KIŞ AYLARINDA İÇİLEBİLECEK BİTKİ ÇAYLARI

Bitki çayları, camellia sinensis (siyah, oolong, yeşil ve beyaz çayları oluşturmak için kullanılan bitki) bitkisinden yapılmadığı için aslında tam olarak çay değillerdir. Öte yandan bitki çayları, hemen hemen her yenilebilir, çay olmayan bitkiden elde edilen yaprak, meyve, ağaç kabuğu, kök veya çiçeklerinin bir karışımıdır. 
Bitki çayları uzun süredir hayatımızdadırlar, ancak çok çeşitli lezzetleri ve birçok zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlık yararları nedeniyle popülaritesi son yıllarda yükselişe geçmiştir. Bitki çayları, giderek daha telaşlı ve kaotik olan bir toplumda, bütünsel bir yaklaşımla temellere geri dönmenin ve sağlıklı yaşama odaklanmanın bir yolunu sunar. Bitki çayları, hemen hemen her türlü doğal bileşen kombinasyonundan yapılabildikleri için çok çeşitli aromalara sahiptir. Her birinin  kendine özgü lezzeti ve sağlık yararları vardır.
Kış aylarında çoğu insan, birçok hoş olmayan etkilerle karşılaşır. Mesela, mevsimsel duygudurum bozukluğu ve soğuk algınlığı hastalıkları ile uğraşmak gibi. Soğuk bir kış gününde taze demlenmiş bir fincan bitki çayı ile kucaklaşmak gibisi yoktur. En sevdiğiniz bitki çayını yudumlamanın ruhunuzu rahatlatmanın yanı sıra sayısız fiziksel sağlık yararı vardır. Nane, 15 ila 20 bitki türünü içeren Lamiaceae familyasına ait bir bitki türüdür. İnsanlar, taze ya da kuru olarak birçok yemekte naneyi kullanırlar. Ayrıca nane, diş macunu, çay, nane yağı, güzellik ürünleri, sakız ve şekerlemelerde kullanılan oldukça popüler bir bitkidir.
Birçok Orta Doğu ülkesinde nane, çay olarak demlenir ve misafirlere ikram edilir. Nane çayının, çok fazla yararı olduğundan kışın vazgeçilmez çaylarından biridir. Nane çayı içeriğinde çok fazla mineral bulundurur. Bu mineraller, mide asitlerinin dengelenmesini sağlarlar ve mide rahatsızlıklarına böylelikle iyi gelirler. Ayrıca, içerdiği mentol sayesinde sinir sistemi etkilenir ve strese sebep olan çoğu etken kontrol altına alınır. Bu sayede, nane çayı tüketen birey, kendini daha mutlu ve huzurlu hisseder. A ve C vitaminlerini barındıran nane çayı, bireyin bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur ve birçok hastalıkla savaşan insan vücudunda dolaylı olarak rol oynar.
Kuşburnu meyvesi, Rosaceae familyasında yer alır ve yüksek oranda A ve C vitamini içerir. Kuşburnu, Türkiye’nin her yerinde yetişebilen, çalı şeklinde, boyu 1 ila 3 metre arasında değişebilen bir dikenli bitkinin meyvesidir. Genellikle eylül ve ekim aylarında tam olarak toplanırlar ve çay veya marmelat olmak üzere işlem görürler. Ayrıca tohumları, ilaç sektöründe kullanılır.
Kuşburnu, insanlık adına önemli bir meyvedir. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde bireyler, daha doğru ve sağlıklı yaşamak için kuşburnu tüketirler. Örneğin, mide hastalıkları, soğuk algınlığı, şeker hastalığı, gut hastalığı ve ateş yükselmesi gibi hastalıklara, içerdiği mineraller sayesinde iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda, yapılan araştırmalara göre kuşburnunun, stresi azalttığı da bilinmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR