DOĞRU TEKLİF TERCİH VE SEÇİM YAPMAK

Önümüzde seçimler var. Seçimlerden önce tercihler var. Tercihlerden önce de bir takım referanslar üzerinden teklifler var. Siyasi bir değerlendirme yapmadan, konuya bir vatandaş ve ilahiyatçı bir yazar olarak bakıyorum ve 'yu soruları soruyorum:
      Seçimler hangi amaçla ve neden yapılır, seçilenler nasıl ve hangi amaçlar için teklif ve tercih edilir  ? Bu sorulara verilecek sorular hak ve hakikate, adalet ve merhamete uygun cevap bulduğu ölçüde; teklifler de,tercihler de, seçimler de, seçilenler de doğru zemin üzerine oturmuş olur. 
        Kelamcılar toplum idaresiyle ilgili sistemler konusunda kafa yormuşlar; imâmet, hilâfet ve siyâset yolu ve yöntemlerini idare şekli olarak toplum önüne çıkarmışlardır. Tarihi süreçte bu idare şekillerinin her birisinin ulgulama alanı olduğu milletler olmuş, farklı dönemlerde aynı toplumlar bu idare şekillerinin tamamını tecrübe etmişlerdir. 
       Bugün dünyada yaygın olarak uygulanan sistem demokratik teammüller doğrultusunda siyasettir. Tersinden ifade edersek, siyaset yöntemi ile demokratik yollardan, toplum kendi kendini idare etmektedir. Bunun başarılı olduğu, yarı başarılı olduğu ve başarılı olmadığı toplumlar vardır. Başarılı olamama nedenleri çeşitli şekillerde izah edilebilir. O toplumların demokratik tecrübe eksikliği olduğu gibi, geleneksel kabüllerin demokratik sistemle örtüşmemiş olması da başarılı olamama nedenleri arasında sayılabilir. 
       Ülkemizde yaklaşık yüz yıla yakın demokratik bir idare şekli vardır. Büyük ölçüde toplumumuz bu idare şeklini benimsemiş ve sahiplenmiştir. Her ne kadar cılız sesle imamet ve tarihi idare şeklini dikkate alarak hilâfet sistemleri telâffuz edilse de, artık siyaset yolu ile demokratik idare şekli kurumsal bir hâl almış, toplumumuz büyük ölçüde bu sistemden memnun olduğunu tavırlarıyla göstermiştir. 
       Demokratik idare şekillerinde, insan iradesinin belirleyici olması nedeniyle yüzde yüz isabetli olduğunu ve bu idareden her açıdan toplumun memnun kaldığını söyleyemeyiz. Bu durum insan fıtratına aykırı olur. Zira, sistemin asıl unsurları ve dinamikleri insan fikrinin ürünü olarak tecrübenin sonucunda ortaya çıkmış kurallardır. Bu nedenle de, ilahi kodlama ile yaratılan insanın beşeri kurallarla yüzde yüz isabetli olarak idare edilmesi işin fıtratına uygun değildir. Ancak, günümüzün en isabetli idare şekli de demokrasidir. İnsan fıtratına ve vahyi değerlere de bugün için en yakın sistemdir. 
      Günümüzün siyâset sistemi ile ilgili sorunu; sistemin kendisi değil uygulama biçimi ve şeklidir. Tarifine uygun bir demokratik işleyiş büyük ölçüde memnuniyet sağlayacaktır. Toplum iradesinin idarî ve siyasi mekanizmaya yansımadaki aksaklıkları sistemin kusuru olarak kabul edilmektedir. Halbuki bu sorunlar sistemin değil, uygulamanın ve uygulayıcıların sorunlarıdır.
      Demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan siyaset uygun ve doğru yapılmış, toplum değerleriyle örtüşerek, hak ve hakikat, adalet ve merhamet dikkate alınarak;teklif, tercih ve seçimler yapılmış olması halinde toplumun bu konuda şikâyeti olmayacak ve kalmayacaktır. Burada sorumluluk; refarans teklifleri, belirleyici duramda olanların tercihleri ve önüne isimler geldiğinde seçim yapan kişilerindir. 
       Gururlu, soğuk, donuk, duygusuz ve ruhsuz olan bir kişinin; insana ve topluma vereceği hiçbir şey yoktur. Bu tespit doğruysa eğer, böyle birine görev teklifi  ve muhabbet duyulması izaha muhtaç, çok yanlış bir tercihtir. Hırçın, agresif, tepkili, kıran, bozan ve havalı olmak da muhabbet duygusuna engel, toplum hizmetini uygun prototip değildir. 
       İstenen, beklenen, aranan ve özlenen; Peygamberi örneğe uygun olandır. Teklif ve tercihlerde bu bakış açısı değerlendirme konusu olmalıdır. Peygamberi bakış açısı ve Peygamberi örneğe uygunluk; huzurun, muhabbetin, hizmetin, barışın, kardeşliğin ve birliğin garantisidir.  Bu sonuç; teklif ve tercih konusunda takdir yetkisine sahip olanların sorumluluğundadır.
       İnsan yapısına ve vahyin mesajına bugün için er uygun sistemlerden birisi olan demokrasi ve bunun vazgeçilmezi olan siyaset, yazımız içinde belirtmeye çalıştığımız genel kodlara uygun olarak yapılması halinde, hem başarı olacak hem de toplum memnun kalacaktır. Bu nedenle; teklif, tercih ve seçimler doğru yapılmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR