Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

VALİ-SGK TORBA YASA

İktidar,muhalefet Adana Valisini konuşuyor.Basın yayın sürekli haberini yapıyor.Sayın Vali bir şekilde gündemde.29 Ekim törenlerinde Adana Belediye Başkan Vekili ile parmağını sallayarak konuşmasını unutmamıştık.10 Kasım törenlerinde işi iyice abarttı.Bir vatandaşa ''gavat'' dedi.Bu kelimeyi kullanabilecek kadar ağzı bozuk.Ama söylediğinin arkasında duracak kadar yürekli değil. ''Gavat değil,kavas dedim.'' dedi.

Adana Valisi hakkında  yazmaya değmez.Emeğe ve mürekkebe yazık.Söylenebilecek tek şey bilindik hikayeyi tekrarlamak.Ne diyordu,hikayede ? Ben sana vali olamazsın demedim ki…

Adana Valisi haberlerinin arasında Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili haberler geçti.Mükellefler için iyi ve kötü haberler.Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 yılı itibari ile elektronik haciz uygulamasına başlayacak. Kurum işverenden alacağını,banka hesabına koyacağı haciz ile tahsil edecek.

Normal yollardan uzun süren haciz işlemleri,yeni dönemde dakikalar içinde tamamlanacak.Yeni sistemin amacı prim tahsilatını hızlandırmak.Elektronik haciz uygulamasının hazırlıkları hükümetin 2014 yılı programında yer alıyor.Kurum bu yolla 35 milyar dolayındaki prim alacağını tahsil etmeyi amaçlıyor.

Bir sabah hesabınızdaki paranın uçup gittiğini görürseniz şaşırmayın.Çeki ya da senedi için bankaya para yatıran mükellef , ertesi gün çekinin yazıldığını görecek.Borç  harç bulduğu paranın hesabından çekildiğini öğrenecek.Çeki yazılan kişiler bankaların kara listesine girer.Uzun bir zaman çek ve kredi alamaz.Borçlarını ödeyemeyen mükelleflerin kepenk kapatması uzun zaman almayacaktır.Zaten zorda olan özel sektörü kötü günler bekliyor.

Vergi daireleri uzun süredir elektronik haciz uygulaması yapıyor.Özellikle emekli vatandaşlarımız bu konuda fazlasıyla mağdur oldu.Vergi daireleri yasal olmayan bir şekilde maaşlarına haciz koydu.  Aklınızda bulunsun.Emekli maaşlarına SGK alacakları dışında haciz konulamaz.Vergi dairesinin bu tür bir uygulaması ile karşılaşırsanız vakit geçirmeden itiraz edin.İtiraz ettiğiniz anda vergi dairesi maaşınıza koyduğu haczi kaldırmak zorundadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili yeni bir torba yasa yolda.Bağ –Kur (4/B) kapsamındaki 24 ay ve üzeri prim borcu , 3 aylık bir ödeme süresi tanındıktan sonra ödenmezse sigortalılık süresi ile beraber silinecek.Borçların silindiği dönem Bağ- Kur (4/B) kapsamında değerlendirilmeyecek.SGK ile vatandaşlar arasında ''al atını ver tımarımı''diyebileceğimiz bir durum meydana gelecek.Kurum borçları silecek,bizler de o dönemlere ait günlerimizi istemeyeceğiz.

Kurum burada vatandaş lehine bir düzenleme yapmayı düşünüyor.Vatandaşlar bugün ihtiyacı olmadığı için silinmesini istediği sigortalılık günlerini ihtiyacı olduğunda günün borçlanma kuralları içinde borçlanarak tekrar kazanabilecek.

2 yıldan fazla prim borcu olan ve tamamını ödemek istemeyen kişilerin , emekliliği için kendisine yeterli olan süreyi borçlanması mümkün olacak.Örneğin kuruma 7 yıllık borcunuz var ve emekliliğinize 3 yıl yeterli ise , 3 yılı ödeyerek geriye kalan 4 yılı sildirme şansınız olacak.

24 aydan daha kısa süreli prim borcu olanlar için taksitlendirme imkanı getiriliyor.Kurum tahsilatını arttırmayı ve borçları nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanamayan sigortalıların sağlıktan yararlanmasının önünü açmayı amaçlıyor.

Önceki yıllarda kişinin hem SSK , hem Bağ – Kur kapsamında sigortasının olması durumunda önce başlayan sigorta geçerli oluyordu.Bu nedenle önce Bağ- Kur sigortalısı olmuş ama SSK primi de yatırmış Bağ – Kur sigortalısının SSK günleri geçersiz sayılıyordu.Kendisine Bağ – Kur prim borcu çıkarılıyordu.2 yıldan fazla olan Bağ – Kur borçlarının ve sürelerinin silinecek olması durumunda ödenen SSK prim ve günleri geçerli hale gelecektir.

24 aydan fazla Bağ-Kur sigorta süresinin silinecek olması son 7 yıl primlerini de değiştireceğinden günleri çakışan sigortalıların bir kısmı SSK şartlarından emekli olma hakkını kazanacak.

Torba yasa ile kurum alacaklarının hızlı bir şekilde tahsili amaçlanmaktadır.Fakat Bağ- Kur kapsamında bulunan sigortalıların 24 aydan fazla süreli borçlarının isterlerse tamamını,isterlerse ihtiyaçları olan kadarını sildirebilme şanslarının olması,kaçırılmayacak fırsat olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR