Amel Defteri

Peygamberimiz; "Üç kişinin amel defteri ölümünden sonra açık kalır ve ölüm öncesi yapılan iyi amellerinin fazileti amel defterine yazılmaya devam eder. Bunlar; hayırlı evlat, faydalı ilim ve sadaka-i cariyedir" buyurmuştur. Ayrıca; iyi bir çığır açan kimse de, o çığır nedeniyle elde edilecek faziletlerden istifade eder bilgisini vermiştir.
Hayırlı evlat yetiştirmek insanlığı selameti açısından önemlidir. Faydalı ilim; toplumun gelişmesinde ve zihinlerin şekillenmesinde en etkin hizmet alanıdır. Sadaka-i Cariye; hayri ve vakfi hizmetleri kapsar ki; ilani rızaya uygun, kamunun yararına olan tüm hizmet alanlarıdır. Bu üç amelden, pratik olarak herkesin yapmasına uygun olanı Sadaka-i Cariyedir.
Sadaka-i Cariye; uzmanlık istemeyen, her toplumun katmanında bulunan, her tür imkana sahip olanın istifade edebileceği bir ameldir. Bu amel nedeniyle; her mali imkana sahip olan insanın amel defterini açık tutma fırsatı vardır. Hatta; maddi imkânı yoksa bile, bedeni ve zihni hizmetleriyle kişi bu,fırsatı yine elde edebilmektedir.
Geleneksel bir tanımla Sadaka-i Cariye dendiğinde; okul, yol, su vs. gibi hizmetler ifade edilmektedir. Günümüz tarifiyle Sadaka-i Cariye'nin kapsam alanı değişmiş, daha farklı hizmet noktaları oluşmuştur. Her insan, her ortamda, kendi şartlarına göre artık Sadaka-i Cariye yapabilecek fırsatlara sahiptir. Öğrenci yetiştirmek, barınma sağlamak, insana hizmet alanları oluşturmak, günlük ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlamak, hatta tebessümle karşı tarafa moral vermek de dahil olmak üzere bir çok Sadaka-i Cariye şekli vardır.
Son yıllarda; proje imam-hatip okulları, modernize projelerle inşa edilen ve çok amaçlı kullanılmaya müsait müştemilatı olan camiler, aş evleri, sosyal hizmet tesisleri gibi; çocukların, öğrencilerin, kadınların, yaşlıların istifade edeceği ve karşılık beklemeden yapılan hayri ve vakfi hizmet noktaları vardır ve halkımızın bu,hizmet noktalarına katkıları da çok büyüktür.
Amel defterinin açık kalmasına vesile olacak bu hizmet noktalarından birisi de, Samsun Ordu karayolu üstünde ve Tekkeköy Batı Cephe İlçe girişi kenarında yer alan 14 bin M2 alandaki Tekkeköy Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesinin uygulama camii inşaatıdır. 2018 yılından beri faaliyetine devam eden okulun bahçesinde, öğrencilerin; hem stajları, hem de günlük ibadetleri için inşaa edilmekte olan cami henüz tamamlanamamış, büyük ölçüde bağışlarla tamamlanması beklenen camii inşaatı için ilgili olan herkes seferber olmuştur.
Okul bünyesinde sınav ile öğrenci alan hem lise hem ortaokul öğrencileri bulunmaktadır. Okulun öğrenci öğretmen personeliyle 450 civarında mevcudu vardır. Öncelikle okulun toplu şekilde Cuma namazı ve diğer namazları cemaatle kılabilecekleri ibadet ihtiyacını karşılamak, ayrıca İmam Hatip lisesinde okuyan öğrencilerin hutbe okuma, namaz kıldırma, vaaz etme, müezzinlik gibi mesleki tatbikat yapmalarına imkan sağlamak amacıyla inşaatına başlanan caminin tamamlanmasıyla büyük bir boşluk kapanmış olacaktır.
Cami inşaatı; Valilik onayıyla, Tekkeköy İmam Hatipliler Derneği ve Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü arasında düzenlenen bir protokolla imza altına alınmıştır. Cami 450 M2 alanda bina oturumu olup, mahfil katı 270 M2 dir. Mahfil katı kız öğrencilere ve bayanlara ayrılmıştır. Cami içerisinde öğrencilerin Kur'anı Kerim ve Hadis gibi derslerde uygulamalı ders yapabilecekleri mekânlar da planlanmıştır.
Caminin kaba inşaatı tamamlanmış olup, İnce işçilik devam etmektedir. Şu ana kadar 3 milyon TL harcama yapılmış olup, Caminin en kısa sürede ibadete açılması için üç milyon TL ihtiyacı bulunmaktadır. Caminin tüm inşaat bağış işlemleri Tekkeköy İmam Hatipliler Derneği tarafından yürütülmektedir. Bağışların beklendiği cami inşaatının takibini cami dernek başkanı, Ahmet Deberoğlu hocamız yapmaktadır.
Okul müdürü Coşkun Yıldız hocamızın idaresinde eğitim öğretime devam eden Tekkeköy Proje İmam-Hatip okulu bölgenin gözbebeği olmuştur. İlçe Milli müdürü Mustafa Uzunlar hocamızın öncelikli takibi ile okulun başarı grafiği de yükselmiştir. Samsun gündeminde adından söz ettiren okulun, yakın gelecekte ülke içinde de duyulacağı kanaatını taşımaktayız. Uygulama camisinin tamamlanması, hedeflenen başarıya katkı sağlayacaktır.
Sözünü ettiğimiz uygulama camiine yapılacak bağışlarla; amel defterinin açık kalmasına vesile olacak üç amel aynı anda işlenmektedir. Bağış yaparak sadaka-i cariye işlenmekte, çocukların staj yaparak yetişmesi sağlananıp faydalı ilim oluşturulmakta, dinimizin gerekleri ve faydalı insan yetiştirilerek de insanlığa faydalı insan sunulmaktadır.
Çevremizde bir çok hayri ve vakfi hizmet alanı elbette vardır. Ancak, sözünü ettiğimiz bu hizmet alanı; hem aciliyeti, hem de manevi kazanımları bakımından en önemlisidir. Bağışlarla hizmete geçecek olan uygulama camiinin, değerler eğitimiyle hedeflenen gençlerin yetişmesini sağlayacıktır.
Yüce Allah’tan; öğrercilerimize başarılar, hayır sahiplerine de amel defterlerinin açık kalma fırsatı ihsan etmesini niyâz ederiz. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Uzunlar, Okul müdürü Coşkun Yıldız, dernek başkanı Ahmet Deberoğlu ve okul öğretmenlerimizle öğrenci velilerine hizmetleri nedeniyle şükranlarımızı sunarız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR