BİR UZAK DOĞU SPORU

Wing-Chun, Güney Çin kökenli bir yakın mesafe savunma ve dövüş sanatıdır. Çince’de “Sonsuz Bahar” ve “Bahar Şarkısı” anlamlarına gelen bu dövüş sanatının, Shaolin manastırlarında geliştirilen, turna kuşlarının ve yılanların hareketlerine dayanan tekniklerden oluştuğu düşünülür. Bir mücadele sporu olmayan Wing Chun, müsabakası olmadığı için faul ve puan kavramları sistemi içermez. Bu nedenle de bir spor olarak anılmaz.
Wing Chun'da insan vücudu dikkatle incelenmiştir ve rakibin kas dışında açıları, iskelet sistemi ve denge merkezi hareketi ile etkili ataklar geliştirilmiştir. Wing Chun kilo, boy, yaş ve cinsiyet faktörü farketmeksizin mücadele etmeyi ve kendini koruyabilmeyi sağlar. Bu nedenle de herkes için etkili bir savunma sağlayabilmektedir.
Wing Chun'da, her seferinde tek bir atak yapılmaz, bazen aynı anda hem yumruk hem de tekme şeklinde gerçekleştirilir. Wing Chun, çift yumruklar, tekmeler ve yumruklar ve bir araya getirilmiş farklı ayak hareketleri ve el teknikleri içerir. Wing Chun, diğer dövüş sanatlarında bulunan zamanlama ve zaman çalma bulunmaz. Bu dövüş sanatında dört boyut kavramı bulunur ve dördüncü boyut, zamanı süresiz kullanmaktır. 

Wing Chun Tarihsel Geçmişi Nedir?
Wing Chun, Kung Fu'nun en yeni ve en çağdaş tarzlarından biridir. Wing Chun 300 yıllık geçmişinde sürekli olarak geliştirilmiş ve rafine edilmiştir. Wing Chun,  Çin'in üç büyük dövüş sanatı tarzından biri olarak kabul edilmektedir. Bu dövüş sanatı, Qing Hanedanlığı döneminde ünlü Shaolin Tapınağı Ng Mui'de bir Budist rahibe tarafından bulunmuştur. O zamanların en iyi beş dövüşçüden biri olan Ng Mui, güce bağlı olmayan daha etkili bir dövüş yöntemini bulmayı geliştirmey amaçlamıştır.
Ng Mui’nun bir leylek ve büyük bir kemirgen dövüşü gördükten sonra bu ilhamı aldığına inanılmaktadır. Leylek, kanatlarını ve bacaklarını kullanarak aynı anda hem saldırmak hem de savunmak için kemirgenin saldırılarına karşı koyabilmektir. Yeni tarzına Wing Chun ismi,  istenmeyen taliplere karşı kendini savunmak için kullanan en iyi öğrencilerinden biri olan Yim Wing Chun adını vermiştir. Wing Chun, engelleri aşmak  ve gücü en verimli şekilde kullanmak için ihtiyaç duyulmayan hareketlerden kurtulmak gibi doğal ve bilimsel yasalara dayanmaktadır. 

Wing Chun Nasıl Yapılır?
Wing Chun basit, kısa mesafeli hızlı saldırı ve savunmaları kullanan gelişmiş el tekniklerini içermektedir. Dengeli ve etkili olan Wing-Chun vuruşları genellikle alt seviyelerde kullanılır. Temel duruş egzersizleri ve yürüyüşler, bu tekmeler için güçlü bir temel oluşturur. Wing-Chun, tıpkı yumruklar gibi merkezden çıkan tekmelere dayanır. İlerleyen düzeylerde ise üst düzey vuruşlar oldukça etkili bir şekilde kullanılır. 
Wing-Chun'un duyarlı olmak, temas refleksine sahip olmak, enerjiyi öne çıkarmak ve rakibin gücünü kullanmak gibi bazı temel kuralları bulunmaktadır. Wing-Chun'da kişinin boyu, kilosu, gücü veya cinsiyeti önemli değildir çünkü diğer dövüş sanatlarının çoğunun yaptığı karmaşık teknikler ve yüksek seviyeli vuruşlar gerektirmez.Wing Chun, sağlıklı her bireyin  yapabileceği faydalı ve etkili bir dövüş sanatıdır.
Wing Chun sistemi gösterişli hareketler yerine refleksleri, duyuları ve açıları kullanmaktadır. Wing Chun, tarihteki en büyük beş Kung Fu ustasının tekniklerine dayanmaktadır. Wing Chun tekniği 4 Prensip, 5 Mesafe ve 5 Boyut üzerine kuruludur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Derya Koç Arşivi

Faiz

27 Temmuz 2023 Perşembe 09:00
SON YAZILAR