DİKKATE DEĞER NASİHATLAR…

    Peygamberimiz; “Din nasihattir” buyurmuştur. Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarını bildiren Peygamberimiz, Müslümanların birbirlerine nasihatte bulunmalarının hak olduğunu belirtmiştir. Herkesin birbirine yapacağı nasihat vardır. Alimler bir toplumun rehberleridir. Peygamberlerin varisi olarak tarif edilen ilim sahiplerinin nasihatlerine kulak vermek gerekir. Cahilden, zalimden, tacirden, amirden, hocadan, öğretmenden, hanımdan, adamdan, çocuktan vs. toplumun her katmanından insanın diğerine nasihat edeceği bir bölüm söz konusudur. Cahilin yaptığı yanlışlar bir nasihattır, zalimin yaptığı zulümde bir nasihattır. Peygamberimiz; zulmünü engelleyerek zalimlere yardımcı olun buyurmuştur. Bu da zalimin diğerlerine nasihatıdır. Söz ile nasihat olacağı gibi hal ile de nasihat olabilecektir. Kelamı kibar olarak toplumumuzun kullandığı; “iyiliği kötülerden öğrendim” sözü tam da bunu ifade etmektedir.
    Toplum içinde insanların zaman zaman birbirlerine yaptığı ve tecrübelerin ürünü olan bir takım nasihatler vardır ki, bunlara itibar edilip dikkate alındığında, yaşamın kalitesine de katkı sağladığı görülmektedir. “Eşini iyi seç, çünkü bu seçim mutluluğuna veya mutsuzluğuna neden olabilecektir” nasihati, büyük bir hakikati ifade etmektedir. Bu nasihat aynı zamanda Peygamberi bir mesajdır. Evlilikte denklik ve ahlaklı olanın tercih edilmesi Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir. Tecrübeler de göstermektedir ki, duygusal ve fiziksel sayıklarla yapılan eş tercihleri; aile yaşamında mutluluğa katkı sağlamamaktadır. Elbette duygusallık ve fiziki yapı da denklik tavsiyesi içerisinde bir ölçü olarak görülebilir ama sadece bu ölçülere göre yapılan evlilikler mutluluk vermemektedir. Toplumsal bir tecrübenin ürünü olarak nasihate dönüşmüş bu tavsiye aile mutluluğu için önemli bir şifre sunmaktadır. 
    Bir başka toplumsal nasihatte; “Kaybedecek şeyi olmayandan kork” ifadesi çok önemli bir yol haritası sunmaktadır. Bu korku elbette can tehlikesi değildir. Ama böylesi insanların toplum içindeki varlığı, o topluma yüktür ve toplumun kamburu olarak her zaman soruna dönüşmektedir. İdeali, ideolojisi, beklentisi, sorumluğu olmayan insanlar mayın gibidir. Ne zaman ve nerede, nasıl bir sorun oluşturacakları bilinmemektedir. Yokluk veya yoksulluk bu kapsamda görülmez. Kaybedecek bir şeyin bulunmaması değersel bir anlam taşımaktadır. Zira, iddiası, ideolojisi, imanı olan bir kimsenin hiçbir şeyi olmasa da çok şeyi var demektir. Böylesi insanlardan korkulmaz, aksine yazımıza başlık yaptığımız gibi onların nasihatlerine kulak vermek ve dikkate almak lazım gelir. İmanı, ameli, aklı, fikri olmayanın kaybedecek bir şeyi kalmamıştır. O nedenle de bu tür insanlardan uzak durmak gerekir. Yüce Mevla, aklını kullanmayanların başına pislik yağacağını bildirmektedir. Aklı olmayanın kaybedecek hiç bir şeyi yoktur. En büyük sermaye akıldır ki vahyin muhatabı da akıllı insandır.
    “Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma” sözü ne kadar anlamlıdır. “Kendin için istediğini başkası için de istemedikçe kamil iman sahibi olunmaz” islami anlayışından beslenmiş olan bu nasihat; tam da sosyal hayatın ilkesini ortaya koymaktadır. Huzurlu olmak için gönlün ve zihnin rahat olması gerekir. Başkasının malında gözü olanın kendisindekini görmesi imkansızdır. O nedenle fesatlık haram, gıpta helal kabul edilmiştir. Hasetlik; Allahın taksimatına itiraz etmek anlamına gelmektedir. Başkasını kendine tercih etmek anlamına gelen bir davranış; insan gönlüne ve fıtratına uygun düşmektedir. Bu düşünce sisteminin hakim olduğu toplumda düzen ve ahenk olur. Göz yaşı ve kanın nedenlerinin başında, bu anlayışa sahip olmayan bireylerin fiilleri gelmektedir. Kötüleri uyarmak, kötülükleri ortadan kaldırmak demektir. Huzurlu bir toplumsal yapı için, herkesin herkese doğru bildiklerini uygun yöntemlerle hatırlatması gerekmektedir. Dikkate değer bir çok nasihat vardır ki, bu nasihatlerin tümü hakkında ya ayet ya da hadis vardır. O nedenle de; toplumsal bir kabule dönüşmüş nasihatlere itibar edilmelidir. Bunlardan üçünü ifade ettiğimiz nasihatlerde görüldüğü gibi, her nasihat toplumsal huzura katkı sağlamaktadır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR