POZİTİF OLMAK

 

İmtihan edilmek için dünyaya gönderilen insanın, zaman zaman olumsuz bir çok olayla ve kişiyle karşılaşması kaçınılmazdır. Olumsuzluklara karşı gösterilecek tepki, kişinin eğitimine, inancına, yaşadığı toplumun gelenek ve örflerine göre değişiklik arz eder. Bazı kimselerin olumsuz gördüğü olaylar, diğer kisseler için normal, hatta takdirle de karşılanabilir. Soğukkkanlı olmak, günümüz tabiriyle relaks olabilmek çok kolay değildir.

Kazanılan tecrübe ve geçmişte yaşanan olaylar, kişinin karşılaştığı olumsuzluklara karşı göstereceği soğukkanlılığın ölçüsünü de belerlir belli ölçüde. Karşı tarafta olan kişinin olumsuz tavrını tölere edebilmek, haddi aşan davranışını sorunsuz olarak atlatabilmek çok kolay değeldir.

Sabır, olumsuz olayların yaşandığı anda gösterilirse bir anlamı vardır. Cinayetlerin ve toplumsal problemlerin bir çoğu sabırsızlık nedeniylea ortaya çıkar. Bu nedenle, toplum içinde akil kimseler çok az olur. Onların canları yansa, vicdanları acçısa bile, kolay kolay bu acıları tutum ve davranışlarına dönüşmez.

Karşılaşılan olayların bir kısmı kişinin kendi eliyle ortaya koyduğu yanlışların sonucudur, bir kısmı da iradesi dışında ama kendisinin sabrını imtihan etmek üzere ilahi kaynaklıdır. Pozitif olan kimse, her nerede ve nasıl bir olayla karşılaşırsa karşılaşsın, onu sindirmek ve hazmetmek için her zaman hazırdır.

Açlık, korku, mallardan ve canlardan eksilme, ölüm vs gibi dünyevi açıdan can yakacak derecede ağır olayların elbette bir insanı karşılığı vardır. Bunlara karşı bile pozitif olan insan soğukkanlı olur, haddi aşan bir tepki göstermez.

Günümüzde entel bir kavram olarak çokça kullanılan relaks olma, genel tabirle pozitif bir insan olma anlayış ve duruşu, islami bir tavırdır, müslümanın göstermesi gereken bir tepki şeklidir. Pozitif olmak; hayatı okumak, yaratılışı kavramak, olayları anlamlandırmak demektir. Müslümlan olmanın önemli bir tavrıdır.

Günümüzün en çok karşılaşılan davranışı olan sabırsızlık, kısa bir süre sonra bir çok kişide, özür beyan etmenin de gerekçesi haline gelmektedir. Elbette özür dilemlek erdemli bir davranıştır, ancak en önemlisi özrü gerektirecek bir davranış yapmamak, taşkınlık içinde olmamaktır.Şartlar ne olursa olsun müslüman kişi, tekpisini taşkınlık ve kırıcı bir davranışla ortaya koymamalıdır. Karşılaşılan olayın rahatsızlığı ortadan kalktığında karşı tarafın yüzüne bakmakta zorlanacak bir davranış yapılmamalıdır.

Müslüman pozitif olmalı, olaylara karşı soğukkanlı değerlendirme yapmalı, kendisini mutlaka olayın sorgulaması kapsamı içinde değerlendirmelidir. Olumsuzluğun ortaya çıkmasında hiçbir etkisi olmayan kişinin de bir şekilde o olumsuzlukta payının olduğu hesaba katılmalıdır.

Karşı tarafları suçlama ve yargılama yerine, kaliteli müslüman önce kendini sorgulayıp, yargılamalıdır. Herkes kendi hatasını düzelttiği zaman, toplumun kendiliğinden huzurluhale geldiği görülecektir. Asr-ı saadet toplumunun en önemli özelliği budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR