Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

YENİ GELİR VERGİSİ TASARISI

Ekonomi, birbirinin karşılığı olan bir çok rakamdan oluşmaktadır.Her rakam tahterevallinin bir ucudur.

Konuşmacı , birbirini tamamlayan rakamlardan sadece bir tanesini kullanıyor ise , aldatıldığınızı bilin. Yeni Gelir Vergisi Tasarısını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek '' OECD ülkelerine bakıldığında 2011 yılında gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 11 , AB ülkelerinde ise yüzde 10,4, Türkiye ' de bu oranın yüzde 5,8 olduğunu dolayısı ile Türkiye ' nin gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerde ekonomik kapasitenin çok altında bir vergi yüküne sahip olduğunu '' ifade etti.

Doğru söylemiş Sayın Bakan.Ama çoğu zaman yaptığı gibi eksik söylemiş, aynı zamanda.Kesinlikle yalan yok.Ama ufak tefek yanlışlıklar var.

Öncelikli olarak gelir artışı ile vergi ödemesi arasında doğru orantı vardır.Kazanç arttıkça, insanların vergi karşısındaki dirençleri azalır.Geçimlik nafakadan vergi ödemek zorunda kalmak ile tasarruflardan vergi ödemek zorunda kalmak arasında büyük fark vardır. OECD ve AB ülkelerinde kişi başına düşen milli gelirin ülkemizden çok daha fazla olduğu malumdur.

Sayın Bakan olaya tek noktadan baktığı için sadece gelir ve kazançlar üzerinden toplanan vergilerde , ülkemizde vergi yükünün düşük olduğunu söylemiştir.Halbuki vergiler dolaylı ve dolaysız vergilerin toplamından oluşmaktadır.

Dolaylı vergiler ,KDV , ÖTV , Özel İşlem Vergisi gibi kalemlerden , dolaysız vergiler ise kurumlar ve gelir vergisinden oluşur.

Gelir ve Kurumlar vergisi olarak toplayamadıkları vergiyi , ÖTV ve KDV olarak sırtımıza yüklediğini açıklama yaptığı sırada unutmuş olmalı.Birisinin kendisine dünyanın en pahalı benzinini kullandığımızı hatırlatması gerekiyor.Araçlarımıza koyduğumuz her bir litre yakıtın yüzde 70 ' i vergi.

Konu asgari ücret olduğunda örneklemesini Letonya , Litvanya , Estonya gibi ülkelerden yapan Maliye Bakanının , konu vergi olduğunda örneklemesini OECD ve AB ülkelerinden yapması fazlasıyla manidar.

Sayın Bakan vergi oranlarında bir değişiklik olmayacağını söylüyor.Ardı sıra kurduğu cümle ise , yıllık 52 bin TL ve üzeri kira geliri elde edenler için götürü gider yönteminin tamamen kaldırılacağı ve 26 bin -52 bin TL arası gelir elde edenlerde ise oranın yüzde 15 ' e düşeceği.Götürü gider oranı yüzde 25 idi.Yani giderlerinizi belgeleyemiyorsanız gelirinizin yüzde 25 ' ini indirim konusu yapabiliyordunuz. Vergi oranları değişmiyor ama götürü gider indirimi hakkınız kısıtlanıyor.Oran artmıyor , doğru. Bakan ' ın atladığı nokta şu ki , ödeyeceğiniz vergi yükselecek.

Birden fazla kaynaktan yıllık 160 bin TL ve üzeri gelir edenler beyana tabi oluyor.Beyan,1047 Damga Vergisi ve ne olduğunu henüz çözemediğimiz 1048 5035 SK Damga Vergisine tabi olacağınız manasına geliyor.Geliriniz birleştiğinde , üst vergi diliminden vergi ödeyecek olmanız ise cabası.

Sayın Bakan ' a göre tasarının en önemli amaçlarından biri verginin tabana yayılması.Birden fazla ticari faaliyette bulunanlar basit usulde vergilendirilmeyecek.Yani , deftere tabi olacaklar.Güzel vergi tabana yayılsın tabi.Ortalama sermayeleri 10 bin ile 20 bin TL arasında değişen işletmeleri taban olarak görüp vergi sisteminin içine çekmeye çalışıyor Maliye Bakanlığı. Aynı Maliye Bakanlığının plaka bedeli İstanbul ' da milyonu , diğer şehirlerde ise yüz binleri bulan taksi , dolmuş ve minibüsler hakkında hiçbir uygulamaya gitmemesi şaşırtıcı.

İki kilo kiraz , üç kilo elma ile ticaret yapıyorsanız Maliye ' den korkun.Ama milyonluk ya da yüzbinlerce liralık plaka ile iş yapıyorsanız, Maliye sizden korkuyor.

Gelir Vergisi Tasarısının olumlu yönleri de var elbette.

Tarımsal üretimde vergi teşviği geliyor.Belirli bir ölçeğe ulaşarak zirai faaliyette bulunan şirketler çiftçi gibi vergilendirilecek.Gerçek usulde vergilendirmeyi gerektiren biçer döver ,kamyon ya da iki traktöre sahip olmak bundan böyle gerçek usulde vergilendirme sebebi sayılmayacak. Ticari kazanç olarak vergilendirmeyi gerektiren bir çok faaliyet zirai kazanç kapsamına alınacak.

Tasarı ile genç girişimciler teşvik edilecek.Ticari faaliyetleri nedeniyle ilk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimciler 3 yıl boyunca asgari ücrete isabet eden kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR