Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Yıl 1978. Nerden Nereye..!

Günlük yaşamımızın ve iş hayatımızın vazgeçilmez unsuru, uygarlık ve gelişmişlik göstergesi ELEKTRİK ENERJİSİ: Dünyada ilk kez 1978 yılında günlük hayatta kullanılmaya başlanmıştır. İlk elektrik santralı ise, 1882" de Londra" da hizmete girer.1902 yılında Tarsus"ta kurulan 120 Hp gücündeki hidroelektrik santrali ise, Anadolu"nun ilk elektrik santralıdır.

Ülkemizde; Elektrik enerjisi sektöründe yapılan ilk çalışma, 10 Haziran 1910 tarihinde çıkarılan “Menafi Umumiye Müteallik İmtiyaz” ile başlar. Bu imtiyaz sonucu, ilk olarak İstanbul" da elektrik enerjisi üretimi ve dağıtımı hizmetlerini gerçekleştirmek için Macar Ganz Anonim Şirketi, Bangue de Bruxelles ve Bangue Generale de Credit tarafından ortaklaşa kurulan Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi görevlendirilir. Bu şirkete 1 Ekim 1910 tarihinde 50 yıllık çalışma yetkisi verilir. Daha sonra bu imtiyazlı şirket 1 Temmuz 1938 tarihinde satın alınarak devletleştirilir.

Osmanlı Anonim Elektrik şirketinin kurulmasından sonra, İstanbul"un elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, taşkömürü ile çalışması planlanan ilk Termik Santral Silahtar ağa;1914 yılı şubat ayında –savaş öncesinde- üretime başlar ve 1950"lere kadar İstanbul"un tek elektrik santralı olarak çalışır.4 milyon kilowatt saat (KWH) elektrik üretimi ile Taşkömürü Havza"nın ilk ve Türkiye"nin ikinci termik elektrik santralı, 1924 yılında Kozlu" da Sarıca zadelere ait 17 ocakların da, Türk Kömür Madenleri AŞ adlı İtalyan şirketi tarafından, maden ocaklarının ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulur.

Türkiye"nin ikinci büyük kapasitedeki, üçüncü termik santralı, İzmir ilinin ihtiyacını karşılamak amacıyla 1928 yılında Alsancak semtinde kurulan 5 Megawatt (MW) gücündeki santraldir.

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planının (1933-1937) uygulamaya konmasıyla; 14 Haziran 1935 tarihinde; 2804 sayılı MTA ve 2805 sayılı kanunla da ETİBANK kurulmuştur. Bu yasalarda, Etibank"ın Madencilik, enerji üretimi ve dağıtımı alanlarında faaliyet göstermesi öngörülür.14 Haziran 1935 tarih ve 2819 sayılı kanunla, ülkenin elektrik enerjisine yönelik potansiyelinin saptanması amacıyla da Elektrik İşleri Etüt İdaresi (E.İ.E.İ) kurulmuş olup, yasa 24 Haziran 1935" de yürürlüğe girmiştir. Birbirleriyle yakın iş birliği halinde çalışmaları programlanan  bu üç temel devlet kuruluşu birlikte faaliyete geçirilmiştir. Enerji sektöründeki dağınıklığın giderilmesi amacıyla önemli adımlar atılmıştır.

İşte 1878"den 2009"a, Türkiye"deki enerji sektörünün doğması ve büyümesi. Önce doğmasını yazdım, gelecekte inşallah büyümesini de yazarım.

Her şey gönlünüzce olsun.

SEVGİLERİMLE.

21.07.2009

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR