BEYAZ ÇAY NEDİR?

Beyaz çay, çok az işlendiği için hassas çay çeşitlerinden biri olarak bilinir. Beyaz çay camellia sinensis olarak adlandırılan bir bitkiden üretilir. Camellia sinensis bitkisinin yaprakları tamamen açılmadan,  tomurcuklar hala ince beyaz tüylerle kaplı iken hasat edilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de beyaz çay olarak isimlendirilir.   
Beyaz çay, iyi bir antioksidan açısından zengin olan kateşin kaynağıdır. Beyaz çay aynı zamanda dünya çapında en yüksek değere sahip çaylardan arasında yer alır. Beyaz çayda bulunan antioksidanlar açısından oldukça  zengin olan kateşin, çay yaprakları çay hasadından önce toplandığı için korunur.  Bu özelliği sayesinde de kendine özgü bir lezzete sahip olur. 
Beyaz çayın en bilinen en özelliklerin biri kilo vermede yardımcı olmasıdır. Bu çay metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde yağ hücrelerinin parçalanmasını ve yakılmasını sağlar. Düşük kalori içeren beyaz çay, kilo vermek için yemeklerden önce bir fincan olmak üzere gün içerisinde en fazla iki fincan şeklinde tüketilebilir.   

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?
Beyaz çayın faydaları aşağıda listelenmiştir.
Antioksidanlar açısından zengindir: Beyaz çay kateşin olarak adlandırılan bir tür polifenol açısından yüksektir. Polifenoller, bitkilerde bulunan ve vücutta antioksidan olarak çalışan moleküller olarak tanımlanabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere verebileceği zararı önlemeyi sağlar. 
Yüksek miktarda serbest radikal vücut için zararlı olabilir. Yaşlanma, kronik iltihaplanma, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve çeşitli zararlı hastalıklar, serbest radikallerle bağlantılıdır. Beyaz çay, serbest radikallerle savaşmak için  etkilidir. Araştırmalara göre beyaz çay, sağlık için faydalı olduğu bilinen yeşil çay ile aynı antioksidan özelliklere sahiptir. 
Kalp hastalığı riskini azaltabilir: Beyaz çayın içerdiği  polifenoller, kalp hastalığı riskini çeşitli şekillerde azaltmada etkili olabilir. Örneğin birçok araştırma, polifenollerin kan damarlarını gevşetmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte polifenollerin, kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan LDL (kötü) kolesterolün oksitlenmesini durdurabileceğini belirtilmektedir.
Zayıflamaya yardımcı olabilir: Kilo vermeye yardımcı çay denildiğinde akla ilk gelen çay genellikle yeşil çaydır. Beyaz çay da yağ yakma konusunda aynı derecede etkili olabilmektedir. Yeşil çay ve beyaz çay aynı miktarda kafein içerir. Beyaz çay aynı zamanda yeşil çayda bulunan ve yağ yakmaya yardımcı olduğu düşünülen epigallocatechin gallate (EGCG) gibi kateşinler içerir. 
Dişlerinizi Bakterilerden Korumaya Yardımcı Olur: Beyaz çay, florür, kateşinler ve tanenler açısından yüksektir. Bu molekül grubu bakteri ve şekerle savaşarak dişleri güçlendirmede rol oynayabilir. 
Florür, dişlerin üst kısımlarını bakteri ve şekerden kaynaklanan asit saldırılarına karşı daha dirençli hale getirerek dişlerin çürümesini engellemeye yardımcı olabilir. Kateşinler bitkilerde bulunan antioksidanlardır ve beyaz çayda bulunurlar. Bunların plak bakterilerinin büyümesini engellediği belirtilmiştir. Beyaz çay aynı zamanda başka bir polifenol türü olan tanenler içerir. Araştırmalar, tanen ile birlikte florürün plak oluşumuna yol açan bakterileri engelleyebileceğini göstermektedir. 
Kanserle Savaşabilecek Bileşikler içerir:  Bazı araştırmalarda, beyaz çayın antikanser özelliklere sahip olabileceği bulunmuştur. Test tüpü çalışmalarında beyaz çay özünün çeşitli kanser hücrelerini baskıladığını ve yayılmalarını engellediğini gösterilmiştir. Ancak, beyaz çayın bu faydası için  daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.   
İnsülin Direnci Riskini Düşürebilir: İnsülin besinlerin kan dolaşımından sonra kullanılmak ve saklanmak için hücrelere taşınmasına yardımcı olur. Ancak çok fazla şeker tüketmek gibi bazı sebepler sonucunda vücut insüline yanıt vermeyi bırakır. Bu durum insülin direnci olarak adlandırılır. İnsülin direnci oldukça yaygındır ve tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi birçok uzun vadeli sağlık sorunu ile ilişkilidir. Araştırmalar, beyaz çayda bulunan polifenollerin insülin direncine sahip olma olasılığını azaltabileceğini göstermektedir. 
Beyaz Çaydaki Bileşikler Osteoporozdan Koruyabilir: Osteoporoz, kemiklerin gözenekli ve içi boş hale geldiği bir rahatsızlıktır. Araştırmacılarda, serbest radikallerin ve uzun süreli inflamasyonun osteoporozu daha da kötüleştirebileceği bulunmuştur. Bu iki durum, kemiklerin büyümesine yardımcı olan hücreleri yavaşlatabilir ve onları parçalayan hücreleri hızlandırabilir. 
Bununla birlikte beyaz çayın içerdiği kateşinler bu risk faktörleriyle savaşabilir. Kemikleri parçalayan hücrelerin kateşinler tarafından durdurulduğu düşünülmektedir. Beyaz çay, diğer çay türlerine göre daha fazla   bu kateşinleri içermektedir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR