Homo İdeolojikus ve Batan Türkiye

Geçen günlerde internette bir haber okudum. İş adamı İshak Alaton İstanbul"da bir yerlere giderken, şu meşhur “Galataport” arazisini görmüş; mezbelelik halinde, atıl vaziyette durmasına üzülmüş ve “Aklımızı başımıza alalım. Bu anlayışla kalkınamayız” diyordu.

Alaton haklıydı.

Tarih boyunca sermayeyi ülkesine çekenler kalkınmış, ülkesinden kovanlar geri gitmiştir. Hatta sermaye kalkınma için bilimden, rejimden ve iyi yönetimden daha önemlidir. Dünya iktisat tarihi bunu ispatlamıştır. Sermayenin kaçtığı ülkelerden sonunda insanlar da kaçar. Sermayenin gittiği ülkelere, sonunda insanlar da gider ve iş ararlar, bulurlar, çalışırlar.

Sermaye kuşlar gibidir. Ağaca 30 kuş konmuşsa, bir taş atarsan hepsi kaçar. Ve bu açıdan sermayeyi kovmak vatan hainliğidir.

Türkiye, Dünya"nın 17. büyük ekonomisi olduğu halde, en büyük bankamız dört yıl önce dünya 300"üncüsüydü. Şimdilerde epeyce yükseldi. Son durumu bilmiyorum ama olsun. 100. sırada. Henüz 17. sıraya gelmesi mümkün değil. Zaten 17. sıra bile bizim için arzulanır değil; bu nüfus ve bu coğrafya ile neden ilk 10"a girmeyelim. Demek ki bankalarımızı yüzlü sıralardan onlu sıralara çıkarabilmemiz için daha çok sermaye çekmemiz lazım. İşsizlerimizin iş bulması ve işlilerimizin ücret artışı için bu elzem.

Peki sermaye çekiyor muyuz? Ne gezer! İshak Alaton"a cevap olarak 42 “yorumcu” yazısı vardı. İkisi destek verirken 40 kadarının adama bir sövmedikleri kalmış. “Siz Yahudisiniz” “Siz Türkiye"yi sömürüyorsunuz” “Kapitalistler sizi, hep cebinizi düşünüyorsunuz” falan.

E Yahudi olmayanı "yeşil sermaye" diye kovuyorsun. Bir diğerini "ABD sermayesi", bir başkasını…

Benim burada iktisat fakültelerinin hocalarına ve tüm iktisatçı yazarlara bir çağrım var. Beyler; Türkiye sermaye düşmanlığı ile kalkınabilecekse, bunu anlatın. Biz de öğrenelim. Kalkınamayacaksa, bu cahil halkı, gençleri, bu sendika ve muhalefet cephesini biraz uyarın.

Bu hükümet döneminde yabancı-yerli sermaye yatırım yapacak, eyvah ülke kalkınıyor, oylar bunlara gidecek diye ödü patlayan adamların, gençliğin beyinlerini iğfal etmesine izin vermeyin. Sermaye düşmanlığı ideolojik bir takıntıdır. Bu tür kişilere Homo İdeolojikus diyoruz. Yıllar önce PTT"nin T"si özelleştirilseydi iç borçlarımızı ödeyecekti. Engellediler. O günden beri borcu borçla ödeyen Türkiye 1,5 trilyon dolar borç ödedi.

Geçmiş olsun Türkiye!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fahri Sakal Arşivi
SON YAZILAR