EVDE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK

Atıştırmalık denince, iki öğün arasında bize küçük mutluluklar veren lezzetler gelir aklımıza. Ancak maalesef her zaman sağlıklı atıştırmalıklar olmayabiliyor elimizin altında.
Bu yazımızda, evde kendiniz ve çocuklarınız için yapabileceğiniz masum, sağlıklı atıştırmalıkları, nasıl yapıldıklarını ve hangi öğünde tüketilmesi gerektiğini detaylarıyla paylaşacağız.

Fırında Sağlıklı Cips Nasıl Yapılır?
Zararları çok bilinmesine rağmen, cips yemek herkesi çok mutlu eder, Üzülmeyin, cipsten vazgeçmenize gerek yok. Fırında pişirme yöntemiyle,  hemen hemen tüm sebzelerden ve sert kabuklu meyvelerden,  sağlıklı ve lezzetli cipsler yapabilirsiniz. 
Fırın cipsinde tarifleri çeşitlemekte özgürsünüz aslında. Temel kural, fırınlanacak meyve, sebze veya bakliyatın pişeceği uygun ısıyı ve süreyi bilmek,  belki deneyerek bulmak. Cips yapabilmeniz için ince doğranmış meyve ve sebzeleri dilediğiniz baharatlar, soslar ve peynir rendeleriyle karıştırmanız ve fırınlamanız yeterli. Tatlı cips yapmak istiyorsanız balla ve tarçınla da tatlandırabilirsiniz. Nohut cipsinde, haşlanmış hazır nohut işinizi kolaylaştırabilir. Nohut, baharatlarla karıştırılıp, fırınlandığında lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.
Tuz içeren yemeklerin sadelerinden çok daha iyi bir tada sahip olduğunu inkar etmek mümkün değil. Ancak zaman zaman tuz alternatiflerini denemek için iyi nedenler var. Tek bir baharatın yemeklerde tuzun yerini alması zor olabilir. Damak tadınıza göre aşağıdaki baharatlardan birkaçını birleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Tatlı ihtiyacınızı giderecek tatlılar arasında en sağlıklı olanları meyveler ve tatlı aromalı kuru yemişlerdir. Kuru kayısı ve badem ikilisi tatlı ihtiyacımızı en zahmetsiz şekilde karşılayan muhteşem ikili olarak ilk akla gelenler.  Evde sağlıklı, tatlı atıştırmalıklar hazırlamak aslında çok kolay. Birkaç basit tarifle ev yapımı tatlı keyfini yaşayabilirsiniz.
Sağlıklı atıştırmalıklar denince tarçın, imdadımıza yetişiyor. Elma, ayva ya da sevdiğiniz meyveleri üzerine tarçın serpip çiğ tüketebilirisiniz. Baldan yardım alarak, elma ya da muz dilimlerini fırınlayıp lezzetli cipsler elde edebilirsiniz. Diğer bir seçenek, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş ve tarçınla süslenmiş yoğurt olabilir. Yoğurdu, meyve ve kuruyemişlerle tepsiye yayıp dondurarak, meyveli yoğurt barları hazırlayabilirsiniz. Yulaf, kuru meyveler, bal, pekmez, ceviz, badem, tarçın ve az miktarda tereyağı ile hazırlayacağınız yulaflı kurabiye de lezzeti ve pratikliğiyle sizi mutlu edecektir. 
Evde yapılmış ve sağlıklı olsalar da, ara öğünlerde atıştırmalık tüketirken porsiyon kontrolünü elden bırakmamanızı öneririz. 

Evde Hazırlanan Sağlıklı Atıştırmaların Nasıl Faydaları Vardır?
Sağlıklı atıştırmalıklar, kiloya ve yaşa göre doğru seçildiğinde günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan gıdalardır. Gün içinde alınan, vitamin miktarını da artıran pratik atıştırmalıklarda tercih ettiğiniz besinler, kilonuzu olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. 
İdeal bir atıştırmalık üç besini içinde barındırmalıdır: Sağlıklı yağ, protein ve lif. Bu üçlü uzun süre tok kalmanızı ve kan şekeri dengesinin korunmasını sağlar.
Çeşitliliğin bol tutulabileceği sağlıklı atıştırmalık seçenekleri, gün içinde enerjinizin yüksek kalmasını sağlar. Sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde, ana öğün aralarında açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR