Cennetten kovuan topraklar: Sri Lanka

İslam inancına göre Allah'ın yasakladığı meyveden yiyen Hz. Adem cennetten kovulunca Sri Lanka'a indirilmiştir. İlk Peygamberin indiği yerin Hicaz olduğuna dair ihtilaf olsa da Sri Lankalılar Hz. Adem'in kendi topraklarına indiğine inanıyor. Nedeni ise onlara göre gayet açık: "Allah, Hz. Adem'in cennet hasretine dayanamayacağını bildiği için kendisini cennetin bir parçası gibi olan Sri Lanka'ya indirdi."

Hindistan’ın güney ucunda, Hint Okyanusu’nda parlayan bir ada ülkesi Sri Lanka. Bir su damlasını andıran şekliyle tarihi boyunca farklı isimlerle tanınmış olan ülkeye, sömürgeci toplumlar hâkimiyetleri süresince Seylan demişler. Onlarla ticaret yapan Araplar ise “hoş sürpriz” anlamına gelen Serendib’i tercih etmiş burayı tanımlarken. Hindistan ise “toprak/ülke” anlamına gelen Lanka veya baskın etnik grubu temsil eden Sinhala olarak isimlendirmiş bu güzel ülkeyi.

Bu topraklar çeşitli dönemlerde Portekizlilerin, Hollandalıların ve İngilizlerin sömürgesinde kalmış. 1815’te İngiliz hâkimiyetine giren ada ancak 1972 yılında bağımsızlığını alabilmiş. Bağımsızlığın ardından artık ismine karar verilecek olan ülkeye “kutsal toprak” anlamına gelen Sri Lanka demişler. 20 milyon nüfusuyla farklı din ve etnik grupların yaşadığı Sri Lanka’nın %69’unu Budistler, %15'nin Hindular, %8’ini Müslümanlar ve diğer %8’lik kısmını da Hristiyanlar oluşturuyor.

Resmî adı Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti olan ülkedeki etnik topluluklara parlamentoda nüfus yoğunluğuna göre temsil hakkı veriliyor. 200 milletvekili olan mecliste 20 Müslüman milletvekili buluyor. Mevcut yönetimde hâlihazırda dört Müslüman bakan yer alıyor.

Daha çiçeği burnunda bağımsızlığını almış olan ülkede 1976 yılında Hindu Tamillerin ayrı bir devlet kurma isteğiyle başlattıkları huzursuzluk, savaş tohumları ekiyor toprağa. Tamil Kaplanları örgütü öncelikle kendilerine destek vermedikleri gerekçesiyle Müslüman Tamillere rahat yüzü göstermiyor. Dünyanın en azılı ve profesyonel terör örgütü olarak tanınan Tamil Kaplanları, eylemlerini 1990-2002 yılları arasında hâkimiyet kurmak istedikleri bölgedeki insanlara yönelik yoğunlaştırıyor. Bu durumdan en fazla Müslüman Tamil halkı zarar görüyor. Bu dönemde Müslüman Tamillerin çocuklarını, özellikle yetimleri, kaçırıp zorla örgütlerine katıyorlar.

Tamil Kaplanları 1992 yılında ülkenin kuzey bölgesinde yaşayan 75.000’i Müslüman toplam 175.000 kişiyi 48 saat içinde köylerini terk etmeye zorluyor. 22 yıl boyunca ülke içinde yerinden edilerek mülteci durumuna düşen bu insanlar, 2009’da Sri Lanka ordusunun Tamil Kaplanlarını mağlup etmesiyle topraklarına geri dönebiliyor; ancak 75.000 Müslüman hariç.

Hindistan’dan Hindu halka, Budist yönetimden Budist halka, Avrupalı devletlerden ise Hristiyan halka köylerine yeniden yerleşmeleri konusunda maddi ve manevi destek gelirken 75.000 Müslüman, ülkenin çeşitli yerlerinde hâlâ mülteci konumunda, kamplarda bir başına yaşam mücadelesi veriyor. Kapı arkasına itilen bu hayatlar hâlâ Müslüman dünyanın kendilerini görmesini bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Özdemir Arşivi

HAVF

26 Şubat 2024 Pazartesi 09:00
SON YAZILAR