarından sizlerle birlikte olduk. Akşamları iftar saatllerinde kaçkar tv’de yine birlikte idik. Çeşitli radyo, internet tv ve farklı tv kanallarının konuğu olarak, ramazan ayının daha iyi değerlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla sizleri bilgilendirmeye gayret ettik. Ramazanınız hayırlı, bayramınız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR