BAYRAMINIZ MÜBAREK  OLSUN

 

Recep, Şaban, Ramazan ve Bayram, birbirini takip eden kutsal zamanlar.. Kutsal zamanların Müslümanın hayatında önemi çok büyüktür.. İnsana fırsatlar oluşturur bu kutsal zamanlar.. Dönmeyi ve değişmeyi, dönüşmeyi ve temizlenmeyi sağlar..

Başında Regaib gecesi olan bu kutsal zamanların sonunda da bayram vardır.. Bereketle başlar rahmetle biter bu zamanlar… Aslında bitmeyen bir süreci başlatır bu kutsal zamanlar…

Hayatın tamamını ibadete dönüştürmek, böyle bir hayatın ahiretini inşa etmektir maksat.. İşte..! Başladı ve ne kadarda çabuk geçtiğini söyledik ve bitti… Bitti kelimesini çokça söyleyip zihnimize bittiğine inandırmak doğru değildir, esasen yeni başladı..

Ramazan modeli ortaya koydu ve insanı, Müslümanı tevazu ve ibadet formatına yani fıtratına dönüştürdü.. Şimdi yeniden doğmuş gibi fıtratın gereği Müslüman olarak hayata devam etmektedir sıra.. Ramazanda Müslüman olmak değil, her zaman ramazandaki gibi Müslüman olmaktır amaç..

Bu gün “Bayram”, Bu üç aylık ve özellikle de ramazan ayının mahsulünü alma zamanı.. Öyle buyurmuştur sevgili Peygamberimiz; ..Ramazan bayram sabahına erişip de Cenneti kazanamayanlara yazıklar olsun..” Müslümana cenneti kazandıracak vakit elbette en can alıcı noktadır, bu nedenle Bayramınız ve Cennetiniz mübarek olsun inşallah..

Fidye ve fitreleri vermeyi unutmadan bayrama girmişizdir mutlaka, büyükleri ziyaret, kabirlere selam, muhtaçlara yardım, yetimlere imkan ve şefkat gibi olması gerekenleri hatırlatmaya bile gerek yoktur..

Zaten Müslümanlar bu önemli görevleri daha rahat yapabilmek için ramazanı özlemle bekler, ağlayarak uğurlarlar.. Hepimiz için de öyle oldu inşallah..

Bayram, Bayram namazıyla başlar. Namazla başlayan bir gün mübarektir ve kutsaldır. Bunun için Bayramı ibadet niyetiyle geçirmek ve ibadetin ruhuna uygun olan hususları yerine getirmek gerekir.

Ramazan ayının yoğun ibadet ortamından sonra vacip kılınmıştır bu bayram. Dolayısıyla da adı Ramazan Bayramı konmuştur. Bunun adını şeker bayramı ve çocuk bayramı diye değiştirmek bayramın değerini hafifletmek olur. Elbette bu ve diğer bayramda çocuklar sevinecek, ama onlar için her günü bayrama dönüştürmektir esas olan. Şeker bayramı ismi bu bayrama çok ama çok hafif gelir, bayramın içinde şeker olabilir, yani bayramı şeker gibi herkes için tatlı hale getirmek gerekir. Bunu kastetmek için söylenmişse bu ifade kabul edilebilir ama yine de bu bayrama isim olarak konamaz.

Ramazan Bayramınız mübarek, Allah yar ve yardımcınız olsun. Suriyede ve dünyanın diğer yerlerinde Allah c.c.’ın vacip kıldığı bu ve diğer bayramı kutlamaya engel olanları Allah felaketlerle helak eylesin. Müslümanları hakim, zalimleri mahkum, Suriyelileri ve diğer mazlumları selamete nasip etsin. Bayram vesilesiyle yollara çıkacak olanlara hayırlısıyla gidip gelmeyi, sabırla ve şükürle hareket etmeyi, sağ ve salim evlerine dönmeyi nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR