Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

HALK EKMEK-DOĞALGAZ GERÇEĞİ

Siyaset insanları ikna etme sanatıdır.Normal olan insanları projeleriniz ile ikna etmektir.Projeler ikna etmeye yetmiyorsa ne olacak?Siyaset tarihinin en eski sistemi devreye girer.Rakibi kötülemek. Nasıl olursa olsun rakibini kötüle.

Ak Parti İlkadım Belediye Başkan adayı Erdoğan TOK rakibi kötüleme sistemini en iyi bilenlerden.Kurt siyasetçi.

Son dönemde iki konuyu sürekli gündemde tutuyor.İlki Halk Ekmek.İkincisi doğalgaz.

''Halk Ekmek İlkadım Belediyesinin bir yatırımı değildir,Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılmıştır''diyor. Konuşmalarında sürekli olarak meclis müşavirliği yaptığını ve bürokraside tecrübe kazandığını söylüyor.Belki tecrübe kazanmıştır.Ama bilgi kazanamamış.

Bilgi kazanmış olsa idi,Yap-İşlet –Devret modelinin ne olduğu hakkında bir fikri olur,insanları yanıltmaya çalışmazdı.

Yap-İşlet-Devret Modeli:Kamu hizmeti finansmanı özel bir firma tarafından karşılanarak,kamu tarafından belirlenen süre içerisinde işletilmesi ve sürenin sonunda işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış,eksiksiz ve işler durumda ilgili kamu kuruluşuna devredilmesidir.

Halk Ekmek'in tapusu belediyenin,kullanım hakkı 20 yıllığına firmanındır.İlkadım Belediyesi sadece arsayı tahsis etmiş,fabrika firma tarafından inşa edilmiştir.

 Erdoğan TOK meclis müşavirliği yaptığı dönemde boş vakti bol olan bir insandı.Çünkü,işinin bir tanımı yok.Hangi hizmetinin karşılığında yıllarca maaş aldığını hiçbirimiz bilmiyoruz.Keşke o boş vakitlerde birazcık araştırma yapmış olsa idi.

Araştırma yapsaydı görürdü ki,mensubu olduğu iktidar partisi övündüğü bir çok hizmeti Yap-İşlet – Devret modeli ile yapmıştır.Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu bir örnek.Otoyolun kullanım hakkı 22 yıl 4 aylık süre için yatırımı yapan firmaya aittir.Sürenin bitiminde her türlü borç ve taahhütlerden arınmış, bakımlı,çalışır,kullanılabilir durumda ve bedelsiz olarak kamuya devredilecektir.

Erdoğan TOK mantığından gidersek,hükümetin bu icraatı yok hükmündedir. 

Ayrıca Halk Ekmek bölge insanı için bir fabrikadan daha çok şey ifade etmektedir.Sayesinde ekmek fiyatı dengelenmektedir.Halk Ekmek, tüketicinin ekmeği daha ucuz fiyata yemesinin teminatıdır. Ordu'da 250 gram ekmek 1,00 ,Trabzon'da 400 gram ekmek 1,50 TL  iken Samsun'da 250 gram ekmeğin fiyatı 75 kuruştur.

Seçim harcamaları için milyonluk bütçeler ayırabilenler için önemli olmayabilir.Fakat dar gelirliler için ekmeği 25 kuruş ucuza yiyebilmek büyük nimettir.

Doğalgaz.Asrın nimetlerinden biri.Ve bir belediyenin elinde imkan var iken bu hizmeti vatandaşlarına ulaştırmaması düşünülemez.Erdoğan TOK,burada küçük bir ayrıntıyı atlamaktadır.

Doğalgaz dağıtımı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun belirlediği kurallar çerçevesinde lisanslı firmalar tarafından yapılmaktadır.EPDK  kentsel dönüşüm alanları,heyelan bölgeleri ve imarsız yapılara doğalgaz dağıtımı yapılmasını yasaklamaktadır.İsteseniz de bu bölgelere doğalgaz getiremezsiniz.

Hükümet yapılaşmanın uygun olmadığı yerlere alt yapı yatırımlarının gitmesini engelleyerek kentsel dönüşümü daha kolay yapmayı düşünmüş olabilir.Doğruluğu yanlışlığı tartışılabilir.Ama karar bu yöndedir.

Ak Parti Başkan adayının bu konuya vakıf olmaması mümkün değil.Peki neden konuyu sürekli gündemde tutmaya çalışır?Dedik ya,rakibi kötülemek siyasetin en eski sistemidir.

Biz sormayız ama bir gün bazıları sorar.Erdoğan TOK,Anadolu Mahallesi 2009 yılında yerinde değil miydi? Doğalgazı sen niye getirmedin?

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR